Nå er det høytid for farlig trening

Vær obs! Desperat trening for å bli kvitt juleflesket kan være skadelig

Foto: Yngve Olsen Sæbbe, Nordlys
Publisert

Kneskader, senebetennelser og hjerteflimmer lurer, advarer ekspertene, skriver Nordlys.

- Man må ikke peise på i 110 fra første økt. Begynn treningen forsiktig og ta det suksessivt, er ekspertrådet fra Svein Arne Pettersen, forskningsleder ved kompetansesenteret for idrett og helse ved Universitetet i Tromsø.

Januar er treningsmåneden framfor noen. Folk som har trent lite eller ingenting tidligere, hiver seg ut i joggeskoene, på ski eller i styrketrening på treningssentrene.

Juleflesket skal bort
Nyttårsforsetter skal påbegynnes og juleflesket skal bort. Helst på rekordtid. Da kommer gjerne treningsskadene.

- Ja, det er typisk og et kjent fenomen, sier Pettersen.

Aktivitet og trening er helsebringende. Men begynn med måte, hvis du har lite eller intet treningsgrunnlag, er budskapet.

- Risikoen er at man går ut altfor tøft, og øker belastningen for raskt. Sener og ledd vil være spesielt utsatt når det gjelder risiko for skader.

Han peker på faren for små betennelser, som kan være nok til å sette en stopper for trening og aktivitet i to-tre uker.

- Man stresser altså for å få kjappe resultater, så kan du ende opp med å ikke få resultater i det hele tatt. Derfor er det alfa og omega å skynde seg langsomt i starten.

Tenk langsiktig
Jorid Degerstrøm, lege i Olympiatoppen, har ett råd til de som ligger i treningsstartgropen nå; begynn forsiktig.

- Du må ikke tenke du skal ned ti kilo og bli i superform i løpet av en måned. Ha et langsiktig perspektiv på treningen. Tenk at dette er en start på en varig livsstilsendring, sier Degerstrøm.

Hun anbefaler å starte med tre økter i uken.

- Å hive seg ut i treningsøkter hver eneste dag er ikke lurt. Begynn heller med tre økter i uken, med rundt 30 minutters varighet. Har man vært inaktiv i lang tid, så er det smart å begynne forsiktig og heller øke varighet og belastning på treningen gradvis etter hvert som kroppen er rede til det, sier Degerstrøm.

Å variere aktivitetsform er også viktig med tanke på å forebygge skader. Jogging kan medføre mest skaderisiko for utrente, ifølge ekspertene. Fordi belastningen på knær, andre ledd og sener fort kan bli for stor. Svømming, sykling og ski vil være mindre skadeutsatte aktiviteter.

Trener på seg hjerteflimmer
Det er trendy å trene, og stadig flere mosjonister legger seg på et treningsregime som toppidrettsutøvere. Dette har ført til en markant økning i hjerteflimmer, en lidelse som stadig rammer flere.

Ved Universitetet i Tromsø pågår forskning på nettopp effektene av for hard trening og de negative konsekvensene det har på hjertet.

- Man antar at innen toppidretten kan treningen føre til hjerteflimmer. Ellers er det lite forskning blant mosjonister som trener hardt. En studie på deltakerne av Birkebeinerrennet dokumenterer at vanlige menn med ekstremt fokus på trening over mange år har økt risiko for hjerteflimmer senere. Det ser ut til å være en grense mellom mengden fysisk aktivitet som er sunt for hjertet og den treningsmengden som kan gi hjertesykdom, sier Maja-Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø.

Hvile og restitusjon
Løchen medgir at det er vanskelig å fastslå grensen mellom sunn og usunn trening, men hun frykter flere tilfeller av hjerteflimmer de neste årene fordi ekstrem utholdenhetstrening er status. Det er fort gjort å brenne seg ut om man starter for hardt.

Det mener tvillingsøstrene Eva Marie og Helene Valle (30). De er blant de mange mosjonistene som har funnet veien til treningssenteret Sats nå i dagene etter jul.

- Det er mye folk her nå. Timene er fullbooket både i spinning og aerobic, sier Helene Valle.

- Det pleier å være rimelig fullt på denne tida, så dabber det litt av når man nærmer seg mars, mener Eva Marie Valle.

Variasjon
Søstrene er ikke nybegynnere på treningssenteret. De har trent sammen i rundt fem år, og de er påpasselig med å trene jevnt hele året.

- Man brenner seg fort ut om man starter for hardt. Nå trener vi fire ganger i uka, forteller Eva Marie Valle.

Søstrene trener både kondisjon og styrke, og de understreker at det er viktig med variasjon i treninga.

- Det er viktig at man ikke gjør de samme øvelsene hele tida. Vi pusher hverandre, og så har vi også personlig trener som kan motivere og veilede, forklarer Eva Marie og Helene Valle.

Senterleder Grete Irrtun Fremnesvik sier de anbefaler medlemmene å ikke starte for hardt med treninga.

- Går man for hardt ut, kan man også risikere å miste motivasjonen. Det vil jo være kjedelig.

Les flere saker fra Nordlys!

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2014.

Les også