Fysisk hardt arbeid øker sjansen for å leve lenge

24 år lang studie viser at hardt kroppsarbeid er sunt.

Publisert Oppdatert
FYSISK HARDT ARBEID: Klikk.no var med Christian Knudsen da han tok livsstilsanalyse. Snekkeren har en aktiv og fysisk krevende jobb. Energiforbruket er høyt iløpet av en dag.

FYSISK HARDT ARBEID: Klikk.no var med Christian Knudsen da han tok livsstilsanalyse. Snekkeren har en aktiv og fysisk krevende jobb. Energiforbruket er høyt iløpet av en dag. Foto: ATLE DALEN

En norsk studie av 50.000 menn og kvinner viser at mennesker som har et fysisk arbeid kan leve lengre enn de som ikke har det.

- Å jobbe i sittende stilling i åtte til ti timer om dagen burde betraktes som en helserisiko som det må kompenseres for, skriver forskerne bak undersøkelsen.

Sidsel Graff-Iversen er en av forskerne bak studien som strekker seg over 24 år.

- Det viste seg at både menn og kvinner fikk bedre leveutsikter hvis de hadde fysisk hardt arbeid, sier Sidsel Graff-Iversen til klikk.no.

For menn kunne resultatene tyde på at fysisk arbeid også beskyttet mot overvekt.

Graff-Iversen og hennes kolleger konkluderer med at det å legge til rette for fysisk aktivitet både i fritida og på jobben kommer til å bli stadig viktigere.

- Det er viktig å benytte alle sjanser til å bevege seg. Jeg husker at Hjallis, som også var lastebilsjåfør, sa at han la inn trening så mye han kunne, og gjorde ting på den tunge måten for å få bevegd seg mer i jobben. Slik tror jeg flere kan tenke, sier forskeren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning