12 supre slanketips

Aldri mer overspising

Har du til vane å overspise, for så å føle deg elendig etterpå? Slik får du kontroll en gang for alle.

JAA! Husk å feire når du når målene dine. Det hjelper på motivasjonen.
JAA! Husk å feire når du når målene dine. Det hjelper på motivasjonen.
Sist oppdatert

Har du gang på gang forsøkt å gå ned i vekt, men ikke lyktes?

Overspising er slettes ikke uvanlig, og det er et problem for mange.

Her er 12 tips som hjelper deg å få kontroll på overspisingen, og dermed lykkes med vektnedgangen:

1. Bli kjent med følelsene dine

Det første steget for å endre et problem eller uvane er å erkjenne at problemet eksisterer. Bruk tid på å gå inn i deg selv, og reflekter over ditt tidligere og nåværende forhold til mat. Å forstå hvorfor du overspiser er nødvendig for å kunne endre atferd.

Et godt verktøy for å kartlegge matinntak, følelser assosiert til mat, og nedturer er penn og papir. Kjøp deg en liten notatbok som du vier bare til dette, og noter hver dag. Dette kan føles vanskelig i starten, men vil hjelpe deg mye for å forstå hvilke situasjoner som trigger overspising – slik at du kan unngå det i fremtiden.

VÅRKAMPANJE: Er du ikke medlem av Vektkonsulentene? Akkurat nå får du 3 mnd medlemskap til 40 % rabatt.

2. Lag en plan

Når du har bestemt deg for å slutte å overspise, må du lage en slagplan som vil hjelpe deg å unngå å falle tilbake til gamle uvaner.

Skriv ned dine største utfordringer når det kommer til overspising, og lag en plan for å overvinne disse. Har du for eksempel lett for å overspise eller kjedespise når du ser på TV på kveldene? Finn på noe annet, som en gåtur, eller gjør noe sosialt med familien – som du ikke assosierer med mat.

3. Søk støtte

Fortell om endringene du gjør til venner og familie. Det hjelper på motivasjonen å ha noen som vet om hva du går igjennom, og som støtter deg.

TA KONTAKT: Snakk med andre, enten ansikt til ansikt eller via telefon eller pc.
TA KONTAKT: Snakk med andre, enten ansikt til ansikt eller via telefon eller pc.

Synes du det er vanskelig å fortelle om, må du ikke bruke folk du kjenner. Det finnes utallige fora, klubber er nettsider der du kan komme i kontakt med andre i lignende situasjoner.

4. Tilrettelegg omgivelsene dine

Hvis du fortsetter å følge gamle rutiner gjør, du det vanskeligere for deg selv å oppnå de endringene du ønsker. Rydd i skuffer og skap. Fjern maten du vet du ikke kan stå imot, og fyll på sunnere alternativer.

Bytt ut store middagstallerkener med mindre varianter, dette kan hjelpe deg med å spise mindre uten at du tenker over det.

5. Kunnskap er makt

Lær deg mer om kroppen og om hvordan maten påvirker den. Forståelse for hva kroppen trenger av næringsstoffer vil gjøre deg mer bevisst på hva du putter i munnen.

Kunnskap om hva som skal til for å lykkes med målet ditt vil garantert gjøre veien dit kortere, og du unngår lettere å falle for fristelsene som dukker opp underveis.

6. Distraher deg selv

Hold deg selv distrahert i de situasjonene du vet at suget etter mat kommer snikende. Du kan for eksempel gå en tur med en venninne eller leke i parken med barna. Når du er ferdig er sjansen stor for at trangen til å overspise er mindre – og kroppen din har vært aktiv!

7. Tillat deg å nyte mat

Ikke tenk på mat som din fiende. Mat er nødvendig for oss mennesker og en stor del av hverdagen vår.

Konsentrer deg om maten når du spiser. Slå av TV og andre forstyrrelsesmomenter, tygg maten godt og ta deg god tid til måltidet. Husk at det tar 20 minutter før metthetssenteret i hjernen registrer at du har fått nok å spise. Det å assosiere mat med noe negativt vil ikke hjelpe deg med å få bukt på overspisingen. Jobb med å tenke på mat som noe positivt – det kan hjelpe deg til å unngå emosjonell overspising.

8. Stress ned

Stress er en viktig faktor som kan trigge overspising. Når vi er stresset søker mange trøst, og mange av oss finner den trøsten i mat. Når du kjenner deg stresset, stopp det du driver med og pust godt med magen og gjør det du må for å roe deg ned – men uten å ty til mat.

 

9. Ikke la vekten styre deg

Det er lett å miste motet når badevekten ikke viser tallet du hadde håpet på. Men det er viktig å unngå å bruke vekten som eneste indikator på om du lykkes eller ikke.

VENN ELLER FIENDE? Ikke bry deg for mye om tallet på vekta.
VENN ELLER FIENDE? Ikke bry deg for mye om tallet på vekta.

Ved å endre kostholdsvanene dine er det store sjanser for at du føler økt mestringsevne, føler deg bedre og ikke minst får et sunnere liv. Hvis du fortsetter å gjøre endringer og holder på dem, vil en vektnedgang være vanskelig å unngå. Bare vær tålmodig.

10. Noter utviklingen din

Skriv ned utviklingen i din i en bok, så har du oversikt over langt du har kommet. Dette kan gjøre det lettere for deg å holde deg på rett spor. Å se hvor flink du har vært hittil, vil motivere deg til å fortsette hvis du har hatt en dårlig dag.

11. Husk å tilgi deg selv

Alle har en dårlig dag eller en dårlig periode, hvor ting ikke går som vi vil. Ikke vær for streng mot deg selv og la motgangen ødelegge for deg og endringene du gjør. Bruk utfordringene til å bli bedre rustet til neste gang du møter motgang.

12. Belønn deg selv

Å gjøre store endringer er ikke lett, og du må belønne deg selv når du har nådd en milepæl eller ser resultater. Belønninger kan være så mangt; som et nytt antrekk eller en kveld ute med venninner der du tar deg helt fri.

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også