- Jeg er bare en enkel dame som elsker trening

Trebarnsmoren Lena (30) imponerer tusenvis med sin rå muskelkraft.

«FITNESSGIRL84» er Instagram-kontoen til Lena Christensen og der har hun over 11,500 følgere som lar seg imponere av den sterke 30-åringen med tre små barn.
«FITNESSGIRL84» er Instagram-kontoen til Lena Christensen og der har hun over 11,500 følgere som lar seg imponere av den sterke 30-åringen med tre små barn. Foto: (Instagram / Lena Christensen)
Publisert

SIDE2): Lena Christensen er 30 år, jobber som kroppsøvingslærer og har tre barn på 9, 8 og 6 år. Hun bor på en liten øy på Vestlandet og sier selv hun lever et «ganske vanlig og enkelt liv». 

Sjekk noen av de imponerende treningsvideoene til Lena lenger ned i artikkelen!

Men samtidig er det særlig én ting som gjør at trebarnsmoren kanskje får litt mer oppmerksomhet enn andre. Lena har nemlig blitt hekta på kroppsvekttrening, og den spreke 30-åringen overrasker stadig med sin rå styrke og kroppsbeherskelse.

Handler ikke om sixpack og store biceps

I desember 2013 deltok Lena på et kurs hvor hun lærte mer om kroppsvekttrening.

- Det var en helg med mye lek og moro. Jeg var nysgjerrig på denne typen trening og tenkte at dette måtte være en fin måte å trene på på skolen også. Man trenger lite utstyr og bruker sin egen kroppsvekt som motstand, sier Lena til Side2.

Hun utdannet seg til lærer etter at hun hadde fått tre barn og Lena begynte å studere pedagogikk da hennes yngste datter var kun 1,5 måneder gammel. 

- Noen velger å scrappe, andre baker, noen strikker og jeg trener.

- Da hadde jeg tre små barn under 3 år, jeg hadde et fulltidsstudie og av og til jobbet jeg nattevakter. Men andre ord så har jeg hatt noen travle år og jeg har disponert tiden min bra. Nå er barna litt større og jeg kan nå prioritere litt tid til meg selv i form av trening og det er min form for fritid eller hobby. Noen velger å scrappe, andre baker, noen strikker og jeg trener.

Det er ingen tvil om at treningen har bidratt til å gi Lena en knallsterk og muskuløs kropp, men 30-åringen understreker at det ikke handler om hvordan man ser ut.

LENA CHRISTENSEN er opptatt av at trening skal være gøy og bruker gjerne naturen som gymsal.
LENA CHRISTENSEN er opptatt av at trening skal være gøy og bruker gjerne naturen som gymsal. Foto: (Instagram / Lena Christensen)

- Jeg skulle ønske det ikke var så mye fokus på kropp som det er. Trening handler dessverre alt for mye om forming av kropp og for å få et spesielt utseende. For meg handler trening om å oppnå resultater i form av øvelser og mestre disse øvelsene. Ikke minst handler det om at man skal ha en sunn livsstil som gjør at man klarer hverdagen og det som følger med den. Man har bare en kropp og den skal man ha resten av livet, sier kroppsvektlæreren.

- Jeg trener for å få energi til å kunne takle hverdagens utfordringer. Før var folk mer aktive i forhold til naturlig bruk av kroppen. Nå har vi flere hjelpemidler i hverdagen og er mindre aktive. Derfor er det viktig at folk finner en treningsform de trives med og holde seg i aktivitet, sier Lena og påpeker samtidig at det ikke finnes ett fasitsvar på hvilken treningsform som er best, men at man selv må finne ut hva man trives med.

- Jeg har tro på at dersom man virkelig liker det man gjør så vil denne følelsen vare og man synes ikke det er «et ork» å holde på med dette. Jeg tror også at man må bli flinkere til å oppmuntre hverandre og skryte av hverandre. Jeg er så utrolig heldig som har fått mange jeg har kontakt med gjennom sosiale medier og det gir mange muligheter å både dele og å gå idéer.

