- I mine egne øyne veide jeg ikke 111 kilo. Men da jeg endelig bestemte meg for å gjøre noe med vekten, var det fordi jeg måtte innrømme at noen ting i hverdagen var blitt vanskelig, for eksempel å knyte skolissene. Dessuten er jeg ofte på forretningesreiser i Italia, og det var ikke gøy å skulle vise seg i badeshorts, sier Bent Hargaard.

Da han meldte seg inn i Vektkonsulentene i Danmark i januar 2012, var han skeptisk.

- At en kostomlegging kunne få meg ned i vekt, var en ting, men jeg trodde ikke helt på at jeg kunne holde det. Jeg torde nok heller ikke tro på det, for jeg er mye ute og spiser og drikker med jobben. I kalenderen var det plottet inn mange gourmetmiddager, og jeg hadde problemer med å se for meg hvordan jeg kunne legge om livsstilen.

Det skremmer meg å tenke på hva jeg spiste før

Bent Hargaard (44)

  • Fra Thyholm i Danmark.
  • Innehaver av Hargaard Vinimport.
  • Veide 111 kilo, er i dag nede på 88 kilo.

Bonuseffekt

Bent fikk hjelp av en vektkonsulent. Sammen la de en plan for hvordan han kunne nyte litt vin og gourmetmiddager på jobben, og likevel gå ned i vekt.

- For meg vil det ikke fungere å si at jeg jeg aldri mer kan spise eller drikke det eller det. Jeg har lært å spise ofte og lite. Før satte vi gryter og panner på middagsbordet, og jeg spiste minst tre store porsjoner hver gang. I dag lager vi en tallerken ved kjøkkenbenken, og den maten er det jeg spiser. Jeg trenger ikke mer.

Kostomleggingen har involvert hele familien.

- Kona har støttet meg 100 prosent og hjulpet meg å følge opplegget. Hun har dessutuen alltid klaget over at jeg snorker, men da kiloene forsvant, forsvant snorkingen også.

Bents beste tips

  • For menn er det fortsatt tabu å veie for mye. Vi snakker helst ikke om det, men vi veier jo ofte mest. Så min oppfordring til menn der ute er: Begynn å være åpne om vekt.
  • Hvis jeg unner meg noe søtt, går jeg i dag for kvalitet i stedet for kvantitet. Heller et par stykker superlekker mørk sjokolade enn en hel plate lys.
  • Lag avtaler med deg selv: Når du er på fest en helg, kan du bestemme deg for at det er ok å spise hva du har lyst på den kvelden. Men morgenen etter er det tilbake til den sunne linjen.
  • Det er viktig at det er et familieprosjekt, ellers holder det ikke. Kostomleggingen er for evig, og det skal man ikke være redd for. Vi har tre barn på 10, 14 og 19 år som syns det er kommet mange gode nye retter på bordet.

Aldri mer

I begynnelsen fortalte ikke Bent om vektprogrammet til noen. Nå er det flere på jobben hans som også har begynt å legge om kosten.

- Vi støtter hverandre i hverdagen og er levende bevis for at man kan lykkes. Også er det selvfølgelig blitt en konkurranse, hvor mye man kan gå ned i forhold til de andre.

Bent blir ofte konfrontert med sin gamle overvekt når han møter folk han ikke har sett på lenge. De blir alle tydelig overrasket over hvor godt han ser ut.

- Det gjør det enda enklere å si nei til wienerbrød. Anerkjennelsen styrker selvtilliten, sier han.

44-åringen er ikke i tvil om at den usunne livsstilen er tilbakelagt for godt.

- Det skremmer meg å tenke på hva jeg spiste før. Jeg hev innpå de verste ting. Nå er jeg alltid bevisst på hva jeg spiser. Når jeg lager egen mat, gjør jeg det alltid etter Vektkonsulentenes prinsipper. Er jeg for eksempel på ferie eller ute og spiser, blir det annerledes, men passer på at det ikke blir for mange usunne dager. Det ligger alltid i bakhodet at jeg aldri skal veie så mye igjen.

Les også:

Pernille gikk ned 27 kilo

Hilde gikk ned 29 kilo

Bettina gikk ned 38 kilo

Heidi holder vekten stabil

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!