Stressmestring:

Slik takler Siv Jensen stress

Siv Jensen bruker mesteparten av tiden på å fremme et budskap som hun mener er til beste for allmennheten. Det kan det bli mye kjeft av.

UTAKK: At det blåser på toppen, vet Siv Jensen (41) godt. Og hun liker det!
UTAKK: At det blåser på toppen, vet Siv Jensen (41) godt. Og hun liker det! Foto: Foto: Egil Nordlien, HM Foto
Sist oppdatert

Tre råd fra topp-politikeren

1. Sett pris på at folk er engasjert.

2. Vær bevisst på rollen din.

3. Ikke la usakligheter gå inn på deg.

Du kan være enig i det politiske budskapet eller ikke, men har du sett Fremskrittpartiets formann Siv Jensen (41) i en tv-debatt, ser du en tøff dame som ser ut til å stå for en støyt.

Når tv-kameraet slås av, kommenteres, twitres og blogges det videre. Mye går på sak, men veldig ofte går det på person.

- Det hender jeg får meg en god latter. Ikke fordi jeg ler av noen, men ... det er jo en del uerfarne debattanter der ute. Jeg synes det er befriende med engasjement uansett, sier Siv Jensen til siste utgave av Bedre Helse.

Del

Representerer noe større

- Jeg tar ikke heller ikke personlig sjikane så veldig alvorlig. Det er jo ikke meg dette handler om. Jeg er veldig bevisst på at jeg i min politikerrolle representerer noe mye større. Hadde jeg latt ubetydeligheter og usakligheter gå inn på meg, hadde jeg mistet fokus. Og da hadde jeg ikke hatt noe i denne jobben å gjøre, sier Jensen.

- Dessuten: Stikker du hodet fram og har du et tydelig budskap, er det naturlig at noen prøver å kappe hodet ditt av.

Kjeder seg fort

Det kan virke merkelig for deg og meg, men Siv Jensen er nå engang skrudd slik sammen at hun liker å stå i vinden når det stormer som verst.

- De dagene det skjer minst, får jeg gjort minst. Jeg blir satt ut av rolige dager. Jeg kan ikke tenke meg noe fredelig liv og kjeder meg fryktelig fort. Jeg liker utfordringer og at det skjer noe rundt neste sving. Det gir meg et kick!, sier Siv Jensen.

Hun tviler likevel på at det er medfødt selvbeherskelse som gjør at hun holder hodet kaldt gjennom debatter og kriser.

Men hun tror at evnen til å distansere seg, handler veldig mye om erfaring.

En trøst

Det er klart man kan komme i forsvarsposisjon når man blir angrepet fra alle kanter

Om hun får seg en «Trøkk 16», er hun ikke den eneste topp-politikeren som får det, trøster Jensen seg med. Men for noen år siden, og uten den politiske ballasten hun har opparbeidet seg, ville hun tatt seg mer nær av det.

Bare det at Siv Jensen sitter der hun sitter, er dessuten tegn på at hun er en ønsket person, tross alt. Dette er ikke en stilling hun har søkt på, men er valgt inn i. Det er også viktig å ha med seg etter en tøff dag på jobben.

Lettrørt

- Det er klart man kan komme i forsvarsposisjon når man blir angrepet fra alle kanter. Da sparker jeg fra meg fra tid til annen. Noen ganger kan jeg bli skikkelig alterert også. Alt annet ville vært unormalt. Men da vet jeg av erfaring at det er best å skjule hva jeg føler og heller ta på meg den saklige masken, forteller Siv Jensen.

Politikeren innrømmer at mye av tøffheten sitter utenpå:

- Jeg kan bli ekstremt lettrørt på vegne av menneskene jeg er glad i, og jeg blir alltid sentimental når jeg hører historier om Davids kamp mot Goliat.

Trening mot stress

Hver uke prøver Siv Jensen å rydde plass til 3-4 timer med trening.

Det går i vekttrening, løping, svømming og skigåing.

- Da tømmer jeg hodet for stress og får krefter både fysisk og psykisk. Derfor er jeg heller aldri syk, sier hun.

Elsker å være vertinne

Topp-politikeren tar storrengjøringen selv, elsker matlaging og å være vertinne i venneselskap.

Venner er alfa og omega for henne. Hadde hun hatt mer tid, ville hun brukt den på tomat-, chili- og vårløkspirene hun har satt i potter i kjøkkenvinduet.

