Test av Mora Nova Isbor

SKJÆRET med styreklakker i kompositt. © FOTO: Dag Kjelsaas

Mora Nova

  • Bios Norge
  • Priser for standard bor: fra kr 1299 til kr 1699, avhengig av størrelse og modell
  • Vekt: 3,5 kg i 160 mm (2,5 kg i 110 mm)
  • Maksimal istykkelse for standard bor: 127 cm
  • Øvrig: Nova fås med både kort og lang spiral, i 110, 130 og 160 mm. Det fås både som sammenleggbart og i fast lengde. Det leveres også rørforlenger og spiralforlenger til priser fra 269 kroner til 489 kroner.

Krister Ottesen og Chris Appleby

Sylskarpe isbor

Skal du hente opp slike gjedder en kald vinterdag, trenger du et bra isbor. Les testen her.

Kort sagt:

+ Borer effektivt i alle typer is

+ Bryne medfølger

+ Lav vekt

+ God konstruksjon


- Skruen som løsnes ved høyderegulering kan mistes

- Forlengeren på grunnmodellen kunne vært litt lenger

Mora Nova representerer en spennende nyvinning innen isbor. Spiralen er stort sett som på alle isbor, og du må sveive med begge hender.

Dette boret er utstyrt med grepsvennlige håndtak som dessuten ikke føles kalde. Det samme gjelder gummieringen på den øverste delen av stammen, som gjør det behagelig å bære boret når du går med det over skulderen, men også når du griper det for å lage nytt hull. Øverst har boret refleks, slik at du kan finne det raskt med lykt om natta.

Jeg har prøvd Mora Nova-varianten på 160 millimeter (lengden på spiralen) med enkelt hurtiggrep som gjør det mulig å legge det sammen ved å bøye ned den øverste delen uten å skru. Boret fås også kjøpt uten denne detaljen.

Les mer: Stortest av isbor

Test av Mora Nova Isbor

INNEBYGD FORLENGER er en bra detalj. © FOTO: Dag Kjelsaas

Kan forlenges

Leddet er fôret for å unngå ising og vibrasjoner. Boret kan forlenges i tre steg ved å ta ut en skrue med grepsvennlig hode og løfte forlengeren som glir inne i spiralrøret. Skruen er ikke fiksert til boret, så det gjelder ikke å miste denne.

Innebygd mulighet for forlengning er egentlig en innlysende løsning, men likevel ingen standard på isbor. Dette gjør at du kan justere lengden opp om du er høyreist, og selvsagt når isen er tykk. For den som ønsker motordrift er det dessuten enkelt å koble på motor seinere.

Stopper ikke i isen

Borkrona med styreklakker er i komposittmateriale, og de nyutviklede, utbyttbare skjærene er i rustfritt stål. Nykonstruksjonen gjør at boret går utrolig fint igjennom isen, uten at du må stoppe gang på gang og trekke opp issørpe. Det setter seg ikke så lett fast i våt is, enten det er overvann eller to lag is.

Test av Mora Nova Isbor

SKJÆRBESKYTTEREN har for svakt feste. © FOTO: Dag Kjelsaas

Andreas Carlsen, Alt om Fiske og Villmarksliv

Kvinnestønn på isen

Gamle nappvarslere blir litt kjipe. De nye stønner når du får fisk.

Svært bra, kan bli bedre

160 millimeter-utgaven er passe størrelse hvis du fisker i vann der det kan slumpe til å være store fisker. Alle funksjoner virker bra, og det har så langt ikke oppstått slark. Under en tur på Finnmarksvidda boret jeg i stein, og i slike tilfeller er det veldig greit at bare skjærbladene og ikke hele borkrona må skiftes. Det følger for øvrig med bryne, slik at mindre skader på eggen kan fikses der og da.

Trengte forlenger

Det som bare så vidt holdt på finnmarksturen, var lengden. Den enkle justeringen av borets lengde på standardutgaven er en stor fordel. Men 127 centimeter, som er maksimal istykkelse for boret, viste seg å være bare så vidt langt nok. Dette kan løses ved å kjøpe rørforlenger eller spiralforlenger, som er ekstrautstyr.

Spinkel beskyttelse

Skjærbeskytteren er liten og enkel å betjene, men en liten detalj er at festesystemet i åtte hakk er så spinkelt dimensjonert at det har røket på et par justeringshakk. Med andre ord: et veldig bra isbor som kan forbedres litt.

Les hele saken

Spesifikasjoner

Produsent Mora
Pris 1299

Konklusjon

Nova kan absolutt anbefales, men husk ekstra forlenger om du skal til de aller kaldeste strøkene med den aller tykkeste isen.

Vår karakter

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!