DØR TIL DØR: Hvor stor døren er og hvor mange og flotte utskjæringer den har, skal fortelle hvor rik og innflytelsesrik eieren er. Når et hus bygges, er døren på plass først, og så bygges huset rundt. © Foto: Grethe Rønningen

Grethe Rønningen

Alt går saaakte på Zanzibar

De nydeligste strender, asurblått hav, palmesus og afrikansk folklore – på Zanzibar får du alt.

Språk: Swahili. Du klarer deg fint med engelsk.

Penger: Tanzania Shilling (Tsh) = 0,45 norske kroner (pr 09.06.08). Prut i vei - selv på hotellrom. Større hoteller og butikker tar

som regel kredittkort, men du må betale en del prosenter i "avgift". Amerikanske dollar fungerer alltid, men du må ta dem med hjemmefra. På Zanzibar tar ikke hotellene annet. Det finnes minibanker (ATM) i Stone Town. Det er vanlig å tipse på restauranter og hoteller (5-15 prosent). Legger du litt igjen til dem som rengjør rommet ditt, får du ekstra god service.

Visum: Kan enkelt kjøpes på flyplassen (US$ 20-25). Ellers kan du ta kontakt med reisebyrået ditt og forhøre deg om å ordne dette på forhånd.

Klima: Tropisk. Regntiden mars-mai/juni. (Lille regntid november-januar.)

Helse: Sjekk med legen din hva du trenger av vaksiner i god tid før du reiser. Gulfebervaksine er påkrevet. Drikkevann kjøpes på flasker.

Klær: Kler du deg riktig, får du respekt. Både menn og kvinner bør bruke klær som dekker knær og skuldrer når de ikke er på stranden.

Tips: Ha med deg et tynt skjerf eller sjal, så får du alltid kledd deg riktig. Klær beskytter dessuten best mot mygg når solen går ned.

Sikkerhet: Bruk sunn fornuft og lytt til hotellpersonalet. Ikke gå på øde strandstrekninger, selv på dagtid. Bruk hotellsafen flittig til pass, billetter, penger, kort og verdisaker du ikke trenger. Få en kvittering av hotellet.

Mat og drikke: Sjømaten er alltid fersk. Her er det bare å meske seg i fiske- og skalldyrretter. Ikke alle steder serverer alkohol, men de fleste stedene der turistene går, gjør det. Sørg for å drikke mye av den ferskpressede juicen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.