Plantene må ha lav pleiefaktor, ellers hadde de dødd av mangel på kontinuerlig omsorg. Men hvem har daglig omsorg for Siv Jensen?

Noen å komme hjem til

Det er nemlig én ting hun ikke har til felles med sine partitoppkolleger: Et menneske å komme hjem til om kvelden når det har stormet som verst.

Når hun kommer hjem til tomt hus, etter en overopphetet debatt og er for gira til å få sove, legger hun seg på sofaen og zapper rundt etter tanketom underholdning - bare for å få tømt hodet og få seg en god natts søvn.

Det siste er heller ikke alltid en selvfølge.

- Det er klart, det kan være tøft å være alene mange ganger, sier Siv Jensen.

En tøff dag på jobben

I reportasjen som står i Bedre Helse nr 4 (i salg i uken som kommer) står representanter fra seks utskjelte yrkesgrupper frem med historier om sin yrkeshverdag.

Ved siden av Siv Jensen møter vi dørvakten Agron Rrhahmani (24), NAV-saksbehandler Ellen Gjeruldsen (33), inkassoinnkrever Stian Karlsen (36), SAS-medarbeider Marianne Holst Håland (41) og trafikkbetjent Anita Avløs (50).

REPORTASJE: I løpet av arbeidsdagen konfronteres de med irriterte, sinte og frustrerte mennesker. Hva kan vi lære av disse seks tøffingene?
REPORTASJE: I løpet av arbeidsdagen konfronteres de med irriterte, sinte og frustrerte mennesker. Hva kan vi lære av disse seks tøffingene? Foto: Faksimile: Bedre Helse 4-11

Utsatt for kritikk

- Samtlige av de seks eksemplene i denne saken, har jobber med et høyt arbeidspress. De er utsatt for kritikk og utskjelling, noen til og med for åpen scene. Likevel virker det som om de er fornøyd med jobbene sine - og ingen av dem nevner stress, sier Anne Brudevold.

Hun er psykolog og mensendieck-fysioterapeut, samt forfatter av boken «Stress og det lille øyeblikks avspenning» (Noras Ark, 2008).

- De fokuserer på det som er viktig, bevarer roen og er profesjonelle når tingene tilspisser seg.

En slik holdning gjør at de kan tåle påkjenninger ekstra godt, Dessuten virker de verken nærtagende eller klagende, men er først og fremst opptatt av å finne gode løsninger, og av å bruke sine ressurser og evner på en konstruktiv måte, sier Anne Brudevold.

Mestring gir trivsel

- Når folk opplever at de mestrer oppgavene de er satt til, være seg på jobb eller ellers i livet, øker trivselen og man kommer inn i positive spiraler, ifølge Brudevold.

- Flere understreker dessuten hvor nødvendig det er å prioritere og systematisere. Det betyr også at man må si ja og nei på de riktige stedene.

Energimangel

- Mange av oss har vanskelig for å skuffe andre, men for å takle en tøff dag på jobben, er det nødvendig å sette grenser. Hvis ikke, kan en utsette seg for stress over tid, noe som igjen kan føre til muskelspenninger, konsentrasjonsvansker og mangel på energi, sier Anne Brudevold.

Den viktige fritiden

Har man en krevende jobb, er det et klokt trekk å bygge seg opp i fritiden.

- Viktige faktorer for å dempe stress, er trening, friluftsliv, venner og gode kolleger. Å holde seg frisk og å ha gode samtalepartnere i hverdagen, er med på å skape trivsel og trygghet.

Slapp av i magen

NYTT NUMMER: Bedre Helse nr 4 kommer denne uken.
NYTT NUMMER: Bedre Helse nr 4 kommer denne uken. Foto: Faksimile: Bedre Helse 4-11

Uansett hvem du er og hvor du måtte befinne deg i en travel hverdag, på jobben, bilkøen eller i kassakøen, kan du slappe av i magen, puste dypt og senke skuldrene.

Du kan gjøre det over alt. Det tar noen få sekunder, og det har en god stressdempende effekt, sier Anne Brudevold.

LES OGSÅ:

Disse yrkene har høyest kreftrisiko

Slik takler du stress

Sjekk om du er en god kollega

Forskjell på sunt og usunt stress

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også