er det sunt å sole seg?

Derfor kan du nyte sola med god samvittighet

Legenes råd: Det er bra for helsa å være ute i sola.

GODT FOR KROPP OG PSYKE: Å komme seg ut i sola gir energi og er godt for både fysisk og mental helse.
GODT FOR KROPP OG PSYKE: Å komme seg ut i sola gir energi og er godt for både fysisk og mental helse. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Vi hører ofte at vi må passe oss for solen og ta forholdregler, og disse er viktige, men sola har også mange positive sider.

Ekspertene mener du trygt kan nyte sola i sommer. Sola gjør deg nemlig godt.

Forebygger flere sykdommer

– Noen studier har vist at solskinn hjelper mot høyt blodtrykk ved å frigjøre nitrogenoksider som utvider blodkar og reduserer blodtrykk, og solskinn har vært vist å forebygge diabetes type 2, multippel sklerose, og flere typer kreft, forteller lege ved Dr. Dropin, Nina C. Bryhn.

Hun trekker også fram hvordan sollyset gir oss mer energi og bedrer søvnen.

LEGE: Nina C. Bryhn ved Dr. Dropin
LEGE: Nina C. Bryhn ved Dr. Dropin Foto: Dr. Dropin.

– Noe av det som kanskje merkes best i dagliglivet er at regelmessig sol setter døgnrytmen vår og hjelper oss å sove bedre ved å regulere serotonin og melatonin, og i tillegg har sollys har vist å hjelpe å forbedre leging av sår, redusere stress, smerte og depresjon, sier hun.

Les også: 12 grunner til at leveren er bedre enn dyre detox-kurer

Lagrer vitamin D

Sollys er også bra for kroppen fordi det hjelper oss å lage vitamin D.

– Når UVB-stråler treffer huden, skjer det en kjemisk reaksjon i huden via proteiner som omgjøres til vitamin D. Vitamin D er essensielt for oss, og bygger et sterkt skjelett, reduserer inflammasjon, støtter immunsystem og metabolisme av glukose. Det hjelper også med på å holde kalsiumnivået riktig i kroppen, forteller Bryhn.

I mørketiden får vi ikke like mye vitamin D fra solen som om sommeren, derfor er det ifølge legen ekstra viktig å nyte den når man kan.

– Sollys er mest intenst midt på dagen, og vi anbefaler ofte at folk ikke skal ligge ute på den tiden. Samtidig viser det seg at det er akkurat da kroppen er mest effektiv i å lage vitamin D. Noen studier har vist at 10-15 minutter med sollys midt på dagen tre dager i uken er nok for at etniske nord-europeere kan vedlikeholde et normalt vitamin D-nivå, forklarer Bryhn.

Hun forteller at en studie fra Oslo viste at 30 minutter med sollys midt på dagen på sommeren ga like mye vitamin D som å spise 10,000-20,000 IE av vitamin D, mens daglig anbefalt dose i pilleform er 600mikrogram for voksne.

– Dette viser tydelig hvor viktig sollys er for vitamin D-produksjon.

Hun understreker at dette gjelder personer med lys hudfarge.

– Det er viktig å huske at personer med mørkere hudfarge trenger mellom 30 minutter og 3 timer mer tid i solen for samme effekt sammenlignet med personer med lys hudfarge.

Sollyset påvirker søvnen

Når det er mørkt store deler av dagen, påvirker det søvnmønstret vårt.

– Det er vanskeligere å stå opp når det er mørkt om morgenen, og vi trenger sollys inn i øyene for å skille på dag og natt. Når det er mørkt over lange perioder, tror hodet at det er natt. Når solen kommer blir dagene lettere og lysere, og vi føler oss bedre, sier samtaleterapeut Stine Marie Ferd hos Aleris.

SAMTALETERAPEUT: Stine Marie Ferd hos Aleris.
SAMTALETERAPEUT: Stine Marie Ferd hos Aleris. Foto: Aleris.

Hun legger til at mer lys kanskje ikke nødvendigvis er like positivt for småbarnsforeldre, når barna tror det er morgen mye tidligere om sommeren.

– Det er en grunn til at forskerne har funnet ut at dager med sol og mye lys gjør at vi har det bedre. Vi får mer energi, er mindre trøtte, kroppen produserer melatonin og serotonin, som begge er gledesstoffer. Det at vi får lys inn i øynene gjør at melatoninnivået balanseres bedre, og det igjen fører til at vi sover bedre, forteller Ferd.

Hun sier at når ikke melatoninnivået er i balanse, kan det føre til tretthet og depresjon, noe som har innvirkning på både psykisk og fysisk helse.

– Solen gir oss en positiv sirkel, der vi sover bedre, får mer energi og blir i bedre humør.

Les også: (+) Jeg reiste hjem da mor ble syk, men ingenting ble som jeg trodde

Bra for humøret og det sosiale livet

– Lyset er veldig bra for vår psykiske helse, så det er klart at solen og sollyset har veldig god effekt på oss, sier Ferd.

Mørketid gjør at mange plages av dårligere humør, og for enkelte går det også over i vinterdepresjon. Hun forteller at solen gjør oss mer motiverte for å være sosiale, noe som har en veldig positiv effekt.

– Om vinteren når det er mørkt og kaldt lukker man seg mer inne, mens når solen kommer og det blir varmt, begynner man å se naboene igjen, være ute og møte folk. Så sosialt sett er sol og varme veldig bra for oss, sier Ferd.

Hun sier at sollyset gir oss et lettere liv, ettersom vinterdepresjon er større representert i Norge og Skandinavia enn ellers i sydlige strøk.

– Det er godt for oss å gå mer ut i solen og møte andre.

Fordi vi mennesker er sosiale vesener, er det ekstra godt å møte andre.

– Får vi for lite sol og lys, har vi det dårligere, er trøttere, mer slitne og energiløse. Da er det lettere å få humørsvingninger. Vi trenger sollys. For å ha energi for å se lysere på livet, for å være sosiale. Da kryper vi ut av hulene våre. Man så jo tydelig hvor tøft det var for mange med isolasjonen under nedstengningen av landet.

Hun anbefaler å bruke lyslamper om vinteren for å motvirke at man føler seg nedstemt og sover dårlig.

Les også: – Det ser ut som om du har en flått på baksiden av kneet, sier moren til Aase (38). Sannheten er mye verre

Viktig å unngå solbrenthet

Det viktigste for å få en fin opplevelse med sola og nyte alle de positive egenskapene den har, er å beskytte seg mot strålene når man er mye ute.

Bryhn forteller at noen studier viser at melanomrisiko (føflekkreft) muligens er høyere hvis man soler seg senere på dagen, men at det viktigste er å ikke bli solbrent.

– Man må bruke fysisk solfaktor hvis man skal være lenge ute, eventuelt kjemisk solfaktor hvis man skal være mye i vann eller hvis man svetter mye.

– Det er også lurt å unngå uregelmessig, periodisk soleksponering som for eksempel å ligge ute og sole seg, intens soling på en ferie, vannsport og lignende. Hvis man har familiemedlemmer med hudkreft bør man være mer forsiktig med sol generelt og aktiviteter som gir uregelmessig, periodisk soleksponering, sier hun.

– Personer med mye føflekker, solflekker eller aldersflekker, sår som ikke gror, føflekker som endrer seg, hudområder som blir såre og røde i ansiktet, på ørene, nakken eller skuldrene, eller andre endringer i huden, bør oppsøke fastlege eller hudlege for vurdering, forklarer legen.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2022, og sist oppdatert 26/07 2022.

Les også