Energikampen

Livsstilsanalyse: Treningsentusiast slått ned i joggeskoene av håndverker.

Anders løfter tunge vekter, mens Christian jobber lange dager som snekker. Hvem vinner energikampen?

Anders løfter tunge vekter, mens Christian jobber lange dager som snekker. Hvem vinner energikampen? Foto: FOTO: ATLE DALEN

Publisert Oppdatert

Deltaker 1:

Christian Knudsen (29)

Snekker, driver eget firma

Trener ikke fast

Høyde: 172 centimeter

Vekt: 75 kg

Deltaker 2:

Anders Gulbrandsen (29)

Produktsjef, internet, hovedkontoret Spaceworld

Trener flere ganger i uken, blant annet med personlig trener

Høyde: 180 centimeter

Vekt: 95 kg

Deltaker 1:

Christian Knudsen (29)

Deltaker 2:

Anders Gulbrandsen (29)

Oppgave: SATS livsstilsanalyse i tre dager for å måle enerigforbruk, søvn, aktivitetsnivå og antall skritt.

Hvem kommer best ut av det? Snekker Christian som ikke har tid til å trene, eller kontormedarbeider Anders, som sliter pulten hele dagen, men har en aktiv fritid?

Det er tidlig torsdag morgen. Klokka er 08.15. Mens mange har nok med å slite kroppen ut av sengehalmen på denne tiden av døgnet, er Anders i gang med knebøy med 110 kilo på vektstanga.

Sjefene til Anders har bestemt at de som jobber på hovedkontoret til Spaceworld skal få tid til å trene i arbeidstiden.

- Vi har også fått personlig trener en gang i uka. Noe jeg har hatt siden januar, sier Anders.

29-åringen trener to-tre ganger i uka på SATS. I tillegg har han to hunder som han går turer med i skogen.

INGEN KJÆRE MOR: Anders Gulbrandsen blir kjørt hardt av personlig trener Anita. Her tar Anders meget avanserte push-ups.

INGEN KJÆRE MOR: Anders Gulbrandsen blir kjørt hardt av personlig trener Anita. Her tar Anders meget avanserte push-ups. Foto: ATLE DALEN

- Jeg er ingen treningsfanatiker, men jeg er mye i bevegelse på fritiden, sier Anders, som merker at desto mer han trener, desto mer ønsker han å holde seg i aktivitet når han kan.

Også kollegene som har begynt å trene merker at de får mer energi, og er sjeldnere syke.

Kalde føtter for snekkeren

- Anders har vist mye fremgang siden han begynte å trene mer i januar. Men selv om man har personlig trener, er det viktig å være motivert til egentrening, sier Anita Bøgh, som er personlig trener for Anders.

Tips for å bli mer aktiv

 • Sørg for å en sunn miks av spontan hverdagsaktivitet og planlagt trening med en viss intensitet. En halv times moderat aktivitet (som for eksempel å gå) og opptil tre ganger i uken med intensiv trening anbefales i tillegg til vanlig hverdagaktivitet.
 • For økt hverdagsaktivitet: Gå mer i trapper i stedet for å ta heisen, sykle i stedet for å kjøre bil, gå en rask timinutters tur etter lunsj, gjør hagearbeid, rydding og liknende med glede
 • For mer trening: Sett av tid til å trene 2-3 ganger i uken. Gjør noe du har lyst til, men forsøk å trene både styrken og kondisjonen din.
 • Har du en aktiv jobb, som for eksempel ekspeditør i en skobutikk, er du trolig hverdagsaktiv nok. Da trenger du 1-3 ganger i uken med styrke- og kondisjonstrening for å få en ideel aktivitetsprofil.
 • Sitter du derimot mye i stille i hverdagen har du mye å hente på å aktivisere deg i daglige gjøremål. I tillegg bør du trene jevnlig, om du ikke allerede er i gang med dette.
 • Husk å balansere forholdet mellom belastning og hvile. Noen ganger kan en avslappende yogatime eller det å sove meir være riktigere enn å mobilsere til økt energiforbruk.

Det er Anita som utfører livsstilsanalysen på Anders og snekkeren Christian.

- Jeg er spent på resultatet, sier Anders, som har fått et armband festet på seg.

