John Arne Tungen

Jo tykkere, desto bedre

Det hjelper ikke med verdens beste dunpose om liggeunderlaget er for tynt.

Fordeler med oppblåsbare liggeunderlag

De kan komprimeres betraktelig bedre, isolerer bedre og er gjerne bedre og ligge på. Det er ikke bare tykkelsen på de oppblåsbare underlagene som gjør at de gir bedre komfort, men også konsistensen. Et passe mykt underlag tillater bedre blodsirkulasjon i kroppen, noe som er viktig i forhold til oppvarming av ekstremitetene og opplevd komfort.

Ulemper

Oppblåsbare underlag kan punktere. Er det et lite hull, og du har med reparasjonssett, kan du som regel utbedre skaden, men har du en større rift, eller kanskje vært skikkelig uheldig og brent et større hull, kan du ha et alvorlig problem.

Oppblåsbare underlag og hundeklør er heller ingen god kombinasjon. En annet utfordring med mange av de "selvoppblåsbare" liggeunderlagene er at de ikke fyller seg raskt nok, eller bra nok, slik at du starter med å blåse inn luft i tillegg. Utåndingsluft inneholder mye fukt, og kan fryse til is på innsiden av underlaget. Dette kan etter hvert føre til større isansamlinger og bl.a til at ventilen blokkeres. Selve ventilen kan også være et svakt punkt i seg selv.

Fordeler med tradisjonelle liggeunderlag

De er solide, og "fungerer" selv om du ved et uhell skulle sette kniven gjennom. Generelt er de mye rimeligere i innkjøp. Passer til "alt", uansett om du skal sitte, stå eller ligge på dem.

Ulemper

De som er egnet for vinterbruk, tar stor plass når de er sammenrullet. De isolerer heller ikke like godt. Dessuten er liggekomforten dårligere.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.