Pyrénées-Orientales i Frankrike

Hav og fjell i Sør-Frankrike

Pyrénées-Orientales er et distrikt som gir deg mange valg. Du kan vandre i fjellene eller slange deg på strendene langs Middelhavet.

Publisert Oppdatert

Fjellturer og ski

Vinter:

Det er mange ski-anlegg i de katalanske fjellområdene og de ligger spredt på høyder fra 1600 til 2500 meter.

Se mer på nett om skianleggene .

Sommer:

Spesielt vår og høst er en fin tid å oppdage fjellene. Mange reiser til kysten om sommeren, småbyene der mangedobles. For å unngå trafikk og kaos er det lurt å unngå særlig august måned.

Anbefales:

"Det gule toget" Le Train Jaune, går Villefranche-de-Conflent og gjennom fjellene til 1200 meters høyde i en strekning på over 62 kilometer.

Hopp av toget underveis, og gå en tur, eller sjekk ut noen av UNESCO bevarte byer som Villefranche og Mont-Louis.

Turistkontorets hjemmeside finner du her .

Vi har vært i Sør-Frankrike der Pyrénéene stuper ned i Middelhavet. Den nære grensen til Spania og vidstrakte fjellområder, gjør Frankrikes 66. departement til et utmerket utgangspunkt for oppdagelsesferder. Strender er det nok av, men det er ikke derfor man drar hit.

Den franske kystlinjen er viden kjent, spesielt mot øst der fasjonable kystbyer ligger som perler på en snor og omgir seg med vel ansette Provence.

Den vestlige kyststripen der Pyreneene møter middelhavet mottar ikke samme mengde turister, men har adskillige grunner for å trekke til seg flere besøkende.

Kostnadene er lavere, det er mange friluftsmuligheter med kontraster mellom hav og fjell, spennende historie og sjarmerende småbyer langs både kysten og i fjellene.

Det er dessuten kort vei til Spania, som er praktisk for en bilferie eller bruk av leiebil samt lett tilgang til flere flyplasser.

Perpignan er hovedstad i distriktet, og ligger like ved kysten.

Ta heller turen til fjellene og den sagnomsuste byen Collioure.

PYRENEENE: Fjellene ligger i kort avstand fra Perpignan, og det er mange oppdagelser på veien dit.

PYRENEENE: Fjellene ligger i kort avstand fra Perpignan, og det er mange oppdagelser på veien dit. Foto: Foto:Nina Bergersen

Pyrénées-Orientales er et av Frankrikes departementer i Sør-Frankrike og tilhører regionen Languedoc-Roussillon.

Området ligger i kort avstand til grensen i Spania ved Middelhavet. Den mektige fjellkjeden Pyreneene skiller også de to landene, som gjennom historien har skiftet eierskap gjentatte ganger. De katalanske båndene er derfor sterke og mange snakker katalansk på den franske siden, selv om hovedmålet er fransk. Se den offisielle nettsiden.

Perpignan er hovedsete med eget universitet og nærliggende flyplass. Byen har rundt 250 000 innbyggere. Kanskje ikke den mest sjarmerende byen á la småbysjarm å dømme, men det ligger nært havet og mange av severdighetene i distriktet.

Malerisk idyll i Collioure

Et av må-se stedene, er den idylliske og sagnomsuste kystbyen Collioure. Den unike kystperlen ligger kun 26 kilometer fra den spanske grensen. Byen er kjent for å ha inspirert kjente malere som blant andre Henri Matisse, Picasso, Derain, Chagall. Collioure er derfor kjent som "maler byen".

IDYLL: Collioure er en yndet kystperle for kunstnere gjennom tidene.

IDYLL: Collioure er en yndet kystperle for kunstnere gjennom tidene. Foto: Foto:Nina Bergersen

"Det finnes ikke en himmel så blå som den i Collioure", uttrykte Matisse.

Jo da, havet og himmelen er riktig så himmelblå og de små husene er malt med restmaling fra de fargerike fiskebåtene.

Les mer: Collioure

På harrytur til Andorra

En av guidene vi snakket med ønsker ikke å bli nærmere sitert, men kan fortelle at det lille fyrstedømme Andorra trekker mange besøkende. Som vår svenskehandel, reiser de lokale til Andorra for å handle billige sigaretter og alkohol.

Foruten "harryhandel" frister det lille landet med skianlegg og en rekke skihotell.

Sjekk ut hjemmesiden for mer info om Andorra .

Sjarmerende overnatting

Styr unna upersonlige og firkantede hotell. I distriktet finnes mange sjarmerende overnattingsformer, som både gir en mer minnerik opplevelse, men også nærkontakt med lokal gjestfrihet og kost.

En ypperlig anledning til å få tips og råd om severdigheter. Bed & Breakfast heter Chambres d'Hôtes og ser du etter Table d'Hôtes spiser du sammen med vertskapet og er sikret alt annet enn ferdigpizza.

Les mer: Gîtes og chambres d'hôtes

GITES: Se etter dette skiltet.

GITES: Se etter dette skiltet. Foto: Foto:Nina Bergersen

Katalansk mat og vin

Naturlig søt vin, Maury, er en av de lokale spesialitetene i distriktet. Det var i utgangspunktet en stor produksjon av røde viner, men i den senere tid har rosévin og hvite viner tatt over store deler av vinproduksjonen. Også økologisk vin har blitt en satsing for flere vinbønder.

Det er naturligvis mange katalanske spesialiteter å få på spisebordet. Ansjoser er lokal snadder som vekker appetitten.

Prøv Fougasse, en lokal pizzavariant med løk, ansjos og oliven. Det er i det hele tatt en deilig miks av både fransk og spanskinfluerte retter å få. Chorizopølse og gåseleverpostei står side om side på menyen.

Vi gjør oppmerksom på at reisen ble betalt og arrangert av Maison de la France og Comité Département du Tourisme des Pyrénées-Orientales. Det var ingen forpliktelser knyttet til deltagelsen på turen.

Hvordan reise hit?

Fly:

Det går fly fra Paris Orly til flyplassen Perpignan-Rivesaltes Airport.

Fra Norge kan det være enklere å fly til Barcelona og ta tog eller leiebil nordover.

Tog:

SNCF TVG Méditerannée fra Paris til Perpignan.

SNCF fra Paris-Austerlitz til Latour-de Carol.

Info og booking hos SNCF finner du her .

For øvrig er det å anbefale å ha bil eller leiebil for å oppdage områdene.

LOKAL KOST: I fjellandsbyene er du garantert real god bondekost og lokale produkter. Enkelt og godt.

LOKAL KOST: I fjellandsbyene er du garantert real god bondekost og lokale produkter. Enkelt og godt. Foto: Foto: Nina Bergersen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning