- Hvis det først går galt, så kan det gå skikkelig galt

Det er særlig tre ting du bør tenke på når du trener vektløfting.

TEKNISK KREVENDE: Vektløfting handler om både teknikk og styrke, men også viljestyrke.
TEKNISK KREVENDE: Vektløfting handler om både teknikk og styrke, men også viljestyrke. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Magnat Center, Oslo (SIDE2):  Vi har testet vektløfting. 

Gjør deg sterkere

- Vektløfting er tung eksplosiv trening og består av to øvelser, rykk og støt, sier personlig trener Tomas Fjeldberg til Side2.  

Han er selv en aktiv utøver i vektløfting som konkurranseform og ser at det stadig er flere og flere som viser interesse for denne type trening.

- Vektløfting er en konkurranse i OL, men det er nok også blitt mer og mer kjent fra treningsformen Crossfit. I dag er det mange som bruker vektløfting i treningen sin for å bli sterkere og bedre på eksplosivitet, mener Fjeldberg.

Den personlige treneren sier det er flere fordeler ved denne type trening.  Vektløfting er blant annet med på å gi deg et sterkere skjelett og generelt en sterkere kropp. 

- Og du får gjort utrolig mye i én øvelse. For eksempel så vil du i et støt utføre både en markløftbevegelse, frontbøy, skulderpress og utfall. Her trener du både styrke og eksplosivitet, sier han.

PERSONLIG TRENER: Tomas Fjeldberg er selv en aktiv utøver i vektløfting og har blant annet en tredjeplass fra NM tidligere i år. 
PERSONLIG TRENER: Tomas Fjeldberg er selv en aktiv utøver i vektløfting og har blant annet en tredjeplass fra NM tidligere i år.  Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

- Man trener hele kroppen og alle muskler er involvert, særlig bein, rygg og skuldre.

- Passer alle

Fjeldberg ser at det særlig er flere og flere jenter som blir interessert i vektløfting. I tillegg til å bli sterkere så tror han også mange blir motivert av å stadig se en forbedring i teknikk og hurtighet.

- Etter hvert som man øker antall kilo på stanga så er det samtidig også mange som merker det er motiverende å se at man gjør øvelsene kjappere og at man stadig bedrer teknikken.

Ifølge PTen er vektløfting med riktig tilrettelegging en treningsform som passer for alle, men han understreker viktigheten av å få god hjelp fra noen som vet hva de driver med i begynnelsen.

- Hvis man er nybegynner vil jeg anbefale å få noen som kan vektløfting til å forklare hvordan man utfører øvelsene. Det er teknisk krevende og hvis man begynner alene kan man fort legge til seg uvaner, forklarer Fjeldberg.

Han påpeker at det ikke finnes noe enkelt fasitsvar på hvor mange økter i uka man bør trene vektløfting, men hans tips er å starte med to økter per uke og øke antallet etter hvert.

Tre viktige faktorer

Den personlige treneren sier det er særlig tre ting som er avgjørende for hvor mye du klarer å løfte i «rykk» og «støt».

- Det ene er «muskelpower», altså styrke. Det andre er teknikk og det tredje er «willpower», altså for tøff du er, forklarer han. 

- Det er ekkelt å kaste en vekt i lufta og tenke på at du så skal sette deg under og egentlig ta den imot i fritt fall. Hvis det først går galt, så kan det gå skikkelig galt.

Fjeldberg legger også til av mobilitet vil være en viktig faktor i vektløfting og at det å gjøre ulike mobilitetsøvelser kan bidra til bedre teknikk og flere kilo på stanga. 

Før du begynner på selve vektløfting-øvelsene anbefaler den personlige treneren å først gjøre ulike kroppsvektøvelser og noen runder med en lettere stang som oppvarming. 

Dette mener Side2

Side2-journalistene Silje og Helle fikk en prøvetime med personlig trener Tomas Fjeldberg for å lære vektløfting.

HVA: Vektløfting består av to øvelser: rykk og støt.

HVOR: Magnat Center Oslo

HVORFOR: Involverer mange muskelgrupper, bidrar til å øke styrke og eksplosivitet.

Helle:

Vektløfting er jo gøy jo! I hvert fall med en PT som kan instruere og korrigere. Jeg må være ærlig å si at jeg veldig sjelden løfter vekter og dersom jeg gjør det er det en serie på knebøy med en lett vektstang på nakken. Jeg trener mer egenvekttrening, løping, yoga og enkle styrkeøvelser. Jeg merket fort at jeg mangler mye teknikk på de løftene vi gjorde. Det gjorde meg litt irritert. Jeg gjorde samme feilene etter hverandre og jo mer sliten jeg ble dess mer teknikk glemte jeg. Allikevel ble jeg ekstremt motivert av PT-en som ikke «ga meg opp» men heller la til rette og pirket på mitt viktigste forbedringsområde, ikke alle de andre småfeilene jeg gjorde i tillegg. Det er viktig for meg å føle mestring ellers blir liksom treningen bare traurig. Og for min del dreier trening mest om å ha det gøy, bli sterkere, føle at kroppen fungerer og kjenne mestring i det jeg gjør. Jeg trener lite vekter så derfor hadde jeg også ekstremt mye å lære, men jeg tror at når grunnteknikken sitter bedre så vil øvelsene bli morsommere. Det var lenge siden jeg hadde trent før vi testet denne timen og kroppen kjentes stivere enn vanlig. Jeg ble veldig sliten, selv om vi hadde en del pauser underveis og jeg kjenner det godt i bein og skuldre allerede.

Det frister til gjentakelse og jeg trodde vektløfting skulle være «vanskeligere» enn det faktisk var, men dette er ikke noe man bare bør starte med på egenhånd.

Silje: 

Wow, dette var så utrolig morsomt! Og så slitsomt, men på en positiv og bra måte! Tomas er en utrolig dyktig PT som formulerer seg godt og som gir gode forklaringer på hva man skal gjøre underveis, og ikke minst hvordan man skal gjøre det. Det hjelper selvfølgelig veldig når man skal lære noe man aldri har gjort tidligere. Generelt er jeg glad i å trene med vektstang og jeg blir motivert av å merke at styrken øker. Jeg trener en del knebøy og markløft, men jeg har aldri prøvd meg på rykk og støt, og dette ga helt klar mersmak! Jeg skjønner fort at dette er en meget teknisk krevende øvelse og som Tomas også nevner så merker man at teknikk og eksplosivitet har mye å si for hvor vellykket løftet blir. Selv om det i begynnelsen kan virke helt håpløst så kom jeg likevel fort inn i bevegelsesmønstrene og da var det også gøy å kunne øke vektene på stanga. Jeg har helt klart mye å jobbe med, men jeg kjenner en veldig stor lyst til å bli bedre i vektløfting og er veldig gira på å jobbe videre for å bli bedre på teknikk og øke eksplosiviteten. Og forhåpentligvis kan man kanskje legge på noen flere kilo etter hvert også. Det spørs om jeg ikke må legge inn litt vektløfting i treningsprogrammet mitt fra nå av.

«RYKK»: I denne øvelsen løfter man en vektstang opp fra gulvet og over hodet med bredt grep. Stangen låses på strake armer over hodet og utøveren sitter i en knebøy-posisjon for å fange stangen.
«RYKK»: I denne øvelsen løfter man en vektstang opp fra gulvet og over hodet med bredt grep. Stangen låses på strake armer over hodet og utøveren sitter i en knebøy-posisjon for å fange stangen. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
OPPVARMING: Side2-journalist Silje utfører øvelsen «Good morning» som en del av oppvarmingen før man begynner selve vektløftingen.
OPPVARMING: Side2-journalist Silje utfører øvelsen «Good morning» som en del av oppvarmingen før man begynner selve vektløftingen. Foto: Helle Nilsen (Nettavisen)
«STØT»: Stangen skal løftes over hodet med strake armer.
«STØT»: Stangen skal løftes over hodet med strake armer. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Side2-journalist Helle får tips fra vektløft-eksperten Tomas Fjeldberg.
Side2-journalist Helle får tips fra vektløft-eksperten Tomas Fjeldberg. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2014.

Les også