Hvordan velge riktig personlig trener?

Sjekk dette før du betaler for PT-timer.

TRENINGSHJELP: Det finnes mange personlige trenere på de ulike treningsstudioene, men hvordan finne den som er best for deg og dine treningsmål?
TRENINGSHJELP: Det finnes mange personlige trenere på de ulike treningsstudioene, men hvordan finne den som er best for deg og dine treningsmål? Foto: Monkey Business Images (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): De siste årene har det blitt stadig mer populært å ha treningstimer sammen med en personlig trener, men hvordan kan du være sikker på at du har valgt riktig PT for deg?

En utfordring med «personlig trener»-yrket er at dette ikke er en beskyttet tittel. Det vil si at hvem som helst i prinsippet kan ta til seg denne tittelen. Dersom noen kaller seg personlig trener sier det noe om jobben han eller hun har, men ingenting om utdannelse eller bakgrunn.

Helse- og treningsnettstedet Greatist.com har derfor listet opp åtte sjekkpunkter som kan være verdt å tenke over hvis du har planer om PT-timer.

1) Er personen sertifisert?

Enten om du ønsker å bli en bedre løper, bygge muskler eller gå ned i vekt så bør du samarbeide med en som kan faget sitt, både teoretisk og i praksis. Finn ut hva slags bakgrunn og utdannelse den personlige treneren har. Et annet tips er å google personen, skriver Greatist.com.

2) Hva slags og hvor mye erfaring har personen?

«Øvelse gjør mester»? Ikke nødvendigvis. Det hjelper ikke om en person har gjort en øvelse flere hundretalls ganger hvis han eller hun utfører den feil og med stor risiko for å pådra seg treningsskader. Med andre ord, når det gjelder å lære seg ferdigheter handler det like mye om kvalitet som kvantitet. Det er derfor smart å velge en personlig trener som har fokus på riktig teknikk og kvalitet fremfor en som har loggført flere tusenvis av treningstimer, men som egentlig ikke har så altfor god peiling på hva man holder på med. 

Mennesker har ulike kropper og forutsetninger for å mestre ulike treningsøvelser. Derfor er det viktig at en personlig trener klarer å se eventuelle teknikkfeil hos treningskunden og også ha kunnskap om hvilke øvelser som er bedre alternativer for personen slik at man unngår eventuelle skader og smerter.

Velg derfor en personlig trener som kan noe om den treningen som er relevant for deg. Skal du for eksempel løpe maraton er det ikke sikkert at han som har spesialisert seg på trening for gravide er den treneren som er best egnet for deg...

ULIKE MENNESKER: Noen trenger en PT som er streng og som kanskje kjefter litt for at du skal gi maksimalt på økta, mens andre ønsker en PT som stadig oppmuntrer og gir deg ros.
ULIKE MENNESKER: Noen trenger en PT som er streng og som kanskje kjefter litt for at du skal gi maksimalt på økta, mens andre ønsker en PT som stadig oppmuntrer og gir deg ros.

3) Hva slags forhold har den personlige treneren til skader og skadeforbygging?

Mange av oss sliter kanskje med tidligere treningsskader eller er redd for å få nye skader når man begynner å trene. Hvis du bekymrer deg for dette bør den personlige treneren tilpasse ditt treningsprogram for å unngå nettopp slike tilfeller. Unngå å bare godta nye øvelser, men krev å få ordentlig forklaring på hvordan du skal utføre treningsprogrammet og hvorfor dette er bedre for deg i forhold til andre øvelser. Et annet godt tegn på at den personlige treneren er seriøs og dyktig er at de vil anbefale deg å gå til legen hvis du opplever eventuelle smerter og skader når du trener før de setter i gang med PT-timer.

4) Har den personlige treneren spesialisert seg på ett eller flere områder?

Det finnes mange videreutdanninger for personlige trenere. Hvis du har konkrete mål eller er nysgjerrig på en bestemt type trening så kan det være lurt å velge en personlig trener som har spesialisert seg innenfor akkurat det du er interessert i å bli bedre på.

5) Hvor mye koster det å ha en personlig trener?

For mange er det verdt kostnadene å ha en egen «treningssjef» som får deg til å yte mer på treningsøktene. Men for mange er også prisen en avgjørende faktor for mye man er villig til å betale for PT-timer. Hvis du har funnet en personlig trener som du kunne tenke deg, men er redd for at det fort kan bli for dyrt, så finnes det alternativer. Mange treningssentre tilbyr gratis prøvetimer med personlig trener og ofte har de største senterkjedene tilbud på PT-pakker. Du kan også spare penger på såkalte duo-PTtimer der man kan trene sammen med andre. Husk også å høre om hvilke betalingsmuligheter man har og ikke minst hva slags avbestillingsregler som gjelder for den enkelte PT.

6) Hva slags trenerstil har den personlige treneren?

For å få et godt forhold og et nyttig samarbeid med din personlige trener er det avgjørende med forståelse og kommunikasjon fra begge parter. Vær bevisst på din egen tålmodighet og fortell gjerne treneren hvordan du selv lærer best. Trenger du en som stadig heier på deg og roser deg for å gjøre en skikkelig innsats? Eller trenger du en litt strengere PT som gjerne kan be om et par repetisjoner eller sekunder ekstra?

7) Har den personlige treneren kontroll på resulatenene dine?

Den personlige treneren bør være i stand til å lage et personlig treningsprogram basert på dine mål og fysiske form, men han eller hun bør også hjelpe deg med å måle fremgang og resultatene du oppnår. Hvis den personlige treneren ikke har noe fokus på fremgangen din eller hva du har oppnådd, så kan motivasjonen og lysten til å fortsette treningen fort dabbe av.

8) Er den personlige treneren oppdatert på treningstrender og forskning?

Mange personlige trenere har sin oppfatning om hva slags trening og øvelser som gir best resultater, men de aller beste er ikke fast bestemt på at «det er kune én treningsform som funker». Hvis en PT er fanget av bestemte treningsrutiner og øvelser kan det være vanskelig for han eller hun å forstå hva som skal til for å hjelpe deg med dine ønskede treningsresultater. En personlig trener skal elske jobben sin og bør være lidenskapelig opptatt av at hver eneste kunde skal bli bedre og ikke minst nå sine mål.

En dyktig personlig trener vet at han eller hun aldri blir ferdig utlært og at det stadig vil komme ny forskning og treningsformer som kan utvide han eller hennes kunnskapsnivå til å bli endre bedre i PT-jobben. Møter du en som mener at man kan alt om trening, så bør du vurdere å bytte personlig trener, tipser nettstedet.

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2014.

Les også