- Jeg har mange bittesmå vorter på penisen min. De er lokalisert rundt kanten av penishodet. Etter hva jeg husker, har de vært der veldig lenge, skriver en mann anonymt til klikk-tjenesten Doktor Online.

Kvier seg for legebesøk

- Jeg hadde håpet at de skulle forsvinne av seg selv, men det virker ikke som de har tenkt til det. Hvordan blir jeg kvitt dem?

Les også: Skjev penis er Peyronies sykdom

- Jeg har ikke lyst til å dra til legen og vise fram penisen min, så det hadde vært bra hvis det var noe jeg kunne behandle selv, fortsetter innsenderen.

Frykter smitte

Han er merkbart bekymret, ikke minst for at kjæresten skal ha fått de samme vortene.

- Er dette noe som er smittsomt? Jeg har hatt regelmessig sex med dama i lang tid og lurer på om hun kan ha det samme som meg.

Må vi eventuelt behandle det sammen? Kan det eventuelt ha smittet til andre steder i kroppen, for eksempel via oralsex til munn og hals?

Mannen undertegner innlegget "Vortelei".

Kan skyldes sexvirus

Her er svaret fra hudlege Jon Langeland:

"Det kan hende du har virusbetingete utvekster/vorter som kalles condylomer og kan skyldes ett av flere virus. I så fall er det noe du har fått etter seksuell kontakt og som kan overføres videre. Dermed har også din partner sannsynligvis vært smitteutsatt over lengre tid.

Det vanlige er at immunsystemet etter hvert opparbeider en motstandskraft som gjør at vortene kan forsvinne spontant og/eller at de ikke kommer tilbake etter pensling, brenning eller behandling med andre metoder.

Finnes vaksiner

Noen av undergruppene av HPV-viruset som forårsaker kjønnsvorter, kan også disponere for celleforandringer og kreftutvikling på livmorhalsen hos kvinner. Disse gruppene av viruset gir imidlertid som regel ikke eller mindre synlige vorter.

Dette har vært aktualisert i dagspressen de siste par årene i og med at man nå har fått vaksiner som kan gi en viss beskyttelse mot overføring av de aktuelle virus.

Kan brennes bort

Hvis du har virusbetingete vorter, er de som regel også andre steder enn bare rundt kanten av penishodet.

Dersom utvekstene dine sitter bare der og er reglemssig utbredt, kan det tenkes at det er noe annet, nemlig spicula glandis, som ikke skyldes virus, men som kan behandles med diatermi/brenning.

Anbefaler undersøkelse

Slike utvekster er i prinsippet til stede uten at man har hatt seksuell kontakt og trenger prinsipielt ikke behandles.

Imidlertid er det greit å vite hva man har, så det er kanskje lurt av deg å ta en tur til legen, eventuelt på Olafiaklinikken, der de har spesiell ekspertise på denne typen problemstillinger."

Har du opplevd noe lignende? Gi mannen tips i kommentarfeltet under - helt anonymt.

Tilbake til Klikk Helse

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!