Leamus er stort sett en ganske ufarlig tilstand, men den er like fullt svært irriterende.

- Betegnelsen leamus blir ofte brukt om fasikulasjoner rundt øyet. Man sier ofte at muskelen er overstimulert. Fasikulasjoner er raske, ufrivillige muskelsammentrekninger forårsaket av kontraksjon av en muskelbunt, sier kiropraktor ved OK klinikken Ingrid Julia Cowie.

Kan skyldes kostholdet

Hvis du ofte plages av leamus, kan det være greit å se litt nærmere på kostholdet.

Leamus kan nemlig skyldes at du mangler enkelte mineraler, hvilket vil komme frem av en blodprøve. Mineralmangel kan også føre til søtsug.

- Da kan det hjelpe å forsøke å innta de mineralene man mangler, sier lege ved Norsk idrettsmedisinsk institutt Sverre Mæhlum.

Leamus kan skyldes:

  • Mangel på magnesium
  • Mangel på kalsium
  • Stress
  • Søvnmangel
  • Angst
  • Alkoholinntak
  • Koffeininntak
  • Medisinbruk

Kilde: Kiropraktor Ingrid Julia Cowie og lege Sverre Mæhlum.

Spis variert

Kalsium er det mineralet som oftest kobles til plagsom leamus, sammen med magnesium.

Ved å sørge for et variert kosthold bestående av fisk, kjøtt, frukt, grønt, kornprodukter, nøtter og meieriprodukter, sikrer du at du får i deg dette gjennom kosten.

Tilskudd kan hjelpe, men først må du være sikker på at du faktisk har mineralmangel.

Leamus av angst

Hvis plagene har kommet eller blitt verre i en periode med mye stress, kan også dette være årsaken til de dirrende musklene dine.

- Leamus kan nemlig også forekomme av dagligdagse ting som søvnmangel, stress og angst, sier Cowie.

Bedre søvn, roligere dager eller det å få bukt med angsten sin kan i slike tilfeller bedre tilstanden betraktelig.

For mye kaffe?

Alkohol- og koffeininntak samt visse medikamenter og toksier kan også fremprovosere ufrivillige muskelsammentrekninger.

- Dette gjelder blant annet medisiner brukt av dem med lavt stoffskifte og astmatikere. Ifølge National Health Service kan også immunresponsen til infeksjonsproblematikk i mage, tarm og luftveier fremprovosere plagene, sier Cowie.

Leamus kan for øvrig forekomme ved bruk av peniccillamin, som er et preparat som brukes av dem med Wilson`s sykdom samt ved alvorlige tilfeller av leddgikt og tungmetallforgiftning.

Et symptom på sykdom

- Årsaken til leamus kan imidlertid være patologisk. Symptomet kan være et tegn på nevrologiske lidelser som Amytrofisk lateralsklerose (ALS) samt andre motornevronsykdommer og metabolske sykdommer, sier Cowie.

Leamus er da gjerne et av flere symptomer på ALS, som problemer med taleevne, svelging, finmotorikken og klossethet. Muskelsammentrekningene er imidlertid ikke nødvendigvis blant de første tegnene på ALS, så dirrende øyne i seg selv gir egentlig ikke grunn til panikk.

Symptomet kan like gjerne være tilstede hos helt friske personer.

- Leamus kan være et ledd i symptombildet ved mer alvorlige tilstander, men da vil de andre symptomene være dominerende, mener Mæhlum.

Visste du at:

Før i tiden trodde man at lemus på høyre øye betydde ulykke, mens lemus på venstre øye betydde lykke.

Kilde: www.nrk.no

Yvonne Ringnes Nilsen

Dette avslører alderen din

Det er ikke bare rynker i ansiktet som avslører alderen. Her er tegnene du kan se etter.

I alle muskler

- Leamus er nok vanligst rundt øyet, men kan forekomme i alle muskler. Tilstanden skyldes som oftest irritasjon i den nerven som går til angjeldende muskel, sier Mæhlum.

Det er dessuten relativt vanlig at leamus forekommer i legg- og lårmusklene.

- Dersom leamus forekommer i store muskler, kan dette også skyldes uvant trening.

Masser forsiktig

Ofte vil den dirrende leamusen gå over av seg selv ganske raskt, men det hender også at det varer i lengre tid. Forsøk da først med litt forsiktig massasje.

- Massér muskelen det gjelder, men pass på å ikke gni for mye. Leamus går så å si alltid over av seg selv, men dersom det ikke gir seg etter flere uker bør man gå til legen, sier han.

Ingen behandling

- Har man hatt markante og hyppige tilfeller av muskelsammentrekninger over flere måneder eller år, kan benign fasikulasjon syndrom være en mulig diagnose, sier Cowie.

Pasienten må imidlertid først ha vært undersøkt uten at det er funnet noen tegn til andre nevrologiske lidelser.

- Det finnes ingen behandling for dette syndromet. Når man får denne diagnosen, er det å bli beroliget og forsikret om at dette ikke er farlig den viktigste hjelpen man kan få som pasient, sier hun.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Huden forandrer seg med alderen

Dette avslører alderen din

Det er ikke bare rynker i ansiktet som avslører alderen. Her er tegnene du kan se etter.