Om denne testen

  • Skitesten er gjennomført av bladet Åka Skidor. Av eksperter, for entusiaster.
  • 14 testpersoner har deltatt i testingen. Ingen av dem har noen bindinger til skiprodusenter
  • Prisene: Dette er skiene som kommer på markedet i vinter. Prisene er ca. priser, og trolig kommer ikke alle skiene til norske sportsbutikker. I så fall kan du netthandle dem.

Freerideski, eller All Mountain, kan du bruke både offpist i Alpene og i de preparerte skibakkene her hjemme. Seg imellom er skiene noe ulike. Noen produsenter har prioritert mykt underlag, offpist, mens andre har laget skiene for harde bakker, pist.

Bredden midt på skien styrer mye av skienes egenskaper. Ettersom det er ved midjen på skien det er mest trykk, vil en bred midje gi god "bæreevne", men skien blir også litt treg å løfte opp på kant når underlaget er hardt - les offpist.

De siste årene har brede ski fått bedre pistegenskaper, i mange tilfeller uten å gi avkall på egenskapene i løssnø. En midje på 90 millimeter eller mer kan gi fullgodt isgrep dersom produsenten prioriterer det.

Bør du kjøpe disse skiene?

Ingen av skiene i freerideoversikten er beregnet på de helt ferske kjørerne. To av dem kan brukes av middels gode kjørere. Resten er for avanserte kjører og eksperter.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!