Båndet måler energiforbruk, skritt, søvn og intensitet på trening eller annen fysisk aktivitet.

- Men jeg får litt kalde føtter for han snekkeren, sier han og smiler, før han viser oss inn til kontorpulten sin på Spaceworld.

Her sitter Anders det meste av dagen, men mindre han må ut i noen av butikkene for å hjelpe til med noe. Hovedsakelig jobber 29-åringen med webshopen til bedriften, noe som betyr mye stillesittende arbeid foran PCen.

Andreas Bakke, informasjonsansvarlig i SATS sier at utfordringen for personer med kontorjobb er å få aktivitet inn i hverdagen.

- De som har stillesittende jobb og lite fritid velger gjerne å trene på treningsstudio for å være effektive. Resultatet er at nesten all aktiviteten er intensiv, mens den moderate hverdagsaktiviteten mangler, sier Bakke.

- Motpolen er småbarnsforeldre med masse hverdagsaktivitet, men ingen intensiv trening. Begge kan ha et bra snitt på aktivitetsnivået sitt, men kan likevel ha mye å hente på å legge om livsstilen. Moderat trening er for eksempel viktig for å forebyge hjerte- og karsykdommer, mens enkelte krefttyper krever intensiv trening før du oppnår noen beskyttelse.

Suser avgårde

Det er lunsjtid. Mens mange lener seg tilbake og hiver innpå en stor og tung lunsj i kantina løper snekkeren Christian frem og tilbake utenfor et hus på Jar.

STILLESITTENDE JOBB: Anders Gulbrandsen har mange stillesittende timer på kontoret, men er aktiv på fritiden.

STILLESITTENDE JOBB: Anders Gulbrandsen har mange stillesittende timer på kontoret, men er aktiv på fritiden. Foto: ATLE DALEN

Det er så vidt han har tid til å bli tatt bilde av der han strener mellom verktøy og stige. Opp i stillaset, ned igjen, et hopp der, opp i stigen igjen, heise seg ned fra stillaset, hente en ny ting, løfte noe opp til makkeren, løpe tilbake, hente noe annet tungt.

FYSISK HARDT ARBEID: Klikk.no var med Christian Knudsen da han tok livsstilsanalyse. Snekkeren har en aktiv og fysisk krevende jobb. Energiforbruket er høyt iløpet av en dag.

FYSISK HARDT ARBEID: Klikk.no var med Christian Knudsen da han tok livsstilsanalyse. Snekkeren har en aktiv og fysisk krevende jobb. Energiforbruket er høyt iløpet av en dag. Foto: ATLE DALEN

Christian er som en virvelvind, og slik kan det være 12-15 timer noen dager.

- Jeg trener sykkel og ski når jeg får tid, men ikke regelmessig. Når det blir så lange arbeidsdager som jeg har nå for tiden, blir det ikke tid til å trene heller, sier Christian.

Han er nysgjerrig på hva livsstilsanalysen vil vise. Vi er i hvert fall sikre på at kapasiteten til skrittelleren vil sprenges med det aktivitetsnivået vi ser.

- Det blir spennende å se med søvnen, men jeg tror nok jeg sover rundt syv timer hver natt. På sommeren er det vanskeligere å sovne fordi det er lyst, og hvis jeg jobber sent er det vanskelig å roe ned før man skal sove, sier snekkeren.

Dommen: - Grusing

Etter tre døgn er Anders og Christian klare for dommen.

- Dette kan man vel kalle grusing, sier Anita, og legger frem resultatene foran spente øyne.

ENDELIG LUNSJ: Det er ikke mange stillesittende øyeblikk i løpet av en arbeidsdag for Christian. Fordi han bruker mye energi i løpet av en dag, kan han med god samvittighet spise mye, riktignok av den sunne maten.

ENDELIG LUNSJ: Det er ikke mange stillesittende øyeblikk i løpet av en arbeidsdag for Christian. Fordi han bruker mye energi i løpet av en dag, kan han med god samvittighet spise mye, riktignok av den sunne maten. Foto: ATLE DALEN

Kaloriforbruket til snekkeren er 12849 kilokalorier (kcal) på tre døgn. Det vil si 4683 kcal per døgn.

