Hudlege Bjørn Bondevik driver Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo. © Foto: Petter Berg/HM Foto

- Hvis vi spiser for mye sukker , kan huden eldes fortere, og pasienter med hudsykdommene atopisk eksem , psoriasis og akne kan oppleve en forverring, sier hudlege Bjørn Bondevik.

- Hvordan påvirker sukkeret hudens aldringsprosess?

- Når du spiser søtsaker, vil sukkeret øke nedbrytingsprosessen av bindevevet i huden. Sukker fører til at de viktigste cellene i bindevevet, nemlig elastin og kollagen, klebes sammen, slik at bindevevet blir tynnere, forklarer hudlegen.

Mer testosteron

Tynnere bindevev fører til at huden mister spensten.

- Den blir slappere og vi får flere rynker , sier Bondevik.

I tillegg fører sukker til at det testosteronbindende hormonet SBHG reduseres, og da frigjøres mer testosteron .

- Dette vil igjen påvirke huden slik at du kan få problemer med akne, ifølge Bondevik.

- Sukker øker også produksjonen av det betennelsesfremmende hormonet prostaglandin 2, som vil kunne føre til økt sykdomsaktivitet i huden.

Bondevik sier at det er individuelt hvor mye sukker en person må spise før man kan se en negativ effekt på huden, men påpeker at de som er plaget med akne, bør være ekstra forsiktige med å spise karbohydrater.

Det er imidlertid ikke for sent å ta bedre vare på huden.

Skader forårsaket av sukker, kan i mange tilfeller rettes opp igjen. Du kan altså gjøre mye for huden bare ved å kutte ned på et høyt sukkerinntak.

- Gener, UV-stråling og røyking er det vi vet med 100 prosent sikkerhet at påvirker hudens aldringsprosess , sier overlege Susanne Kroon ved hudavdelingen, Stavanger Universitetssykehus.

 

LES MER:

Slik avsløres alderen din

Hjelp mot pigmentflekker

Smink vekk rynkene

Solbrun uten å skade huden

 Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!