I sportsbutikken finnes det hjelpemidler som gjør sykkelturen vinterstid langt mindre hasardiøs - nemlig piggdekkene.

Du kan sykle når de andre går

Når snøen laver ned og gradestokken viser flere håndfuller blå, lar nok de fleste av oss sykkelen stå godt plassert i kjelleren. Føret er glatt og lite samarbeidsvillig, og veiskuldrene irriterende smale.

Se priser: Sykkeldekk på dinpris.klikk.no

Så ja, det er flere grunner til å la sykkelen stå. Men det vil ikke si at akkurat du må la sykkelen støve ned til snø og is byttes ut med asfalt og grus. Tar du noen forholdsregler, og oppfører deg pent der trafikken er på sitt verste, kan du med nesten samme trygghet navigere deg rundt i gatene og på sykkelstier vinterstid.

Testvinnere

Et godt tips er Schwalbe Ice Spiker. Dekkene fikk toppkarakter i en test utført av Syklistenes Landsforenings blad På Sykkel i samarbeid med VG. Testen er riktignok noen år gammel, men det kommer sjeldent nye piggdekk, fordi produsentene allerede føler seg fornøyde med sine produkter.

Du burde også ta en titt på utvalget til Nokian, som ved siden av Schwalbe går for å være den største og beste av produsentene av piggdekk til sykkel.

Tips til vintersykling

  • Hold vekta på bakhjulet og sitt så mye som mulig. Forsøk å ha jevn, rolige rundtråkk; da vil du unngå at dekket graver seg ned i snøen. Bruk brede dekk, så de graver seg minst mulig ned i snøen.
  • Sjekk bremsene ofte. Hvis de iser, er det viktig at du er klar over det før en nødssituasjon oppstår. Når du bremser mye, vil felgene bli varme og når bremsingen opphører kan det dannes is på felgene.
  • La sykkelen velge spor. Ikke hold hardt i styret og unngå å tvinge sykkelen i alle retninger.
  • Vær forsiktig med knastedekk uten pigger over is. Unngå å svinge og tråkk følsomt. Ligg unna bremsene. Kilde: XXL

Hvilke erfaringer har du med bruk av piggdekk på sykkel? Si den mening i kommentarfeltet nedenfor!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Ta vare på sykkelen din

En sykkel varer ikke evig hvis den ikke blir tatt vare på. Men med noen enkle grep får du tohjulingen til å vare år etter år.

Kjøpeguide

Finn din sykkel

På jakt etter ny tohjuling? La sykkelekspert Stephan von der Lippe hjelpe deg.

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.