Bader du trygt i syden?

- Hai dreper flere enn vi tror

– Mange av dem som offisielt drukner, blir egentlig tatt av hai, sier australsk haiforsker.

HVITHAI: Haiforsker mener langt flere mennesker blir drept og spist av hai og at dette trolig er skjebnen til mange som er påstått druknet på badeferie.

HVITHAI: Haiforsker mener langt flere mennesker blir drept og spist av hai og at dette trolig er skjebnen til mange som er påstått druknet på badeferie. Foto: Illustrasjonsfoto: Bulls

Publisert Oppdatert

I en artikkel i Vi Menn uke 42 kan man lese om haiforskeren Vic Hislop. Den verdensberømte haifangeren er ikke i tvil: Han mener mange av menneskene som offisielt drukner egentlig blir spist av hai. Hislop mener også at haiangrepene dysses ned av hensyn til turistnæringen.

- Mange tusen tatt av hai

Australieren uttaler i et intervju med Edit International at han selv har funnet menneskerester i magen på hvithaier han selv har fanget. Hislop sier han er sikker på at mange tusen av de som drukner hvert år egentlig er tatt av hai.

- De skal liksom være tatt av undersjøiske strømmer, ha fått hjertestans, hektet seg fast i noe eller rett og slett tatt seg vann over hodet. Men likene til mange av disse blir aldri funnet, sier Hislop i intervjuet som er gjenfortalt i Vi Menn.

Les mer om Vic Hislop og se flere bilder her>>

Funnet hender og føtter

Vi Menn skriver at offisielle tall forteller at 88 turister druknet langs australske strender i perioden 1992 til 1997. Av disse kom 38 fra Europa, 35 fra Asia og syv fra USA.

- At mange av disse ikke druknet, men ble tatt av hai er ikke noe å lure på en gang, uttaler Hislop og legger til at han flere ganger har fanget hai og funnet kroppsdeler som hender og føtter etter mennesker i magen på haien.

- En gang fant jeg til og med en fot som fortsatt hadde sandalen på, sier den kontroversielle haiforskeren, som i 1985 fanget det som den gang var verdens største hai på hele syv meter og 2300 kilo.

Se video av haiangrep her:

Hai angrep 71 i fjor

Ifølge tall fra International Shark Attack File ble 71 personer angrepet av hai i 2007, det er en økning fra året før da det ble registrert 63 uprovoserte angrep. Til sammen 122 hendelser ble studert og av disse kom det frem at de 71 hendelsene skjedde i naturlige omgivelser, uten at haien ble provosert. 21 hendelser ble notert som provoserende, altså ble en fisker angrepet under fangst eller personer som oppsøkte fysisk kontakt med hai ble angrepet. I løpet av de siste årene har halvparten av alle haiangrep som har funnet sted, skjedd i USA. Deretter følger Australia og Sør-Afrika.

HAIANGREP: Såret til en person som har blitt angrepet av hai i Sør Afrika i år.

HAIANGREP: Såret til en person som har blitt angrepet av hai i Sør Afrika i år. Foto: Foto: bulls

KAPTEIN: Nordmannen Alexander Nilsson har fisket mye hai på kysten av Kenya. Han har ingen tro på Vic Hislops påstander om at folk som drukner egentlig blir spist av hai.

KAPTEIN: Nordmannen Alexander Nilsson har fisket mye hai på kysten av Kenya. Han har ingen tro på Vic Hislops påstander om at folk som drukner egentlig blir spist av hai. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Les mer om haiangrep>>

Har ikke tro på påstandene

Nordmannen Alexander Nilsson er kaptein på eget skip og arrangerer havfisketurer i Kenya. Nilsson har ingen tro på Vic Hislops påstander om at folk som drukner egentlig blir spist av hai.

- Nei, det har jeg ikke noen tro på. Det er ingen dyr som har menneske på menyen. Grunnlaget for at haiangrep skjer er at haien misforstår hva byttet er. Tilfeller der haien roter seg inn på strender og angriper surfere er at de tror surfebrettet er en sel. Mange hvithaier lever ofte av sel og det er derfor de går på surferne. Haien har hjerne som en nøtt og lever kun på instinkt. Det er å spise og formere seg den gjør. Haien ser ikke forskjell på en påhengsmotor og en fisk, sier Nilsson, som selv aldri har sett noen bli angrepet av hai.

- Jeg har aldri hørt om dødsulykker med haiangrep i mine fiskekretser. Det eneste menneskeangrepet jeg har hørt om er en dykker i Kenya som skulle skjære løs en hai som hadde festet seg i garnet. Han mistet en fot da en annen hai angrep han, sier Nilsson.

Les mer om haiangrep på www.sharkattacks.com

- Vær heller redd for strømmene

Nilsson svømmer rett som det er utenfor en klippeøy på kysten av Kenya.

- Folk spør meg om de bør være redde for hai der, men jeg svarer alltid at de bør ha respekt for strømmene i vannet. Dersom du drukner og forsvinner til havs vil du før eller senere bli spist av en hai - eller en annen fisk, avslutter kapteinen.

Haiangrepstatistikk fra de siste årene>>

HVITHAI: Ifølge havfiskekaptein Alexander Nilsson har haien hjerne som en nøtt og ser ikke forskjell på et surfebrett og en sel.

HVITHAI: Ifølge havfiskekaptein Alexander Nilsson har haien hjerne som en nøtt og ser ikke forskjell på et surfebrett og en sel. Foto: Foto: Bulls

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning