Test av LED-hodelykter

Her er de beste hodelyktene

Vi har testet 17 hodelykter som du har råd til.

GÅ I LYSET: Med en god hodelykt har du frie hender og godt lys - lenge. Vi har testet 17 LED-hodelykter i tre prisklasser.

GÅ I LYSET: Med en god hodelykt har du frie hender og godt lys - lenge. Vi har testet 17 LED-hodelykter i tre prisklasser. Foto: FOTO: Espen Bratlie / Samfoto

Publisert Oppdatert

Vi tester toppmodellene

Det er nok noen lesere som vil savne de virkelige store og beste LED hodelyktene.

Vi jobber med en test på disse også, men vi samler disse i en egen test da de skiller seg såpass kraftig fra dem som er med i denne testen både med tanke på pris, kvalitet og ytelse.

Et godt kjøpetips:

Om du skal bruke hodelykten ofte er det et godt valg å gå for en lykt med mulighet for oppladbar batteripakke.

Gå rett til testartiklene:

Hodelykter opp til 500 kroner

Hodelykter mellom 500 og 1000 kroner

Hodelykter mellom 1000 og 1500 kroner

For bare noen få år tilbake var hodelykter noe som var mest aktuelt for kun de mest aktive skiløperne og for enkelte andre mindre miljø, som grottevandrere.

Den dominerende teknologien blant de mest ivrige brukerne var halogen- eller HID for de med dypest lommebok - batteripakkene til enkelte av disse modellene var gjerne på flere kilo.

Les mer: Vinn en skalljakke

I dag har diodeteknologien, eller LED-diodene mer eller mindre tatt over markedet og gjort hodelyktene mer populære enn noen gang.

Lav vekt, hendig størrelse, lang batterilevetid, godt lys og med priser fra en drøy hundrelapp til flere tusen gjør at det finnes hodelykter tilpasset de flestes behov, aktivitet og ikke minst pengebok.

LED-teknologien er blitt bedre

De første LED-lyktene som kom på markedet ga en kort og noe diffus lyskjegle med en styrke på kanskje noen få lumen.

I dag får du alt fra enkle/små lykter som er mest egnet til å lyse opp arbeidsområder på en armlengdes avstand - til de mest avanserte som kaster en lyskjegle med godt over tusen lumen.

Med en slik lykt i pannen er det en god idé å dimme ned om du møter noen på stien.

Vi har testet LED-hodelykter

I denne testen har vi kun hatt fokus på lykter med LED-dioder. Slike lysdioder har ingen glødetråd og bruker ca. 1/10 strøm sammenlignet med en glødepære - de nyeste diodene kan ha en brenntid (varighet) opp mot 100 000 timer - noe som skulle tilsvare omtrent 11 år!

Les mer: Slik trener du med truger

Når det samtidig ikke er uvanlig med en batterilevetid fra noen timer opp mot 150 til 200 timer, sier det seg selv at disse lyktene vil være et godt valg for en stor brukergruppe.

De største av lyktene i denne testen er av et slikt format at de går greit ned i brystlommen på skalljakken, mens de minste kan du ha i bukselommen uten at du trenger å merke at den ligger der.

Hodelykter med mange bruksområder

Du trenger ikke å ha planer om å gå i sporene til Børge Ousland i stummende mørke til Nordpolen for å gå til innkjøp av en hodelykt. Ikke minst pris gjør at det er fullt overkommelig å kjøpe en hodelykt bare for å ha den liggende i hanskerommet på bilen i tilfelle punktering, isskraping, snørydding osv.

Kommer du opp til hytta en sen kveld og har et lite stykke å gå med oppakning på ryggen og handleposer i begge hendene er en slik lykt så absolutt "kjekt å ha".

Gjennomføring av hodelykt-testen

I denne testen har vi kun tatt med lykter med LED-dioder og med et slikt format at det går greit å oppbevare den i en lomme. Selv om vi har med et godt utvalg fra de største leverandørene på det norske markedet, er det helt sikker flere modeller som enkelte lesere vil savne, men vi har vært nødt til å gjøre et utvalg.

Les mer: Her er de beste allværsjakkene

Oppgitte data under fakta er det produsenten opererer med. Det er verdt å merke seg at antall oppgitte watt på diodene ikke er direkte overførbart til hvor godt/sterkt lys de gir.

Hvor langt de lyser er selvsagt også relativt og avhengig av været.

Batterilevetid som er oppgitt er gjort under optimale forhold og må leses som "veiledende". Ved praktisk/variert bruk kan en ikke forvente å oppnå tilsvarende verdier. Det er selvsagt også sterkt avhengig av kvalitet på de batteriene en bruker.

Måling av lysstyrke er ikke helt enkelt. Vi har sammenlignet lyskjeglene og gjort vurderinger på styrke og form. Vi har også brukt et luxmeter til å gjøre enkle målinger.

Bør du velge ekstern batteripakke?

Ekstern batteripakke gir mulighet til større batterier, lengre batterilevetid og at en for eksempel får AA batterier i stede for AAA batterier.

Les mer: Alle tester av turutstyr

Dette kan være positivt slik at en gjerne får samme batteritype i f. eks hodelykt, GPS, laser avstandsmåler (for jegere og golfere) og batteripakker til f. eks jaktradio/kamera.

Ulempen er at disse blir større og tyngre og de er ikke trenger å være like gode å ligge å lese med etter at en har lagt seg i soveposen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning