Test av Sprettern fra Brusletto

Fin kniv til flåing

Kniven Sprettern fra Brusletto får skryt for gode egenskaper når hjorteviltet skal flås.

GODT SKAFT: Sprettern fra Brusletto får skryt for godt skaft og at kniven er god å jobbe med.

GODT SKAFT: Sprettern fra Brusletto får skryt for godt skaft og at kniven er god å jobbe med. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Fungerer meget godt ved flåing

+ Enkel rengjøring – et arbeidsredskap

+ Ligger godt i hånden

+ En utpreget spesialkniv

- Utløser et behov for en kniv nr. 2 – kanskje et moment for kun de som jakter alene (villrein- og rådyrjegere)

Punktering av vom og dype kutt i kjøttet er noe vi jegere ikke ønsker ved behandling av vilt. I høst har vi testet en av spesialknivene fra Brusletto som er spesialdesignet for å kunne brukes som både bukspretter under vomming og som redskap under flåing.

Enkelt forklart er dette en kniv med et forholdsvis smalt blad som buer noe oppover, butt tupp og har eggen på oversiden.

Måtte bruke to kniver

Vi har brukt kniven på villrein, hjort og elgjakt.

Håndtaket ligger godt i hånden og har en utforming som gjør at det er enkelt å holde rent. Kniven er ikke spiss, så ved vomming endte vi opp med å ta hull med en annen kniv for så å bruke Sprettern til resten.

Vi opplever at det å få hull på skinnet og å komme seg ned til vomma uten å ta hull på denne, er den mest kritiske operasjonen. Det er godt mulig at en med hurtighet og kraft klarer å stikke Sprettern gjennom skinnet oppe på f.eks. brystbeinet for så å vomme videre, men dette kan nok kreve noe mer erfaring med kniven enn hva vi sitter igjen med etter at vi har brukt den på en villrein, tre hjort og fire elg. Vi endte som sagt opp med en annen løsning.

FLÅING: Kniven har svært gode egenskaper ved flåing.

FLÅING: Kniven har svært gode egenskaper ved flåing. Foto: FOTO: John Arne Tungen

Fin å flå med

SNITT: Det er enkelt å lage snitt med kniven.

SNITT: Det er enkelt å lage snitt med kniven. Foto: FOTO: John Arne Tungen

I forbindelse med flåing fungerer den derimot upåklagelig.

Ved åpning langs beina, over bryst og langs hals gjør den butte tuppen og utformingen av bladet arbeidet ganske enkelt til en lek ved at den skjærer fra undersiden av skinnet og gir minimalt med håravfall.

Til det resterende arbeidet, om det kreves kniv, valgte vi å bruke andre kniver enn Sprettern.

Må slipes

Så lenge en ikke kommer i kontakt med bein holder eggen seg skarp og fin, men uansett hvordan en legger opp arbeidet vil en ved praktisk bruk komme noe i kontakt med bein.

Da blir eggen på lik linje med andre kniver forholdsvis raskt sløv, men den lar seg enkelt rette opp med et enkelt slipeverktøy.

Les mer om jakt her

Se alle våre friluftstester her

Spesifikasjoner

Produsent Brusletto
Pris 575

Konklusjon

Et godt spesialverktøy som på vårt jaktlag blir liggende igjen i slaktebua nede på gården til bruk på flåing. Utløser et behov for andre kniver. Forenkler prosessen ved flåing av dyr.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning