- Ikke kom å si til meg at yoga ikke er bra trening!

Dette mener Vibeke Klemetsen er misforstått om yoga.

VIBEKE KLEMETSEN sier at yoga gjør henne både slank og sterk.
VIBEKE KLEMETSEN sier at yoga gjør henne både slank og sterk. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Vibeke Klemetsen (40) har gjort seg bemerket som både tidligere værmelder, modell og programleder.

Men de siste årene har TV-profilen blitt mer og mer kjent for sin lidenskap for helse og trening, og da særlig yoga. 40-åringen jobber nå som yogainstruktør i tillegg til å være medeier i treningsmerket Run & Relax.

-Ikke noe nytt

Vibeke begynte å trene yoga i 2003 og det er yogaformen Ashtanga som har blitt hennes favoritt.

Mange treningssentre frister stadig med «noe nytt» på gruppetreningsfronten, men når det gjelder yoga så mener Vibeke at de forskjellige «yogatrendene» er oppskrytt.

- For mange som ikke er så godt kjent i yogaverdenen, så kan det virke som det er kommet en spennende nyhet da man blir presentert for en «ny yogaform», men ulike yogaformer er egentlig ikke noe nytt. De tradisjonelle yogaformene har alltid vært der, men hva som er populært går i bølgedaler, sier hun til Side2.

LIVSSTIL: Vibeke har trent yoga siden 2003 og jobber selv yogainstruktør.
LIVSSTIL: Vibeke har trent yoga siden 2003 og jobber selv yogainstruktør. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Tar tid

Yogainstruktøren har forståelse for at mange synes det er vanskelig å finne den berømte roen når man trener yoga. I tillegg er det mange som opplever at yoga rett og slett er både vondt og vanskelig.

Vibeke påpeker at det vil ta tid å både lære teknikk og det å finne den kjente tilstedeværelsen. Tålmodighet er et viktig stikkord.

- Det er rett og slett en treningssak, og slik er det jo egentlig med alt vi gjør. Det tar litt tid å komme inn i koordinasjon og det er mye teknikk, forklarer hun.

- For eksempel vil det å bli bevisst på pusten føre til at du begynner å fokusere innover og da slipper tankene om at det er vondt og kjedelig. Det handler om tilstedeværelsen.

LES OGSÅ: 6 treningsmyter du må slutte å tro på

Ikke gjort på én time

Vibeke Klemetsen tror flere misforstår yoga ved at mange kanskje tror det kun handler om å sitte i lotusstilling og å være myk. Hun mener mange ikke gir seg selv og kroppen nok tid og tålmodighet til å forstå yoga.

- Tøying gjør vondt og mange synes det er kjedelig. Du må komme deg over den terskelen, og det som hjelper da er jo å gjøre det regelmessig, tipser hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Og du må teste det ut ordentlig. Det å lære seg yoga er ikke gjort på en halvtime eller ved å møte opp på en gruppetime. Hvis man virkelig vil lære seg det så vil jeg anbefale å gå på et kurs, ikke bare prøve én time på et treningssenter, sier hun.

- Du må bruke tid på å lære seg de grunnleggende verktøyene og essensen som er i yoga. Hvis du melder seg på et kurs så går du kanskje på ti timer totalt, og jeg pleier å si at du skal gi seg selv disse ti timene før du får en oppfatning om man liker yoga eller ikke.

Stiv kropp kan gi plager

Og Vibeke nevner flere gode grunner til å teste ut denne treningsformen.

- Jeg tror ikke folk er klar over hvilke plager man kan få ved å ha en stiv kropp. Yoga har en god helsebringende effekt og jeg vet også at flere i helsesektoren anbefaler yoga, som for eksempel leger og fysioterapeuter.

I tillegg vil yoga være med på å gi deg en sterkere og smidigere kropp. Det er ingen tvil om at Vibeke Klemetsen holder seg godt og selv mener 40-åringen og trebarnsmoren at hemmeligheten er nettopp yoga.

 Yoga, ski og fjell

Til Side2 sier yogainstruktøren at hun ofte får spørsmål om hva annet hun trener, utenom yoga.

- Ikke kom å si til meg at yoga ikke er bra trening! Folk tror jeg må gjøre så mye annet. For eksempel så får jeg spørsmål om jeg løper mye, men jeg trener kun yoga, samtidig som jeg er opptatt av å spise sunt. Det blir kanskje et par skiturer om vinteren og noen turer i fjellet sammen med barna om høsten, men det er det.

LES OGSÅ: 5 tegn på at du trener for lett

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Unngå skader

Selv kaller Vibeke seg for en yoganerd, men likevel synes hun det er viktig å få frem at du ikke trenger å trene yoga flere ganger i uka for at du skal oppleve en positiv effekt.

- Det er virkelig ikke noen regler for hvor ofte eller når du skal trene yoga. Mitt mål er at folk skal ha glede og nytte av det, sier hun.

- Jeg pleier å si følgende: prøv å ha yoga en gang i uka, da blir jeg kjempeglad. Gjør du det to ganger i uka så vil du se en utrolig mye større framgang enn om du gjør det en gang i uka. Og skal du gjøre det flere ganger så må du på en måte bli skikkelig glad i yoga, slik at det blir det du liker å trene.

Og igjen presiserer yogainstruktøren viktigheten av det å gi deg selv og kroppen nok tid og tålmodighet. I tillegg understreker hun hvor viktig det er at du ikke pusher deg selv så mye at du blir skadet. Blir du for ivrig kan det nemlig føre til både muskelstrekk og belastningsskader.

- Du må ha tålmodighet til å la kroppen åpne seg. Man ser at folk vil så innmari! Man vil ned i den og den stillingen og man vil klare å putte beinet bak hodet på første forsøk, sier Vibeke. 

- Som nybegynner er det viktig å finne en god lærer som gir god veiledning, og lærer deg det grunnleggende i yoga. Og ikke minst at man finner en yogaform som er riktig for deg.

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2016.

Les også