Bryster og aldring

Brystene dine eldes fortere enn resten av kroppen

Amming og overgangsalder er brystenes verste fiende.

BRYSTVEV: Brystvevet er faktisk det vevet som eldes raskest på kroppen din. Dersom du er 45 år, er brystene dine sannsynligvis 48 år.

BRYSTVEV: Brystvevet er faktisk det vevet som eldes raskest på kroppen din. Dersom du er 45 år, er brystene dine sannsynligvis 48 år. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Visste du at...

... i mange tilfeller blir følsomheten i brystvortene mindre med årene?

De trenger sterkere stimuli for seksuell opphisselse når du blir eldre.

Kilde: Sexolog Gro Isachsen

Det er først og fremst de kvinnelige kjønnshormonene våre som får brystene til å strutte. Og to ting tar "knekken" på våre fagre fordeler; det ene er amming og det andre er aldring.

Det handler med andre ord om hormoner under høytrykk og hormoner på retur.

Brystene er eldre enn deg

Dersom du er 45 år, er brystene dine sannsynligvis 48 år. Brystene dine eldes opptil tre år fortere enn deg.

Brystvevet er faktisk det vevet som eldes raskest på kroppen din, viser ny forskning ved Steve Horvath, forsker og professor ved David Geffen School of Medicine ved Universitetet i California.

- Brystene er noe av det første som eldes på kvinnekroppen, bekrefter Bjørn Tvedt, plastisk kirurg og faglig leder på Akademiklinikken på Ullevål Stadion i Oslo.

Mye av arbeidsdagen hans består i å korrigere kvinnebryster ved brystløft, brystforstørrelse og brystreduksjon.

Ti år eldre bryster med amming?

- To-tre svangerskap med påfølgende ammeperioder kan gjøre brystene opptil 5-10 år eldre, sier han.

- Brystene til gravide vokser veldig fort fordi kjertlene som skal produsere melk blir større. For mange med dårlig hudkvalitet kan det føre til strekkmerker. Disse blekner med årene, men vil aldri forsvinne helt. I tillegg blir brystvortene større og mørkere - en hormonell endring som sannsynligvis er evolusjonær. Barnet skal kunne se brystvorten tydelig - og ha et godt sugegrep. Brystvortene går heller aldri helt tilbake for å bli jomfruelige knopper igjen, sier Tvedt.

Du kan selv måle hudens elastisitet for å sjekke om huden din holder seg forholdsvis ung, eller om den eldes raskere enn normalt.

Store forskjeller

Jo lenger du ammer barnet ditt, jo større hormonproduksjon har du og jo lenger vil melkekjertlene og brystene svulme.

Når ammeperioden er over, forsvinner "trøkket".

Da har huden blitt tøyd over mange måneder, vevstrukturen har strukket seg og brystene er blitt litt slappere.

- Men her er det store forskjeller fra kvinne til kvinne. Noen har bedre hudkvalitet enn andre, sier Bjørn Tvedt.

- Hengebryster kan man få allerede i 20-årene, dersom man har vært gravid eller har gått ned mye i vekt, sier Morten Kveim, spesialist i plastisk kirurgi ved Dr. Kveims klinikk og ekspert på Doktor Online.

Overgangsalder = innskrumpet brystvev

Utviklingen akselererer etter overgangsalderen. Når hormonproduksjonen i kvinnekroppen går tilbake og melkekjertlene for lengst har gjort jobben sin, får du en atrofi - eller en skrumping i brystvevet.

Tverrsnitt av bryst 
1) Brystvegg 
2) Brystmuskel (Pectoralis major) 
3) Melkekjertler (Lobules) 
4) Brystvorte 
5) Areola 
6) Melkegang 
7) Fettvev 
8) Hud 

ILLUSTRASJON: Patrick J. Lynch, medisinsk illustratør og C. Carl Jaffe, MD, kardiolog.

Tverrsnitt av bryst 1) Brystvegg 2) Brystmuskel (Pectoralis major) 3) Melkekjertler (Lobules) 4) Brystvorte 5) Areola 6) Melkegang 7) Fettvev 8) Hud ILLUSTRASJON: Patrick J. Lynch, medisinsk illustratør og C. Carl Jaffe, MD, kardiolog. Foto: ILLUSTRASJON: Patrick J. Lynch, medisinsk illustratør og C. Carl Jaffe, MD, kardiolog

Ifølge gynekolog Åse-Marit Ullern er snittalderen for å komme i overgangsalder 51 år.

- Men alt fra 45 til 55 år er vanlig, sier hun.

Overgangsalderen kan faktisk begynne allerede når du er i 30-årene.

Bindevevet som er selve "skjelettet" i brystet, nettverket som holder det i fasong, blitt mindre og slappere.

Bløtere bryster

Med årene blir også hudkvaliteten dårligere. Kjertelvevet erstattes med fett, noe som gjør brystene bløtere, i blant tyngre og mer formløse.

Enkelte kvinner kan få store, tunge bryster som kan gi alvorlige helseplager.

Det kan dreie seg om eksem, kløe og sopp i hudfoldene under brystet, gnagsår etter BH-stropper på skuldrene og også rygg- og nakkeplager.

- Andre kan ha det motsatte problemet. Når de går for mye ned i vekt, blir brystfettet borte. Da kan det bare bli "hudfolder" igjen. Har du små bryster fra før, kan det bli lite tilbake, sier Tvedt.

Tommelfingerregelen etter graviditet og slanking er å utføre kirurgi kun når huden ikke lenger trekker seg sammen av seg selv.

- Huden er normalt elastisk, men det er stor variasjon fra person til person hvor mye huden evner å trekke seg sammen, sier Eystein J. Hauge, medisinsk direktør og spesialist i plastikkirurgi ved Teres Medical Group AS.

Dårlig holdning gir slappere inntrykk

- Du kan ikke trene deg til flottere, fastere og større byste. Brystene har ikke muskelfibre, men fortrinnsvis vev og kjertler. Du må i stedet jobbe med den omkringliggende muskulaturen, sier Christine Thune, fagsjef i Stamina og utdannet faglærer i idrett ved Norges Idrettshøgskole i Oslo.

- Har du en svak muskulatur i overkroppen og en slapp og dårlig holdning vil verken brystreduskjon, brystløft eller implantater være tilstrekkelig for å få det ungdommelige inntrykket tilbake, mener hun.

- Trening, også av overkroppen er ikke minst viktig for voksne kvinner. Med årene lever mange av oss et roligere og makeligere liv. Men når vi setter oss til og bare overgir kroppen til tyngdekraften, forfaller vi mye raskere.

Det finnes fem treningsøvelser som gir synlig effekt på puppene etter få uker.

Brystene kan du imidlertid aldri trene tilbake i en spretten fasong. Men en rank kroppsholdning vil påvirke utseendet positivt, og også kunne bidra til å "løfte" brystene noe.

- Ved å trene den omliggende muskulaturen, vil man få et flottere torso. Det gir et spenstigere helhetsinntrykk, sier Thune som mener at man må tenke hele kroppen og ikke bare bryst når det gjelder helse og estetikk.

Mindre muskler er mer fett

- Styrken er på topp i 25 - 30 årsalderen og faller gradvis med ca ti prosent årlig, dersom man ikke trener for å motvirke dette. Forfallet merkes imidlertid først i 40 - 50 årene, sier Thune.

Du kan selv måle styrken din for å se om du er så sterk som en på din alder bør være.

Tap av muskler fører til at forbrenningen settes ned, mange begynner å legge på seg, ser forandring på kroppen og merker at man er blitt svakere.

Muskelmassen din påvirker hvileforbrenningen, som utgjør ca. 60-75 % det totale energiforbruket i løpet 24 timer, mens fysisk aktivitet utgjør mellom 15-30 %, ifølge personlig trener Tommy Andre Lande.

Generell fysisk aktivitet og god styrketrening kan nærmest eliminere aldersforandringene, som først og fremst skyldes inaktivitet. Da får man mindre overgangsplager.

SKRUMPER: Når hormonproduskjonen i kvinnekroppen går tilbake og melkekjertlene for lengst har gjort jobben sin, får du en skrumping i brystvevet.

SKRUMPER: Når hormonproduskjonen i kvinnekroppen går tilbake og melkekjertlene for lengst har gjort jobben sin, får du en skrumping i brystvevet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Vi må tenke helhetlig både når det gjelder helse og utseende. Det hjelper lite med unge bryster hvis du lar alt annet forfalle, sier Thune.

Bryst-fakta

  • Melkekjertlene anlegges i fosterstadiet på samme måte hos begge kjønn.
  • Utviklingen av bryster styres av hormoner, hovedsakelig østrogen.
  • De fleste jenter starter brystutviklingen i 10 - 14 årsalderen.
  • Hvert bryst inneholder 15 til 25 melkekjertler og hver kjertel har sitt eget utløpsrør, melkegang, som munner ut i den fremspringende brystvorten, papillen.
  • Det gjennomsnittlige brystomfanget i dag er 91 cm - og det har økt med ti cm de siste hundre år. Dette på grunn av endrende matvaner og mindre mosjon.

LES OGSÅ:

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Advarer mot pupper til halv pris

Lager pupper av rumpefett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning