Hundekjøring:

Her kan du kjøre hundespann

Legg helgeturen til Tromsø og dra på hundekjøring fremfor storbyshopping.

HUNDEKJØRING: I Tromsø er det tre aktører som tilbyr hundekjøring. Vi var med Tromsø Villmarkssenter ut på en fantastisk artig tur.

HUNDEKJØRING: I Tromsø er det tre aktører som tilbyr hundekjøring. Vi var med Tromsø Villmarkssenter ut på en fantastisk artig tur. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Publisert Oppdatert
FULL RULLE: Hundene kjøler seg ned i snøen.

FULL RULLE: Hundene kjøler seg ned i snøen. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Februarmorgenen er dyster og grå. Selv om regnet pisker oss i ansiktet og slapset står til alle kanter er ansiktene på samtlige i reisefølget noen brede glis.

Vi befinner oss midt ute i villmarken, utenfor Nordens Paris, Tromsø. Her holder Tromsø Villmarksenter til. De arrangerer hundekjøringsturer for turister.

300 hunder

Reisefølget har fått låne både varmedresser, støvler, finnlandshetter og tykke votter for ikke å fryse. Føreren av hundespannet vi sitter i, er sjefen for Tromsø Villmarksenter, Tore Albrigtsen. Mens vi humper bortover det snødekte landskapet forteller han at han har rundt 300 hunder på senteret.

VÅT SNØ: Dagen vi var ute var det mildvær og det regnet, noe som gjorde det ekstra tungt for hundene.

VÅT SNØ: Dagen vi var ute var det mildvær og det regnet, noe som gjorde det ekstra tungt for hundene. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Jeg og kona har holdt på med hunder i 30 år og vi har blitt større og større for hvert år som har gått. På det meste har vi hatt med oss 250 turister ut på tur på én gang, forteller han.

GÅR FORBI: De ivrige hundene som kommer bak oss sniker seg forbi. – Jeg klarer ikke å bremse, roper og ler føreren bak.

GÅR FORBI: De ivrige hundene som kommer bak oss sniker seg forbi. – Jeg klarer ikke å bremse, roper og ler føreren bak. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Rett som det er dukker hundene som kjører bak oss, opp ved siden av vårt hundespann. Hundene er ivrige. De puster og peser. Det ser ut som om de ler og smiler. Ingen tvil om at de har det moro.

Bak oss kjører en lang rekke med hunder og mennesker. Så fort vi stopper opp begynner hundene å bjeffe. "Vooovoovoovoo voo voo voov" uler en av dem - den hvite hunden med de knallblå øyne. Noen av de andre hundene ruller seg i snøen for å avkjøle seg. Det er tungt for dem å løpe i den våte slapsesnøen.

Arrangerer ukesturer

VOFF: Den hvite hunden startet å bjeffe så fort vi stoppet opp.

VOFF: Den hvite hunden startet å bjeffe så fort vi stoppet opp. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Vinteren er høysesong for de ansatte ved Villmakssenteret. De er i gang fra tidlig morgen til sent på kveld med full aktivitet bak hundesledene. Turistene kan selv velge om de ønsker å kjøre sitt eget hundespann eller om de heller vil sitte og nyte landskapet i en slede kjørt av guide.

Hundekjøring:

Kunne du tenke deg å dra på hundekjøring i Tromsø? Her er de tre aktørene i byen som arrangerer hundekjøring:

Tromsø Villmarksenter

Arctic Adventure Tours

Lyngsfjord Adventure

destinationtromso.no kan du lese om flere aktiviteter du kan gjøre i Tromsø på vinteren.

- I løpet av året arrangerer vi også ukesturer med hundekjøring, forteller Algrigtsen. Da får turistene være med på en ukes tur og de kjører sitt eget hundespann.

- Det er for det meste engelske og spanske turister som er med på dette. For en uke med mat og overnatting koster en slik tur 12.000 kroner, sier han.

Les også: Norges 6 beste fjellturer

Pensjonisthunder

Det er åtte hunder som drar spannet vi kjører. Han forteller at hundene som drar spannet er såkalte pensjonisthunder og ikke blant de unge, sterkeste som han har med seg når han deltar i Finnmarksløpet.

LANG REKKE: På det meste har villmarkssenteret hatt besøk av 250 turister ut på tur.

LANG REKKE: På det meste har villmarkssenteret hatt besøk av 250 turister ut på tur. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Vi har hundene med oss helt til de ikke orker mer. De har vært trofaste mot meg og jeg lar de gi det de orker. De får være med på tur selv om det ikke går så fort, sier hundeeieren og senterlederen. Det er ikke tvil om at han er glad i hundene sine. Han kan navnet på samtlige av de 300 hudene på senteret.

Langhelg i Tromsø

Det mange nordmenn kanskje ikke tenker på er at det er spennende å tilbringe en langhelg i Tromsø. Om ikke man velger å ta turen fra Bodø eller fra Kirkenes med Hurtigruten, så kan man også ta fly. Flytiden er den samme som til en rekke andre europeiske storbyer. Og Tromsø er slettes ikke en by å undervurdere, den omtales som Nordens Paris. For ungdommer er den en skikkelig partyby, mye takket være de mange studentene som bor i byen. I Tromsø er det dessuten flust av trivelige kafeer og koselige restauranter å gå på. Glem heller ikke å besøke Polarmuseet når du er i byen.

Vi er ganske frosne når vi kommer tilbake fra den timelange hundekjøringsturen. Derfor smaker det ekstra godt med varm kaffe og reinsdyrgryte inne i en av senterets fire lavooer. Vi sitter i ring og hører det knitre fra det store bålet i midten. Når kokken kommer og serverer verdens beste sjokoladekake er det ikke mer å si. Vi sitter tause og mumler i oss mens vi lytter til hundenes ivrige bjeffing fra utsiden. De er klare or å dra ut på tur igjen - men nye spente turister.

Vi gjør oppmerksomme på at reisen ble betalt av Hurtigruten. Det var ingen bindinger knyttet til dette.

JACQUES: En sjarmørhund. Jacques er én av 300 hunder på Tromsø Villmarkssenter.

JACQUES: En sjarmørhund. Jacques er én av 300 hunder på Tromsø Villmarkssenter. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Les også:

Her kan du oppleve nordlyset

Bli med og fiske kongekrabbe

Tilbake til Klikk Reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning