«Ikke gjør dette alene!»

Side2 testet Tuftepark-trening.

GRATIS UTENDØRS TRENING: Side2 besøkte Tufteparken i Sandvika.
GRATIS UTENDØRS TRENING: Side2 besøkte Tufteparken i Sandvika. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Sandvika, Bærum Idrettspark (SIDE2): En «Tuftepark» er en utendørs treningspark bestående av 10 apparater. Hit kan alle komme for å ta seg en treningsøkt, helt gratis.

Trening med egen kroppsvekt

Tufteparkene er et konsept hovedsaklig utviklet av personlig trener Lasse Tufte.

- Tufteparkene er et lavterskel tiltak for uorganisert idrett og folkehelsen, i form av en utendørs treningspark, forklarer Tuftepark-gründeren til Side2.

For fem år siden ble han og to kamerater mer og mer inspirert til å drive med egenvektstrening, men de tre savnet de riktige apparatene. 

LES MER: - De vil vise seg frem

LASSE TUFTE: Han er mannen bak Tufteparkene. Lasse er utdannet som personlig trener og er blant annet foreleser ved Akademiet for Personlig Trening.
LASSE TUFTE: Han er mannen bak Tufteparkene. Lasse er utdannet som personlig trener og er blant annet foreleser ved Akademiet for Personlig Trening. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Vi ble litt treningslei og begynte å søke på nettet etter alternative treningsmetoder. Vi fant mye som går på det med egenvektsstrening med noe turnelementer. Men på den tiden fantes det ikke slike type apparater, verken innendørs eller utendørs, forklarer han.

Derfor gikk Lasse Tufte til Asker kommune for å høre om mulighetene til å sette opp en park med passende treningsapparater.

Kommer flere parker

Den første Tufteparken ble satt opp i Asker og på kort tid ble stadig flere og flere interesserte i denne treningsformen.

I dag er det oppført 18 ulike Tufteparker her i Norge. Det er også satt opp en Tuftepark i Sverige og en i Uganda.

I tillegg til disse er det et sted mellom 30-40 kommuner som har startet prosessen med etableringen av Tufteparken i kommunen.

De 10 ulike apparatene utgjør et helhetlig konsept. Dette gjør at parken er tilrettelagt slik at absolutt alle kan utføre alle grunnleggende øvelser, uavhengig av høyde, alder, kjønn og fysiske forutsetninger.

Side2-journalistene Silje og Guro testet en treningstime i Tufteparken i Sandvika, med Tuftepark-gründeren selv som instruktør.

HVA: Utendørs egenvektstrening.

Ifølge Lasse Tufte kan man dele egenvektstrening i to kategorier.

- Man har egenvektstrening som en isolert treningsform med skadeforebyggende øvelser, forklarer han.

- Og man har det som retter seg mer mot «street workout», som er konkurranseversjonen hvor man har kombinasjonsøvelser. Her legger man til ulike momenter og som ligner mer på turn, og da er det ikke skadeforebyggende lenger.

HVEM: Barn og voksne. Lasse Tufte sier at alle kan begynne med egenvektstrening, uansett nivå, alder og fysisk form.

HVOR: Tufteparken i Sandvika.

HVORFOR: - Å beherske sin egen kroppsvekt har en veldig stor overførings- og nytteverdi til det aller meste her i livet, forklarer Lasse Tufte og legger til at denne form for trening også kan bidra  med å bygge muskler og å gjør deg sterkere.

Her finner du Tufteparkene:

Tufteparken Risenga, Asker (Norges første komplette utendørs treningspark)
Tufteparken Nesøya, Asker
Tufteparken Heggedal, Asker
Tufteparken Vollen, Asker
Tufteparken Bærum Idrettspark, Bærum
Tufteparken Kalvøya, Bærum
Tufteparken Fjordparken treningsanlegg, Drammen
Tufteparken Gamle Hegg, Lier
Tufteparken St. Hanshaugen, Oslo
Tufteparken Lillevatnet trimpark, Ålesund
Tufteparken Bjerknes, Bergen
Tufteparken Øyfjell, Vinje i Telemark
Tufteparken Charlottenlund, Tromsø
Tufteparken Telegrafbukte, Tromsø
Tufteparken Kjøllefjord, Lebesby
Tufteparken Beitostølen Bootcamp, Øystre Slidre
Tufteparken Slottsskogen, Gøteborg (Sverige)
Tufteparken Bukolwa (Uganda)

- Den aller største fordelen med egenvektstrening er at man lærer seg å bedre mestre sin egen kropp, samt utfordre seg selv på en del ting som man gjorde som barn, men som man i voksen alder har sluttet å gjøre, sier den personlige treneren.

Dette mener Side2:

Silje: - Først så må jeg bare si at dette er et utrolig bra konsept! Her kan man få til en treningsøkt samtidig som man får frisk luft og ikke trenger å betale for noe medlemskap eller «drop-in». Jeg skjønner fort at man kan få til en effektiv økt for hele kroppen med denne type trening. Og så er det jo utrolig imponerende å bare se på de som henger opp ned i stenger og slenger seg fra stang til stang uten problemer. Selv er jeg jo langt unna akkurat det nivået, men likevel er det motiverende og inspirende å se hva man kan få til med kroppen.

Det som er en utfordring for meg personlig er at jeg er så lite kreativ når det gjelder ulike treningsøvelser. Da er det positivt med en guide med instrukser og bilder av forskjellige øvelser man kan gjøre, men jeg merker også at jeg er litt avhengig av å ha en som kan pushe meg og assistere meg når jeg finner ut at jeg skal trosse tyngdekraften eller snurre opp ned. Her er Lasse god å ha, han både viser og forklarer hvordan man gjør øvelsen i tillegg til å pushe deg selv og dine egne grenser. Jeg skal innrømme at jeg flere ganger tenker: «Ikke gjør dette alene!» mens jeg henger opp ned i en posisjon jeg ikke trodde var mulig. 

TIPS: I alle Tufteparker henger det oppe en øvelsesguide.
TIPS: I alle Tufteparker henger det oppe en øvelsesguide. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Vi blir utfordret med blant annet dips, pushups, situpsøvelser og ulike «oppned»-posisjoner

Det er ingen tvil om at dette også er morsom trening og jeg kunne gjerne tenkt meg å supplere med denne type øvelser i tillegg til annen styrketrening jeg gjør. Jeg skulle bare ønske det var en slik type park i nærheten av der jeg selv bor, da hadde jeg nok lekt apekatt litt oftere enn det jeg gjør i dag. Jeg vil uansett absolutt anbefale alle å sjekke ut en slik type treningspark. Det er morsomt og sosialt, samtidig som du enkelt kan få trent hele kroppen. JA til flere slike folkehelsetiltak!

Guro: - Det er utrolig deilig å trene ute! Det synes jeg nesten uansett vær. Men jeg er først og fremst en joggeperson. For min del ville jeg da brukt Tufteparken etter en løpetur. Jeg synes man kan trene variert og velge selv hvor hardt man ønsker å trene i denne parken. Det er veldig positivt at parkene blir lagt til steder hvor det ikke er altfor mye innsyn, ellers ville jeg vært «flau» for å trene ute. Vi er ikke like vant til utetrening her hjemme som i utlandet ennå. Foretrekker nok uansett å trene sammen med en venninne, både fordi det er enklere å gjøre øvelsene riktig og man kan da pushe seg litt ekstra til å tørre større utfordringer – ved å ha en som holder eller passer på. Noen av apparatene er jo høye! Alt i alt så er jeg veldig positiv til utetrening, og skal nok lete opp en park i nærheten av der jeg bor. (Hvis jeg får med meg noen!)

Screen9na04

TÅHEV MED STRIKK: Bruk strikker for ekstra motstand når du gjør tåhev i ribbevegg. Desto mer spenn det er i strikkene, jo tyngre blir det. Fest strikkene på det nederste trinnet og plasser de på skuldrene. Det blir tyngre for hvert steg oppover ribbeveggen.
TÅHEV MED STRIKK: Bruk strikker for ekstra motstand når du gjør tåhev i ribbevegg. Desto mer spenn det er i strikkene, jo tyngre blir det. Fest strikkene på det nederste trinnet og plasser de på skuldrene. Det blir tyngre for hvert steg oppover ribbeveggen. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
DIPS.
DIPS. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
OPP NED: Side2-journalist Silje mener hun aldri hadde klart dette alene, men med god hjelp og forklaring fra Lasse var hun plutselig opp ned i dipsstativet.
OPP NED: Side2-journalist Silje mener hun aldri hadde klart dette alene, men med god hjelp og forklaring fra Lasse var hun plutselig opp ned i dipsstativet. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
«STÅR PÅ SKULDRENE»: Etter to forsøk var også Side2-journalist Guro i «Shoulderstand»-posisjon.
«STÅR PÅ SKULDRENE»: Etter to forsøk var også Side2-journalist Guro i «Shoulderstand»-posisjon. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
MAGEØVELSE: Sett deg oppå stangen og plasser beina på den andre stangen, len deg bakover og trekk deg selv opp igjen.
MAGEØVELSE: Sett deg oppå stangen og plasser beina på den andre stangen, len deg bakover og trekk deg selv opp igjen. Foto: Lasse Tufte
Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
MER SKUMMELT NÅ: Dette gjorde vi ofte som barn, men nå var det plutselig mye mer ubehagelig å henge opp ned etter beina.
MER SKUMMELT NÅ: Dette gjorde vi ofte som barn, men nå var det plutselig mye mer ubehagelig å henge opp ned etter beina. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
PUSHUPS: Plasser beina på bakken og ta pushups til en stang. For lettere variant velger du å ta pushups til en høyere stang.
PUSHUPS: Plasser beina på bakken og ta pushups til en stang. For lettere variant velger du å ta pushups til en høyere stang. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
TYNGRE PUSHUPS-VARIANT: Plasser beina dine på en stang og armene på bakken.
TYNGRE PUSHUPS-VARIANT: Plasser beina dine på en stang og armene på bakken. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
OPPTREKK: Ta tak i stangen og trekk deg opp til stangen treffer brystet. Rett ut beina for tyngre versjon eller velg en lavere stang.
OPPTREKK: Ta tak i stangen og trekk deg opp til stangen treffer brystet. Rett ut beina for tyngre versjon eller velg en lavere stang. Foto: Sile Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
OPP NED: Ved hjelp av Lasse Tufte stod vi plutselig opp ned i ribbeveggen. Senk beina samtidig som hoften er inntil ribbeveggen.
OPP NED: Ved hjelp av Lasse Tufte stod vi plutselig opp ned i ribbeveggen. Senk beina samtidig som hoften er inntil ribbeveggen. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
LASSE TUFTE gir instrukser.
LASSE TUFTE gir instrukser. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2014.

Les også