Enten man kaller det tidsklemme, latskap, mangel på likestilling eller biologiske kjønnsforskjeller, er situasjonen velkjent i mange hjem.

Kan virke provoserende

I USA, hvor kjønnsforskjellsdebatten er mer høylytt enn i Norge, sier kvinnene hånlig at "men can't walk and chew gum at the same time" (menn klarer ikke både å gå og å tygge tyggegummi samtidig).

For mens kvinner gjør tre og tre ting på én gang, organiserer menn sine gjøremål etter følgende leveregel: "En ting om gangen, takk!"

De mest rutinerte mennene tar seg til og med kaffe- og avispauser mellom øktene - til stor forbitrelse for supereffektive, multiarbeidende kvinner.

Finnes ikke bevis

Hvorfor jobber vi så forskjellig, selv i likestillingens alder? Kan vi rett og slett bare være født sånn?

Biolog og forskningssjef Bjørn Grinde ved Folkehelseinstituttet har til gode å se vitenskapelige studier som kan bevise at kvinner har en større medfødt evne til "flerfokus" enn menn.

- Selv om vi klarte å påvise disse kjønnsforskjellene i studier, kan vi ikke vite om de er kulturelt betinget eller genetisk nedarvet, påpeker Grinde.

Hjem, barn og bær

Han utelukker likevel ikke biologiens rolle:

- Ut fra det vi vet om kjønnsforskjeller i evolusjonens historie, er det ikke unaturlig å tenke seg at kvinnen ble nødt til å konsentrere seg om flere oppgaver samtidig. Hun hadde blant annet omsorgsansvar for barn og skulle samtidig sanke mat.

- Dette var oppgaver som kunne foregå parallelt med andre gjøremål og som ikke nødvendigvis måtte fullføres, noe som står i sterk kontrast til mannens hovedoppgave: jakt.

Det ene byttet

Når mannen jaktet, var han styrt mot dette ene målet, og oppgaven måtte fullføres der og da. Dessuten hadde ikke mennene ansvar for å passe små barn samtidig. Her kan det ligge en mulig, biologisk forklaring på at menn i større grad konsentrerer seg om en og én oppgave, mens kvinner har større evne til å drive med mange ting på en gang, sier Grinde.

Les også: Husarbeid gjør kvinner syke

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!