- Velger du å kjøpe de billigste matvarene, øker faren for at du og din helse går i stykker

Her er Geelmuydens versting-liste.

- Det rare er at vi ikke tror det er en sammenheng mellom pris og kvalitet når det gjelder mat, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden til Side2. Her sammen med fotograf og matblogger René Zografos.
- Det rare er at vi ikke tror det er en sammenheng mellom pris og kvalitet når det gjelder mat, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden til Side2. Her sammen med fotograf og matblogger René Zografos. Foto: (Foto: Cappelen Damm)
Publisert

(SIDE2): Niels Christian Geelmuyden har kommet med ny bok: «Sunnheten på bordet».

Tidligere har forfatter, statsviter og journalist Niels Christian Geelmuyden gitt ut bøkene Sannheten på bordet og Sannheten i glasset.

Her refser han i stor grad helsemyndighetene og han har også fått Mattilsynet på banen ved flere anledninger.

Denne gangen vil Geelmuyden, sammen med matblogger og fotograf René Zografos, fortelle oss hvilke matvarer vi bør spise, til beste både for vår egen helse og til beste for miljøet. Og i boka har de listet opp et utvalg innenfor egg, frukt og grønnsaker, fisk og sjømat, kjøtt, brød, søtt og drikkevarer. Med tilhørende enkle oppskrifter for å vise hvordan.

Det er altså ren og økologisk mat som igjen har fokus, men som Geelmuyden selv påpeker, så er det slik at økologisk mat ofte er dyrere.

Allikevel mener han vi ikke bør ta sjansen på å velge billigst.

«Velger du å kjøpe de billigste matvarene, kan konsekvensen bli alvorlig. Da øker faren for at du og din helse går i stykker» skriver han i forordet i boka.

 - Hva mener du med det?

 - Nordmenn er nå syke for mer enn 300 milliarder kroner hvert år. Hvis Jamie Oliver har rett i at 60 prosent av de alvorlige sykdommene og dødsfallene i vår del av verden skyldes maten vi spiser, var kanskje ikke den konvensjonelle maten så billig som forbrukerne fikk inntrykk av i butikken, sier Geelmuyden til Side2.

FORFATTER Niels Christian Geelmuyden mener vi ikke bør ta sjansen på å velge billigst mulig mat.
FORFATTER Niels Christian Geelmuyden mener vi ikke bør ta sjansen på å velge billigst mulig mat. Foto: (Foto: Cappelen Damm)

 - Vi forstår at folk blir bekymret

Seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet mener på sin side at vi trygt kan spise mat som ikke er økologisk.

- Vi forstår at folk blir bekymret over spor av plantevernmidler i maten, men det er mengden som er avgjørende. Dessuten er det slik at så lenge mengden med plantevernmiddelrester er under grenseverdiene, anser vi det som trygt.

Hanne Marit Gran i Mattilsynet mener det er helt trygt å spise konvensjonell mat som ikke er økologisk.
Hanne Marit Gran i Mattilsynet mener det er helt trygt å spise konvensjonell mat som ikke er økologisk. Foto: (Foto: Mattilsynet)

Hun forteller at når grenseverdier fastsettes, gjøres det på en slik måte at de mest følsomme gruppene i befolkningen, som for eksempel små barn og gravide, blir ivaretatt også ved et høyt konsum av det aktuelle produktet. I tillegg legges det inn en sikkerhetsfaktor.

 - Ingen trenger å tvile på at tar dette alvorlig

Geelmuyden mener at de sosiale forskjellene fort  kan bli større fordi helsemyndighetene ikke informerer godt nok.

 - Når Mattilsynet og andre myndighetsorganer ikke informerer folk om den næringsmessige forskjellen på å innta ulike matvarer, kan det lett medføre at mennesker med høy utdannelse velger en annen og mer helsebringende type drivstoff en folk med lav utdannelse. Det vil kunne resultere i sterkt økende sosiale skiller når det gjelder livskvalitet såvel som livslengde.

Hanne Marit Gran i Mattilsynet mener på sin side at de tar jobben med å sikre trygg mat, alvorlig.

- Mattilsynet er forbrukernes uavhengige vaktbikkje og vår viktigste oppgave er å sikre trygg mat og drikkevann. Ingen trenger tvile på at vi tar dette oppdraget alvorlig. Vår jobb er å sjekke at alle som lager mat gjør det på en trygg måte, presiserer Gran.

Samtidig vil hun presisere at det også er et mål for regjeringen å øke produksjon av økologisk mat, og at det er positivt dersom bruken av sprøytemidler reduseres.

LES OGSÅ: God og sunn hybelmat på budsjett

 - Mer sprøytegiftrester i frukt og bær enn i grønnsaker

Geelmuyden kommer her med en liste over hvilke frukt og grønnsaker han mener man bør styre unna på bakgrunn av mengde sprøytegiftrester:

 - Hvis man bare tar hensyn til mengdene av sprøytegiftrester, er det generelt mer av disse i frukt og bær enn i grønnsaker. Aller mest finner man i konvensjonelt dyrkede jordbær, epler, druer og fersken. Blant grønnsaker blir poteter, stangselleri, paprika og salat regnet blant verstingene.

  - Har du forståelse for at noen syns økologisk blir for dyrt?

