Dette lukter barnearbeid lang vei

Biltema-test

DAGENS FØRSTE: Håkon med dagens første fisk, ei lita gjedde som falt for en rød curlytail-jigg signert Biltema. © Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Hvorfor betale mer? spør Biltema, som også selger billig fiskeutstyr. Vi bestemte oss for å finne svaret, og utstyrte to erfarne sportsfiskere med 500 kr hver og beskjed om å kjøpe alt de trengte til en dags fisketur i Mjær.

- Jøss, se der. Bak i den kurven der.

Askerværingen Håkon Gregersen peker og gestikulerer. Oslomannen Eivind Thilesen snur seg rundt. De ser på hverandre. Smiler lurt.

Begravd under stangtuber og stangbager, ligger to fiskesett som ser mange hakk mer interessante ut enn de som henger plastpakket på veggen bak. På kurven henger det en lapp, der det mest iøynefallende er prisen: 159 kr.

- Dette er jo skikkelige saker, sier en lattermild Thilesen.

- Snelle av titangrafitt og greier. Det må jo være bra!

- Ja, et komplett sett. Så komplett at det leveres ferdig med backlash, ler Håkon.

Settet består av ei todelt komposittstang på 195 cm med EVA-stanghåndtak og ei Biltema 3500-snelle - av titangrafitt - lastet med noe som kan se ut som 0,25 mm-sene. Anbefalt slukvekt står ikke oppgitt, men katalogen sier 5-25 gram. Håkon legger også merke til at snellefoten er stripset til snellefestet.

- Jøss, denne må jo være beregnet på haifiske, ler han.

Velfylte vegger

Så snur begge seg 180 grader rundt. Det er på tide å konsentrere seg om det Thilesen omtaler som businessenden. Det første Håkon legger merke til er at spinnere mangler på den ellers så velfylte veggen. En skikkelig strek i regninga ettersom vi skal på tur til et vann med både abbor og gjedde.

Gutta plukker med seg ting de tror de kommer til å få bruk for på turen: Noen wobblere som ved første øyekast virker helt ok, en boks med hempesvivler, en boks med søkker og splitthagl, en boks med kroker i assorterte størrelser, slukskrin, krokløsner, meitedupper, utstansede sildesluker, ei pakke med gjeddefortommer, et jiggsett, ei bambusstang til å fiske agnfisk med, 200 meter sene og en hel dispenser med små skjesluker i vekter fra 4 til 7 gram, der det mangler tre deler.

Deretter går turen til kassa. Håkon ender opp med 8,50 kroner i neven etter at kassadama har fått sitt, mens Thilesen ryker på ei krone. Dessuten får begge ei gratis fiskeveske i tynn, hvit plast med Biltema-logo på kjøpet.

Biltema-test

HALVLAKEN: Eivind Thilesen (t.v.) og Håkon Gregersen har 500 kr hver til rådighet, og de må kjøpe absolutt alt de trenger til en dags fisketur © Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!