Sjøørret-paradiset Pollen

I Pollenbukta i Lyngsfjorden er det kamp om de beste plassene for den som vil fiske sjøørret. Men vakre omgivelser og stor fisk gjør det uansett verdt å ta turen.

Publisert Oppdatert
DET HEMMELIGE SKRIN: Her er mitt hemmelige våpen for fiske i Pollenbukta, avslører en ikke navngitt fisker.

DET HEMMELIGE SKRIN: Her er mitt hemmelige våpen for fiske i Pollenbukta, avslører en ikke navngitt fisker.

FISKEDILLA: Tormod Kristiansen (t.v.) og Kåre Rønning er i Pollenbukta nesten hver dag. Stedet er populært blant sjøørretfiskere, og det kan stå opptil 15-20 fiskere i bukta i perioden april til juni.

FISKEDILLA: Tormod Kristiansen (t.v.) og Kåre Rønning er i Pollenbukta nesten hver dag. Stedet er populært blant sjøørretfiskere, og det kan stå opptil 15-20 fiskere i bukta i perioden april til juni.

Sjøen er som et speil og danner den vakreste ramme for fiskeopplevelsen. Lyden av sena som farer gjennom lufta, fyller stillheten, og et stykke unna annonserer noen måker sin tilstedeværelse.

Langs bukta står fem håpefulle fiskere. De venter på at fisken skal trekke innover i bukta.

- Den kommer nok ikke før i ti-tiden i kveld. Men det er mulig å få fisk nå også, sier Tormod Kristiansen. Han er i Pollenbukta et par-tre timer nesten hver kveld i april og mai. Men ikke så ofte som fiskekompis Kåre Rønning, At han har 5-6 mil å kjøre, er ingen hindring.

- Jeg har vel fisket her de siste 7-8 årene. Den største sjøørreten jeg har fått er på 3,1 kilo, sier han.

Tormod må se seg slått der. Hans rekordfisk er 2,4 kilo. Men det er mange som har slått deres rekorder.

6,55 kilo!

- Den største sjøørreten som er tatt her, veide 6,55 kilo. Hittil i år er den største på 5,7 kilo. Unntaket er en oppdrettslaks på over åtte kilo, men det er hva vi kaller fjøsfisk. Jeg antar at storfisken tas 16. mai. Det er da det bruker å skje, sier Tormod.

Han fisker i Pollen i all slags vær, og det er ikke uvanlig at det danner seg is i stangringene når det er på det kaldeste.

- Fisken kan bite uansett vær, enten det er snø, vind eller regn, sier han. Men tidlig i sesongen unngår fiskerne å stå nedenfor Pollfjellet der veien går inn i en tunnel.

- Vi tør ikke stå der før den hvite isrenna du ser i fjellet er borte. Da er rasfaren over i den delen av bukta, sier Tormod. Villmarksliv var selv vitne til et mindre ras i fjellet dagen før, og det lønner seg altså å skaffe seg lokalkunnskap før man hiver snøret uti.

Lokalkunnskap kan være til god hjelp også når det gjelder valg av redskap. Fiskerne vil ikke røpe alle sine hemmeligheter, men forteller at kombinasjonen rosa/hvit og hvit/rød ofte pleier å funke. En av dem lar oss også få en titt inn i flueskrinet, og der er det mange farger å se.

- Det funker bra med tradisjonelle sjøørretfluer og rekeimitasjoner her, sier Kåre. På slukstanga har han det han kaller en ørretbomber med flue, men han har også med en annen stang som et alternativ. På den henger en blå 16 grams Jensen Tobis.

- Det kan også funke med Atomsild i rød/svart eller svart/sølv på 7 eller 12 gram. Men det varierer hva fisken vil ha, sier Tormod.

Det er ikke bare i Pollen at det tas stor sjøørret. I 2007 stod NM-vinneren i sjøørretfiske på andre siden av fjorden ved Skibotn i Storfjord kommune, og da veide vinnerfisken 5,2 kilo.

Trekker mot lakseelvene

Sesongen i Pollen starter i mars/april, og varer til fiskerne trekker mot lakseelvene i midten av juni.

- Det er best her fra slutten av april til midten av mai. Og i juni tar jeg som regel et par dager fri før laksesesongen begynner 15. juni, sier Tormod.

Når elvene åpner, bærer det som regel nordover, blant annet til Repparfjordelva og Stabbursneselva i Finnmark. Og da fisker han som regel til rypejakta og elgjakta nærmer seg.

- Å, se, der kommer fisken, utbryter fiskerne plutselig og peker utover fjorden.

- Vi ser det på bevegelsene i havoverflata, forklarer Tormod før han løper bortover fjæra og kaster snøret uti. Journalisten ser ikke annet enn gjenskinn i et vakkert havspeil, men skjønner at det ikke er tid for flere spørsmål...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning