Knute på tråden

Slik krangler du

Her er tipsene til en god krangel.

LYTT: Krangling handler ikke om å vinne. Det er viktig å høre på hva partneren faktisk har å si.
LYTT: Krangling handler ikke om å vinne. Det er viktig å høre på hva partneren faktisk har å si. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Når en liten sak setter i gang en stor krangel, ligger det gjerne større og mer dyptgående følelser under.

- En god krangel kan være bra, det kan bidra til å skyve forholdet fremover, sier familie- og samlivsrådgiver i Mandal kommune, Kari Ziegler Madsen.

Del

To typer krangler

Hun tror ikke det er noe mål å få par til å slutte å krangle.

Det er bedre å lære parene å krangle riktig.

Selv deler hun krangling inn i to kategorier: destruktiv og konstruktiv krangling. Mens konstruktiv krangling kan bidra til å få forholdet opp og frem, vil destruktiv krangling alltid medføre mer fortvilelse, sorg og frustrasjon.

Et eksempel på destruktiv kommunikasjon kan være:

- Aaarrrgh, hvorfor må du alltid søle over hele badet når du dusjer? Kan du ikke forsøke å holde deg innenfor dusjen som vanlige folk?

Her skal du stoppe opp, første bud på krangleskolen er å slutte å si «du gjør/gjør ikke», og heller begynne å si «jeg ønsker/synes».

Du kan for eksempel si noe slikt som:

- Jeg hadde blitt veldig glad om du kunne forsøke ikke å søle så mye vann når du dusjer.

Ha klart mål

- For å unngå blodsutgytelser, kan det være lurt å ha i bakhodet, at målet for en krangel bør være å løse en konflikt, ikke at du skal vinne og den andre skal tape, sier lege Ann Cathrin Reichelt til Norsk Ukeblad.

SUNT: - Krangling kan være sunt, sier familierådgiver Kari Ziegler Madsen.
SUNT: - Krangling kan være sunt, sier familierådgiver Kari Ziegler Madsen. Foto: Cathrine Barland Jensen

Huskeliste

* Kjærligheten må ikke glemmes. Tenk tilbake på den første, søte forelskelsen. Hva var det du falt for?

* Raushet er en viktig del av ethvert forhold. Gi hverandre rom for å gjøre feil.

* Komplimenter: Å gi hverandre ros og komplimenter i hverdagen bidrar til mye godt. Alle liker å bli sett, og spesielt av den personen man elsker.

* Vis anger: Ektefølt anger kan viske bort mange såre følelser.

- Det kan føles godt å seile ut av rommet etter å ha fått det siste ordet, men hva har du egentlig oppnådd? En flyktig seier. Men det som skaper konflikten, vil jo være der fremdeles og dukke opp igjen senere, sier Reichelt.

Den som stadig "taper" en krangel, kan også få et dårligere forhold til "vinneren" etter hvert. Ingen liker å føle seg som tapere. Det kan vise seg å bli en bitter seier til slutt.

I en del tilfeller har man heller faktisk ikke helt klart for seg hva konflikten egentlig dreier seg om. Mange par krangler om husarbeid, mens det egentlige problemet ligger et helt annet sted.

Sunt å blåse ut

Alle som har kranglet vet hvor deilig det kan være å få utløp for sinne og irritasjon. Men en god krangel krever at du følger visse kjøreregler.

- Et forhold tåler en storm og også en orkan, men vedvarende forurensning kan være veldig ødeleggende, sier Ziegler Madsen.

Gjentatt hakking og anklager vil tære på alle forhold.

- En god huskeregel er å forsøke å alltid å snakke i jeg-form. Å kaste beskyldninger og anklager mot noen bidrar bare til at personen kommer i forsvarsposisjon, det åpner sjeldent opp for en god dialog. Snur du anklagene til et spørsmål, med utgangspunkt i deg selv, åpner du opp for dialog, samtidig som du tar ansvar for situasjonen, forklarer Ziegler Madsen.

Tenk før du skriker

Når man er skikkelig sint er det vanskelig å tenke over hva man skal si. Eder og galle fyker lynkjapt ut av munnen. Men det er da du skal stoppe opp og tenke før du snakker.

- Husk at det du sier ikke like lett kan gjøres usagt. Sier du noe som sårer partneren din, kan det være vanskelig å glemme, selv om krangelen er over for lenge siden, advarer Ziegler Madsen.

Hun råder ofte parene som kommer til henne til å ta en time-out hvis lydnivået blir for høyt, eller krangelen er i ferd med å gå over i utskjelling.

- En effektiv øvelse som kan hjelpe, er å tenke over hvordan du oppfører deg med kollegene dine. For så å oppføre deg likedan mot partneren. Selv om man bor sammen og kjenner hverandre godt, betyr ikke det at det er greit å være uhøflig mot den andre, sier samlivsrådgiveren.

Det handler ikke om å vinne

Hjernen går på høygir og du leter febrilsk etter et en slagkraftig og sviende kommentar. Der og da handler alt om å komme seirende ut av krangelen. Hva partneren faktisk sier går deg hus forbi. Du er opptatt med å finpusse tilbakeslaget og sørge for at kommentaren sitter som den skal.

- Lytt! Man må lære seg å lytte, å faktisk høre etter hva det er partneren sier. Det er helt avgjørende for å komme seg videre og for å forså hva som er årsaken til krangelen i første omgang, understreker Ziegler Madsen.

Det handler nemlig ikke om å vinne krangelen, det handler om å finne en løsning på konflikten.

Krangling på godt og vondt:

* Spar ikke på kruttet

Ikke samle opp sinne i lang tid, for så å eksplodere over en liten bagatell.

* Gå aldri i sinne

Noe av det verste du kan gjøre, er å forlate rommet i sinne. Det vil i de aller fleste tilfeller oppleves som en brutal avvisning.

* Ikke avbryt

Er det en ting som kan irritere vettet ut av noen og enhver, så er det å stadig bli avbrutt. La han snakke ferdig.

* Vinn eller forsvinn

Å vinne en krangel er en kortvarig glede. Snakk sammen,

forsøk å finne ut hvor skoen trykker.

* Klar tale

Be om det du vil ha. Forsøk å være så konkret og saklig som mulig.

* I hans sko

Se saken fra hans side. Vi har med oss forskjellige erfaringer inn i forholdet. Dette kan påvirke hvordan vi ser omverden.

* Hør etter

Å lytte til det din kjære forsøker å fortelle deg, kan avdekke mange misforståelser.

* Tilkall hjelp

Kontakt en samlivsrådgiver hvis dere ikke finner en løsning. Be om hjelp før det er for sent.

Kast gammel dritt

Når det kommer til å samle på gammel gruff, har de aller fleste av oss et velutviklet hamstergen. Gamle uoverensstemmelser får nytt liv når krangelen pågår som verst.

- Det er utrolig mange som går og tviholder på gammel dritt. De vokter det som om det skulle vært gull, men hvorfor gjør vi det? Det har jo ingenting godt for seg, det må bort. Kastes i søpla, sier Kari Ziegler Madsen.

Et godt samliv og forhold krever kommunikasjon og en god dose raushet.

- Gi hverandre komplimenter, anerkjennelse og vis raushet. Det trenger ikke å være mer enn at du forteller hvor flink du synes partneren er, eller at du gir ros for klærne eller maten. Positiv tilbakemelding betyr utrolig mye og får veldig ofte positive ringvirkninger, sier Kari Ziegler Madsen.

Hun minner også om at de fleste par opplever opp- og nedturer, og at det vanligvis er helt ufarlig.

Les også:

Sjekk om du er deprimert

Disse har mest sex

Dette avslører løgneren

Slik avslører du psykopaten

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også