Ikke la deg lure av disse treningsmytene

Jo mer du trener, desto bedre resultat får du. Eller?

Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Det finnes mange «råd og tips» om trening og mange treningsentusiaster deler sine beste erfaringer til vennegjengen, på treningssentre og i ulike forum på nett.

Likevel kan det være greit å huske på at vi alle er forskjellige og for eksempel at et treningsprogram som fungerer fint for noen, er ikke sikkert vil fungere like godt på andre. Husk også at vi har ulike mål med treningen og at det viktigste er å finne en treningsform du selv liker.

Les disse åtte typiske treningsmytene og finn ut om de stemmer eller ikke.

1) «Det er for sent for meg å komme i form»

Nei, det er aldri for sent til å begynne å trene eller å legge om livsstilen sin. Og du trenger slettes ikke å melde deg inn på et treningssenter for å trene. Bare å begynne med 5-10 minutter mer fysisk aktivitet hver dag vil gjøre deg godt. Trikset er å begynne forsiktig for så å etter hvert øke både intensitet og varighet på treningøkten, skriver Huffington Post. Du vil dra nytte av fysisk aktivitet uansett alder og tidligere treningsnivå.

2) Du spise innen én time etter trening

Det er mange som mener at man må innta proteiner og karbohydrater innen én time etter endt treningsøkt. Blant annet påstås det at dette er mest effektivt for muskeloppbygging.

- Dette er en myte. Du kan få like så bra resultater ved å spise vanlig mat når du kommer hjem, hevder idrettsforsker Mikael Mattsson til SVT.

- Du trenger ikke å hive i deg en proteinshake rett etter trening. Men for de som trener flere ganger om dagen, slik som for eksempel toppidrettsutøvere, kan ha nytte av å spise noe raskt og lettvint rett etter økten for å få i seg nok energi, sier Mattsson.

3) Det er viktig å tøye ut etter en treningsøkt slik at du unngår å bli støl dagen etter

Nei, det å tøye ut vil ikke påvirke om du er stiv og støl i kroppen i morgen. 

Treningsfysiolog Jon Magne Kalhovde har tidligere uttalt til Side2 at stølhet oppstår når vi utsetter musklene for uvante belastninger, og at stølhet skylder mikroskader i musikelcellene. 

- Ved slike skader lekker det forskjellige stoffer ut av cellene som påvirker nervecelle i lokalområdet, dette opplever vi som smerte. Etter noen få treningsøkter så vil muskelen tilpasse seg, og skadeomfang som påføres muskelen ved hver treningsøkt reduseres betydelig, forklarte han.

Kalhovdes beste råd for å unngå stive og støle muskler er å forebygge med regelmessig og variert trening.

- Dette reduserer sjansen for å bli støl, og skaper en sunn muskel. Regelmessig uttøyning sikrer at vi opprettholder normalt bevegelsesutslag i alle ledd og kan hindre overbelastninger og skader, er tipset fra treningseksperten.

4) Du må ha en hviledag hvis du føler deg stiv og støl

Neida, du ikke trenger å kutte ut treningen selv om du er støl, men det kan være lurt å ta det rolig.

- Det går helt fint å trene flere dager på rad. Faktisk så kan det å trene når du føler deg støl være bra for deg, mener Mikael Mattsson.

Tipset fra treningsekspertene er å lytte til kroppen din og kjenne etter hva som fungerer og ikke fungerer.

- Det går fint an å trene selv om man er støl, men vær forsiktig med å utsette muskulaturen som er støl for tung belastning. Er du støl i bein muskulaturen er sykling eller svømming en mer skånsom belastning enn løping, har John Magne Kalhovde tidligere uttalt til Side2.

LES OGSÅ: Disse personene irriterer oss på trening

5) Kaloritellere og treningsapper viser eksakt hvor mye du forbrenner

Mange av oss liker å bruke ulike måleverktøy og lignene hjelpemidler for å blant annet måle puls og å holde oversikt på antall kalorier man forbrenner. 

Men det er ikke alltid at pulsmålinger og de små skjermene på tredemølla forteller deg hvordan du faktisk ligger an.

- Antall kalorier eller pulsmålinger forteller deg ingenting hvis du ikke har lagt inn dine egne verdier som vekt, makspuls og så videre, sier Mikael Mattsson.

Ofte er det lagt inn standard-verdier på ulike treningsmaskiner og vær derfor oppmerksom på å plotte inn dine tall for å få mest reelle målinger før du starter økten. 

6) Sit-ups og andre mageøvelser gir deg six-pack

Du tar så mange sit-ups og crunches som du bare orker og likevel så kommer ikke magerutene frem. Hvorfor? Hvis du ønsker deg synlig six-pack så må du først redusere fettprosenten. For et raskere resultat anbefales det å kombinere styrketrening med kondisjonstrening, samt være bevisst på hva du spiser og drikker, skriver Fitness Magazine.

Foto: (Thinkstock.com)

7) Hvis du ikke blir helt utslitt, så har du ikke trent hardt nok

Hvis du har som mål å være helt kake etter hver eneste treningsøkt, så er det større sjanse for at du blir sliten og i verste fall utbrent, fremfor at du styrker og bygger opp kroppen. Dette gjelder kanskje spesielt da du skal teste ut en ny øvelse der du lesser på med tyngre vekter eller mer motstand. Hvis du opplever intens smerte bør du stoppe opp umiddelbart da dette ikke nødvendigvis betyr at du trener hardere, men i stedet øker risikoen for å trene med feil teknikk. Dette kan igjen bidra til større sannsynlighet for at du kommer til å skade deg selv, mener treningsekspertene.

8) Jo mer du trener, jo bedre

Beintøffe, intense treningsøkter sju dager i uka vil trolig ta helt knekken på deg fremfor at du klarer å skape en god treningsrutine. Musklene dine trenger hvile og restitusjon. Hvis du får dårlig samvittighet for å ikke reise på treningssenteret en dag, eller du stadig begynner å unngå sosiale sammenkomster for å gjennomføre en planlagt treningsøkt, så bør du vurdere å endre treningsrutinene. Du får bedre resultater med fokus på å gjennomføre færre treningsøkter med skikkelig kvalitet fremfor å tenke at du «må trene hver eneste dag». For mye trening kan dessuten føre til skader og plager. Kroppen trenger hvile for å bygge seg opp igjen etter treningen.

Hvilke treningsmyter er de rareste du har hørt? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2014.

Les også