På Instagram

I dag har Lena over 11,500 følgere på Instagram og hun sier hun er svært takknemlig for alle de hyggelige tilbakemeldingene på bildene og videosnuttene som hun legger ut.

- Tenk at så mange ønsker å følge lille meg. Jeg er jo bare en enkel dame som elsker trening, sier kroppsøvingslæreren samtidig som hun understreker at hun setter stor pris på alle tilbakemeldingene.

STERK: 30-åringen viser en en helt rå styrke- og kroppskontroll.
STERK: 30-åringen viser en en helt rå styrke- og kroppskontroll. Foto: (Instagram / Lena Christensen)

Lena har lært seg å bruke det utstyret som er tilgjengelig der hun er og kan gjerne stoppe på en bussholdeplass for å ta noen pullups i et busskur eller trene mageøvelser i parken mens barna husker og leker i skliene.

Likevel er det ikke alle som er like positive til det «fitnessgirl84» legger ut på sin Instagram-konto.

- Selvsagt kommer det negative tilbakemeldinger når man legger ut bilder og film. Det kan være alt fra noen som er sjalu og ikke føler at de får til det samme. Det kan være folk som henger seg opp i teknikk og at jeg gjør ting feil, og det kan være at de ikke liker måten min å drive trening på, forklarer hun.

- Av og til kjenner jeg selvsagt at det provoserer meg, særlig dette med janteloven. Man skal ikke tro at man er noe og man skal ikke kunne skille seg ut og ikke gjøre ting som ikke er «vanlig» å gjøre. Som for eksempel å ta pullups i et busskur.

- Jeg driver med streetworkout og det ligger vel i ordet at det kan gjøres hvor som helst og når som helst. Jeg er også opptatt av at folk kan trene og ha det gøy når de vil. Jeg liker å bruke tiden min best mulig og trener der jeg er. Jeg elsker å ha det gøy og syns det er morsomt selv å gå litt imot det som alle andre gjør, fortsetter Lena.

- Og har jeg noe jeg jobber med i tankene så stopper jeg gjerne i ett busskur og bruker det. Hvorfor ikke? Jeg har heller ingen park å trene i og må utnytte det utstyret jeg har som for eksempel trær og lekeplasser og ellers det jeg kan finne rundt meg.

Viktig med et normalt forhold til kropp, trening og mat

Nettopp at man kan drive med kroppsvekttrening overalt mener Lena er en enda en god grunn til å drive med denne form for trening.  Samtidig sier 30-åringen at hun selv opplever motivasjon og fremgang ved å se andre mestre nye øvelser.

KREATIV: Man trenger ikke å gå på treningsstudioet for å få en effektiv treningsøkt.
KREATIV: Man trenger ikke å gå på treningsstudioet for å få en effektiv treningsøkt. Foto: (Instagram / Lena Christensen)

- Målet mitt med å legge ut utviklingsbildene mine på Instagram er å vise at alle kan. Også de som har barn. Det handler om prioriteringer. For eksempel så ser jeg svært lite på TV og bruker minst mulig tid på sånt. Derfor får jeg tid til trening.

Hva tenker om dagens kroppsfokus i media og sosiale medier i dag?

- Jeg prøver å fokusere minst mulig på kropp fordi jeg syns generelt at samfunnet fokuserer alt for mye på dette. Særlig de unge idag har ett enormt press på seg på hvordan de skal se ut. Det er stadig større konkurranse om å ha det best mulig, være sterkest mulig og å være mest perfekt, mener Lena.

- Jeg ønsker å lære mest mulig og prøve nye ting. Jeg driver med trening for å klare ulike øvelser som «back lever», «front lever», «humen flag» og muscle-ups. Jeg ønsker å bli god i streetworkout og må da trene for å klare slike tunge øvelser.

Den sterke trebarnsmammaen er også veldig klar over hvor viktig det er med riktig ernæring og nok mat for å nå sine treningsmål, men Lena påpeker at hun ikke følger en bestemt diett eller har et strengt kostregime.

Havregryn med melk, frukt og grønt, fisk, kylling og magert kjøtt er matvarer det går mye av og 30-åringen sier hun har mer fokus på å spise sunt og å ha regelmessige måltider.

- Mitt kosthold er veldig enkelt og jeg spiser alt. Jeg spiser hver fjerde time og prøver å unngå for mye feit mat. Jeg er veldig enkel i matveien og lager svært lite avansert mat. Også er jeg veldig glad i sjokolade og spiser mye sjokolade. Dette vet jeg om og prøver å skjepe meg, men alle har vel noen synder, smiler hun.

- Det å leve på strenge dietter for deretter å vise seg frem på en scene er ikke noe for meg. Jeg kjemper for helårskroppen og det å ha et normalt forhold til mat. For å kunne yte bra på trening må man og spise riktig. Det å ha et sunt og godt kosthold er viktig dersom man ønsker å oppnå gode resultater . Jeg respekterer de som driver med fitnesskonkurranser og lignende, men jeg synes det er for mye kroppsfokus på dette og mener det er synd, sier Lena.

- Følger ikke et bestemt treningsprogram

Det er ikke bare kroppsvektøvelser som er trening for Lena. For henne er trening alt fra sykling, turer i skog og mark, løping, fjelltur, styrketrening og også lek med barna.

- Jeg vil ha energi, lære nye ting og ha det mest mulig gøy hver gang jeg trener. Jeg trener stort sett hver dag dersom kroppen og tiden min tillater det. Ikke alle øktene er like harde, men en eller annen form for trening blir det hver dag. For meg er trening alt mulig, jeg liker variasjon og trening kan og for meg være et effektivt kvarter når jeg har det til rådighet. Man må bruke tiden sin godt når man har barn og jobb i tillegg.

Lena sier hun tar dagene som det kommer og at hun ikke følger noe bestemt treningsprogram.

- Jeg er veldig opptatt av at trening skal være gøy og det verste jeg kan tenke meg er å følge et stramt program. Jeg liker å ta dagene som det kommer og gjøre det jeg føler for den dagen. Jeg lytter til kroppen hver dag og prioriterer de musklene som føles ok den aktuelle dagen. Jeg må disponere dagene mine godt i forhold til jobb og privat, og derfor er hver dag ulik, forklarer hun.

- Jeg vet mange ikke er enig at dette er det beste eller er den beste måten å gjøre det på i forhold til utvikling og resultater i treningen. For meg så handler ikke bare trening å oppnå resultater, men det er samtidig min måte å ha det gøy på. Jeg synes det er gøy og motiverende å få resultater, men for meg er det og en evig reise hvor jeg liker veien underveis like godt. Jeg har ingen konkrete mål jeg strever mot, derfor kan jeg heller ikke bli skuffet.

Trebarnsmoren sier hun elsker å prøve nye ting og er også opptatt av å vise at ikke alt er perfekt og at det tar tid å mestre nye treningsøvelser. 

- Jeg elsker å prøve nye ting og er ikke redd for å vise at jeg prøver. Det handler ikke bare om det perfekte, men å våge å prøve nye ting. Derfor prøver jeg og å vise dette gjennom min konto på Instagram. Jeg legger stort sett ut ting jeg prøver i et tidlig stadie. Jeg liker å prøve nye ting og det vil jeg vise gjennom min Instagram. Ikke bare det som er perfekt.

Hva er treningsglede for deg?

- For meg er treningsglede å prøve nye ting, lære nye øvelser og å bli bedre på disse. Det er å vinne over tanken at det klarer jeg ikke, det å mestre nye øvelser som du ikke trodde du skulle klare er helt fantastisk, sier Lena.

- Treningsglede er for meg å få på meg treningstøy å vinne over tanken at «i dag orker jeg ikke».

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2014.

Les også