Syv tips til sunn taco

Du vil aldri spise vanlig taco igjen

Fredagstaco med bare halvparten av kaloriene? Ja, takk!

SUNNHETSBOMBE: Ved å velge Vektkonsulentenes taco, blir du mer mett, du får i deg halvparten så mye salt, mer vitaminer og mye mindre fett. Dessuten mer enn halverer du kaloriinntaket! Og det er bare å glede seg til smaksopplevelsen...
SUNNHETSBOMBE: Ved å velge Vektkonsulentenes taco, blir du mer mett, du får i deg halvparten så mye salt, mer vitaminer og mye mindre fett. Dessuten mer enn halverer du kaloriinntaket! Og det er bare å glede seg til smaksopplevelsen... Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Spiser du taco hver fredag? Da kan det være mye å hente på å lage en sunnere utgave av den populære retten.

Faktisk kan du med syv enkle grep bytte den tradisjonelle tacoen ut med Vektkonsulentenes taco, og spare hele 564 kcal!

Vi har bedt vår egen ernæringsfysiolog, Randi Vassbotn Norheim, om å lage en sunnere tacovariant.

- Ved å bruke fullkornswraps i stedet for friterte skjell, får du mer fiber og mye mindre fett. Og om du velger en blanding av deilig meksikansk bønnestuing i kombinasjon med karbonadedeig, reduserer du på kaloriene, samtidig som du booster sunnheten, sier Norheim.

Som bonus får du mye bedre metthetsfølelse, flere vitaminer og under halvparten av saltmengden! Ved å bruke masse ferske krydderier, hjemmelaget salsa og guacamole toppes smaksopplevelsen - og oppgraderer sunnhetsfaktoren!

Så nå vet du hva du skal lage på fredda'n!

Her er Randis syv tips til en sunnere tacokveld:

Vektkonsulentenes ernæringsfysiolog, Randi Vassbotn Norheim.
Vektkonsulentenes ernæringsfysiolog, Randi Vassbotn Norheim. Foto: Petter Berg/HM Foto

1. Velg potetlompe eller fullkornswraps fremfor friterte skjell. To lefser tilsvarer ca 50 gram, og gir bare halvparten av kaloriene som 40 g friterte maisskjell (92 kcal vs 179 kcal).

2. Fyll lefsene med grønnsaker først! La det bugne av salat, tomat, agurk og mais, eller andre grønnsaker du liker. Poenget er å fylle mye av hver grønnsak slik at det metter godt. I vanlige tacoskjell har man kun plass til en liten teskje av hver grønnsak, særlig hvis man fyller kjøttdeig først.

3. Stek karbonadedeig i teflonpanne, så unngår du unødvendig fett. Bruk også røde kidneybønner som du varmer lett opp, og moser sammen med 1 ts mager ost og 1 ts mager kesam. Bønnestuingen og karbonadedeigen gir mye mindre fett (270 kcal for 175 g, med 75 g kjøtt og 100 g bønner) enn dersom du kun bruker kjøttdeig stekt i fett (580 kcal for 175 g!).

4. Tilsett hjemmelaget krydderblanding til karbonadedeigen, så halverer du saltinntaket! Smak deg frem med en blanding av paprikakrydder, spisskummen, chilikrydder, cayennepepper og litt salt, eventuelt oregano og hvitløkskrydder for variasjon.

5. Lag hjemmelaget salsa og guacamole i en fei; kjør sammen hermetiske tomater, tre farger paprika, hvitløk, rødløk og gul løk sammen med chili, fersk koriander, litt lime og 1 ts olje. Smak til med litt salt og sukker. Bruk gjerne en blender eller en stavmikser med beholder for å finfordele salsaen.

LÆR DEG TRIKSENE: Wraps, grønnsaker, mager kesam og bønnestuing. Du vil aldri spise ""vanlig"" taco etter denne!
LÆR DEG TRIKSENE: Wraps, grønnsaker, mager kesam og bønnestuing. Du vil aldri spise ""vanlig"" taco etter denne! Foto: Thinkstock

Fordelen med denne salsaen er at man bruker mye salsa på hver tortilla fordi den smaker helt fantastisk, og da får du opp grønnsakinntaket på en smaksrik måte!

Mos litt av salsaen sammen med litt avokado, og du har en deilig guacamole.

6. Bruk mager kesam (27 kcal for 2 ss) fremfor vanlig rømme (47 kcal for 2 ss), og halver mengden ost samtidig som du velger en magrere variant (54 kcal for 20 g) fremfor helfet ost (148 g for 40 g).

7. Kos deg med god samvittighet, vel vitende om at du er blitt mye mettere med sunn taco (650 g) fremfor den tradisjonelle utgaven (420 g).

Samtidig har det totale kaloriinntaket gått ned fra 1107 kcal i tradisjonell taco til kun 543 kcal i den sunne utgaven!

(PS: Sjekk ut denne oppskriften på chili con carne, mens du er i gang.)

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også