Isbreene smelter

Om 100 år vil flere isbreer være borte

Disse bildene viser hvordan norske breer så ut for hundre år siden, og hvordan de ser ut i dag.

Publisert Oppdatert

Om hundre år vil flere isbreer være borte, forteller glasiolog (isbreforsker) Liss Marie Andreassen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Var store rundt 1900

Rundt 1750 og 1800 var breene i Norge på sitt største, og har så gradvis trukket seg tilbake. Rundt 1900 var breene fremdeles ganske store. Fra rundt 1900 til i dag har norske breer trukket seg tilbake med mellom noen hundre meter og opp til et par kilometer, forteller Andreassen til Klikk.

Hun blir begeistret for bildene UASs Library of Congress har publisert, og som viser hvordan flere norske brearmer så ut mellom år 1890 og 1900. Vi har funnet fram bilder tatt fra samme sted i dag. De viser tydelig at brearmene har trukket seg tilbake.

Sommertemperatur og vintersnø bestemmer

- Grunnen er hovedsakelig global oppvarming. Ser du litt nærmere på det, er det flere årsaker, men global oppvarming er hovedårsaken.

- Størrelsen på breen bestemmes av temperaturen om sommeren og hvor mye nedbør det kommer om vinteren. På 1990-tallet gikk breene fram, på grunn av økt nedbør. Her er det store variasjoner fra år til år, sier Andreassen.

Les om endringer i norske breer (ekstern lenke)

Flere breer vil forsvinne

Størrelsen på breen bestemmes av temperaturen om sommeren og hvor mye nedbør det kommer om vinteren

Bildene viser hvordan breene så ut for hundre år siden, og hvordan de ser ut i dag. Hvordan ser de ut i 2109?

- Det er vanskelig å si. Klimascenariene viser at vi vil få en økning på flere grader. Det betyr i så fall at flere av breene vil forsvinne. Det vil altså avhenge av temperaturøkningen. Økt nedbør om vinteren vil kunne kompensere for temperaturøkningen, sier Andreassen.

Les måling av frontposisjon på breene (ekstern lenke)

Amerikansk fotoskatt

USAs Library of Congress har publisert 5000 av bildene sine på nettstedet Flickr. En del av disse er fra Norge, og vi fant bildene av isbreene for 100 år siden blant dem. Bildene fra Norge kan du se her, vi leste om denne basen først på NRKBeta .

Bresmelting øker havnivået

FNs klimapanel anslår at havnivået vil stige med mellom 19 og 58 centimeter i løpet av vårt århundre, men ser ikke bort ifra at det kan stige enda mer. Årsaken er både at temperaturen i vannet øker, pluss at breene smelter.

Kilde: FNs klimapanels fjerde hovedrapport, del 1

Les mer:

Regn ut formen din her

Slik bygger du snøhule

Lær isklatring i vinter

Skitips i Romsdalen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning