Test av fiskestang

De beste fluestengene i klasse 4

Vi har testet 24 nifots fluestenger i snøreklasse 4.

TEST: Alt om fiske tester 24 nifots fluestenger for snøreklasse 4.
TEST: Alt om fiske tester 24 nifots fluestenger for snøreklasse 4. Foto: Foto: Barry Ord Clarke
Sist oppdatert
ERFARNE FISKERE: Tom Skyrud (t.v.) og Terje Bomann-Larsen.
ERFARNE FISKERE: Tom Skyrud (t.v.) og Terje Bomann-Larsen. Foto: Terje Bomann-Larsen

Testerne

Tom Skyrud (49): Fluefisker i mer enn 30 år, aktiv som forfatter og skribent i sportsfiskepressen. Tester av fluestenger i ulike blader i mer enn 20 år. Tidligere landslagsutøver i casting, og siden aktiv konkurransefisker med deltakelse i sju VM for Norge.

Terje Bomann-Larsen (61): Fisket med flue siden tidlig barndom, og har vært borti det meste fra bambus og massiv glassfiber til moderne grafitt. Aktiv i sportsfiskepressen siden 1980 og tester av fluestenger for Flugfiske i Norden og Alt om Fiske siden tidlig på 90-tallet.

De ivrigste ørretfiskerne har lenge søkt mot lettere klasser. Er tiden moden også for folkestenger i klasse 4?

Les også: Fluestenger i klasse fem

Da vi sist hadde en bred test av denne klassen i 2005, var det ingen som fikk en ren sekser på terningen, begrunnet med at ingen var helt gode all-roundere.

Share

De myke finfiskestengene hadde for dårlig kapasitet på distanse, og de som kunne kaste langt ble for stive for nærfiske.

Slik er det ikke lenger, og de beste i denne testen vil dekke de fleste situasjoner en ørretfisker kan komme borti.

Les også: Glimrende campinglykt

De skal presentere tørrflua presist på distanser opp mot 25 meter når du står utvadet i stor elv, og de skal ha smidighet til å levere en mygg ti meter ut i et skogstjern der luftrommet bak deg er heller trangt.

Viktig er det også at fortommen på 0,10 mm overlever et tilslag som kommer litt for brått og avstanden til flua er kort.

Les også: Finn fiskeplassene på nettet

Ulike aksjoner - ulike egenskaper

Blant de raske halvaksjonstengene som har dominert både markedet og testresultatene i senere år, har vi denne gangen en klar ener:

Orvis Helios setter ny standard, og gjør bedre enn alle andre det slike stenger er ment å gjøre; å presentere flua presist på lang distanse.

Zpey Systems med Lean Green og Guideline med nye Fario går for dypere aksjon og flatere topper enn Orvis, og får fram andre egenskaper. Guideline går lengst i denne retningen, og har bygget en stang som er med fra første meter, og er smidigere enn Helios med lette snører i trange omgivelser.

Les også: 14 meget bra stenger til laksefiske

Ingen kan være best på alt, så om du vurderer et kjøp, bør du ikke bare se på prislapp og telle terningøyne, men også tenke på hvor du skal bruke stanga, og ikke minst; med hvilket snøre. Vi har testet med et bredt utvalg, og selv om det står WF 4 på alle eskene, er det forskjeller både i klumpvekt og -lengder. Ikke alle passer like bra til alle stenger.

Ekte firerstenger i denne lengden er vanskeligere å få til, og krever sitt av både konstruktør og materialer. Derfor ser vi at billigstenger som henger godt med i klasse fem, viser svakheter i konstruksjon eller materiale tydligere her.

Testens billigste stang, Reddington CT, er et hederlig unntak, som viser at det likevel går an, om stangbyggeren mestrer sitt fag.

Les også: Ti muligheter for ørret rundt Oslo

Reell og følt vekt

Hovedargumentet for å gå ned en klasse, er selvsagt at du kan presentere flua med mindre støy, men du vil selvsagt også nyte følelsen av å fiske lettere, og vil studere vektforskjellene grundigere her enn når du ser på kraftigere stenger.

Lettest i testen er Orvis Helios med 69, og tyngst er Zpey Z1 med satte 111 gram.

Men disse tallene forteller ikke alt. Opplevelsen av vekt henger sammen med hvordan vekta er fordelt. For å kunne si noe om det har vi ikke bare lagt hele stanga på vektskåla, men også rotdelen alene. Siden 21 av de 24 deltakerne er firedelte og har ganske like korkhåndtak, kan vektforskjellene lokaliseres til snellefestet.

Les også: Perfekte sekker til helgeturen

Ser vi på de ytterste tre delene på de firedelte, ligger alle mellom 23 og 33 gram, og forskjellen mellom nevnte Helios og Z1 reduseres til fattige fem. Dermed faller hele 38 gram på snellefestet, og det kan for eksempel tilsvare hele forskjellen mellom en kostbar snelle av frest og en billigmodell av støpt aluminium.

Likevel skal det sies at en forskjell på 10 gram i de ytterste tre delene merkes bedre enn 30 i snellefestet.

Les også: 17 robuste helårstelt

Slik vurderer vi

Så lenge hverken snellefeste eller håndtak påvirker kaste- og fiskeegenskaper, påvirker de heller ikke terningen. Vi ser ikke bare på hvor langt og lett vi kan pumpe ut et firersnøre, men vurderer også stengenes egenskaper i forhold til et allsidig praktisk fiske, og vi forsøker så langt vi evner å være objektive.

Når det kommer til valg av favoritter, legger vi fortsatt resultatet av testkastingen til grunn, men åpner for personlig smak og hva vi ønsker oss til eget fiske. Her har vi også muligheten til å vrake et tungt snellefeste eller et ubekvemt håndtak, eller la oss forføre av stilfull design.

Selv om vi objektivt vurderer sekserne som likeverdige, er det klart at momenter som Guidelines lekre detaljer og Orvis' behagelige letthet kan være akkurat det som får favorittstemplene til å lande på dem og ikke på tyngre og traustere Zpey og Loop.

Les også: 14 soveposer for sommer og høst

Forskjell på #4 og #5

Du lurer kanskje på hvor mye du mister i kastelengde ved å gå ned fra snøreklasse fem til fire? For å finne ut det kjørte vi en lengdekonkurranse mellom Guideline Fario 904 og 905 med sammenlignbare snører i perfekt tørrfluevær med sol og vindstille.

Når firerstanga la ut hele snøret, greide femmerstanga en snau meter backing i tillegg. I praktisk fiske vil denne kapasitetsforskjellen knapt merkes. Det skjer først når det blåser opp og større fluer skal presses gjennom vindkastene.

Les også:

Fluefiske på Island

De ti største fangstene gjennom tidene

Smart drikkeflaske til turen

Her er det beste regntøyet

Vi har delt stengene inn i tre prisklasser:

1250-3000 kr, 3000-5500 kr og 5500-7200 kr.

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også