  - På de fleste området av livet har moderne mennesker erfart at det finnes en nær sammenheng mellom pris og kvalitet. Det rare er at vi tror maten utgjør et unntak. Slik er det ikke. I mange internasjonale studier er konklusjonen at økologisk mat har et vesentlig høyere innhold av antioksidanter, vitaminer og mineraler. I tillegg til de store forskjellene som finnes når det gjelder næringsinnhold, sprøytemiddelrester, tungmetaller og fremmedstoffer, inneholder konvensjonelle frukt- og grønnsaker opptil 15 prosent mer vann. Svært mange studier og indisier taler for at det er lettere å holde seg frisk hvis man velger økologisk.

 - Denne maten bør du ha på bordet

Det er ikke enighet om at økologisk mat har høyere innhold av næringsstoffer, og det er heller ikke dokumentert at det har en direkte, positiv helseeffekt på den enkelte, ifølge Helsedirektoratet.

Men at økologisk mat har mindre sprøytegiftrester er alle enige om.

Her får du listen over frukt og grønt forfatteren mener du bør ha på bordet og hans betraktninger rundt de ulike matvarene. 

Rådet er grovt sett:  «Velg økologisk og/eller norskproduserte frukter og grønnsaker.»

I økologiske grønnsaker er det ikke lov med like mange sprøytemidler som i konvensjonelle grønnsaker.
I økologiske grønnsaker er det ikke lov med like mange sprøytemidler som i konvensjonelle grønnsaker. Foto: René Zografos (Cappelen Damm)

Gulrøtter - Høyt innhold av fiber og vitaminer, ikke minst karoten.

Geelmuyden hevder økologiske gulrøtter inneholder mindre nitrat, høyere konsentrasjoner av mineraler, tørrstoff og C-vitamin. «Innholdet av salisylsyre, som brukes medisinsk for å forebygge hjerte- og karsykdommer og tykktarmskreft, er mye høyere».

Selleri - Inneholder mye C-vitamin og en god kilde til folsyre, mangan, kostfiber, kalium, kalsiummagnesium, jern, fosfor og vitaminene B1, B2, B6 og A.

Spinat - Inneholder mye K-vitamin, A.vitamin og også en kilde til kalsium, kalium, tiamin, kobber, fosfor, riboflavin, samt vitaminene E og B6.

Ettersom spinat befinner seg på den internasjonale verstinglisten når det gjelder rester av sprøytegiftstoffer, kan det være lurt å velge økologisk spinat.

LES OGSÅ: - Uheldig for helsa at frukt og grønt er dyrere

(Saken fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Potet og søtpotet - Poteten er en kilde til C-vitamin og ingen rotfrukter inneholder mer antioksidanter enn søtpotet.

Med hensyn til sprøytemiddelrester er det gjennomgående mer av disse i konvensjonelle poteter enn i konvensjonelle søtpoteter

Løk og hvitløk  - Alle typer løk er sunne, men innholdet av gunstige stoffer varierer. Rødløken er kjent for å være den mest gunstige.

Hva sprøytemiddelrester angår, utgjør sjelden dette noe problem i løk og hvitløk. Årsaken består i at løkvekster av natur er ganske selvbeskyttende.

Paprika - Inneholder svært mye C-vitamin. Aller mest i gul paprika, som inneholder fire ganger så mye C-vitamin som appelsin.

Økologisk paprika inneholder få eller ingen rester av kjemiske sprøytemidler, som konvensjonell paprika ofte er belemret med.

LES OGSÅ: Derfor smaker den grønne paprikaen annerledes - og er billigere

Asparges - Rik på kalsium, jernfosfor og vitaminene A og D

Asparges er blant de grønnsakene som inneholder minst sprøytemiddelrester. For jordbrukerne, menneskene, miljøet og dyrelivet i landene hvor det dyrkes asparges, har det imidlertid stor betydning at du velger økologisk. Velg ferske, faste, tynne asparges med dyp grønn eller lilla farge. De er mest næringsrike.

Ingefær - Rik kilde til vitaminene A, B, C og E, samt magnesium, kalium, fosfor, silisium, jern, kalsium, sink og betakaroten.

Man bør allikevel begrense inntaket til fire gram daglig, og ett gram for gravide. Grunnen er er økt fare for blødningsplage, diabetes og hjertesykdom.

I en studie fra 2013 ble det konkludert med at økologisk ingefær har et signifikant høyere innhold av gingeroler enn konvensjonell ingefær.

Jordskokk - Rik på jern, men inneholder også en del magnesium, kalium, fosfor, vitamin C, niacin og tiamin. Hele den norske produksjonen er ifølge Bioforsk usprøytet.

Salat - Sunnheten tiltar med grønnfargen

Det er tillatt å bruke 50 ulike kjemiske sprøytemidler ved salatdyrking. Det er naturligvis få eller ingen som bruker alle sammen, og norske salatdyrkere bruker færre sprøytemidler enn sine europeiske kolleger.

Ris - Den viktigste matvaren på jorden ettersom det er hovednæringsmiddel for mer enn halve menneskeheten.

Næringsinnholdet er svært varierende. Det høyeste innholdet av ulike næringsstoffer finner man i økologisk naturris, villris og fullkornsris. Ris inneholder ofte høye konsentrasjoner av tungmetallet uorganisk arsen. Man bør derfor skylle risen grundig før bruk.

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2016.

Les også