Armband og SATS livsstilsanalyse

SATS Livsstilsanalyse med armband tar for seg det totale aktivitetsnivået ditt og på miksen av spontan hverdagsaktivitet, planlagt trening, søvn og hvile. Bør du være mer aktiv på jobben eller hjemme? Trener du for mye eller for lite, riktig eller galt? Sover du godt om natten?

Armband måler

 • hudtemperatur
 • varmeavgivelse fra huden
 • væskeavgivelse/svette*
 • bevegelsesaktivitet (aksellerometer/bevegelsessensor
 • Perioder og nivå av fysisk aktivitet registreres ved måling av antall skritt, bevegelse, søvn og våken periode.

- Det er vanlig med 2000 og oppover, og for en godt trent mann kan det kanskje ligge på 3500. Resultatet til Christian er derfor veldig bra, sier Anita.

Anders, som jobber på kontor, bruker gjennomsnittlig 2418 kcal på et døgn.

- Jeg er overrasket over at antallet kalorier er så mye lavere. Jeg kjenner utvilsomt at jeg er i bedre form enn før, men kanskje jeg bare har dårlig forbrenning, sier Anders.

Som vi mistenkte hadde Christian gått enormt mange skritt i løpet av de tre arbeidsdagene.

- Til sammen har du gått 65.911 skritt. Det vil si nesten 22.000 skritt om dagen. Det er det dobbelte av det Verdens Helseorganisasjon anbefaler for å være aktiv. Det er bra. Mens Anders, du har gått 7250 skritt per dag, noe som er under det WHO anbefaler, sier Anita.

Hun anbefaler å finne flere muligheter til å gå i hverdagen.

Som en toppidrettsutøver

Personlig trener Anita har også målt MET-verdier på begge 29-åringene. MET benyttes for å si noe om intensiteten i aktiviteten som utføres, og dermed energiforbruket. Har man et nivå på 1,7 eller mer regnes man som en aktiv person.

- Anders har 1,4, altså under det som er anbefalt, mens Christian har så mye som 2,4. Det er meget bra, sier Anita.

2,4 er nivået toppidrettsutøvere som trener hver dag kan ligge på, medregnet hvileperioder.

Anita gjennomgår resultatene med Christian. Snekkeren har et imponerende høyt energiforbruk og scorer høyest i vår uhøytidelige test.

Anita gjennomgår resultatene med Christian. Snekkeren har et imponerende høyt energiforbruk og scorer høyest i vår uhøytidelige test. Foto: ATLE DALEN

Det skal mye aktivitet til på fritiden for å veie opp for en inaktiv dag på jobb.

Resultat etter 3 dager

Anders, (jobber på kontor og trener)

Kaloriforbruk: 7254 kalorier. Gjennomsnitt: 2418 per døgn

Skritt: 21 750. Gjennomsnitt: 7250 skritt per døgn

Søvnkvalitet: 75% (anbefalt 80%)

Mets: 1,4 (1,7 = et aktivt liv)

Christian, (jobber som snekker, trener lite)

Kaloriforbruk: 12849 kalorier. Gjennomsnitt: 4283 per døgn

Skritt: 65911. Gjennomsnitt: 21970, 33 per døgn.

Søvn: 72% (Anbefalt 80%)

Mets: 2,4 (på nivå med toppidrettsutøver)

Råd til deltakerne

Anitas Råd til Anders: Legg inn mer hverdagsaktivitet! Du kan for eksempel gå noen runder rundt kontoret mens du prater i mobiltelefon på jobb og prøve å legge inn mest mulig aktiv transport dit du skal. Du har også litt å gå på under trening, og kan presse seg enda litt til for å bruke mer energi.

Anitas Råd til Christian: I hverdagen din har du mye hverdagsaktivitet, men mangler de intensive treningsøktene. Mitt råd er derfor at du fremover blander intensiv kondisjonstrening med variert styrketrening som blant annet styrker skjelettet og forebygger skader.

- En snekker, som gjerne har en aktiv dag på jobb, har et fortrinn når det gjelder aktivitetsnivået i forhold til en som sitter mesteparten av arbeidsdagen foran en datamaskin. Stryketrening vil ikke umiddelbart øke MET i så stor grad, men dette er likevel viktig for å styrke skjelettet og å øke hvileforbrenningen på sikt. Alt dette gjør at det er viktig å gi individuelle råd om livsstil til hver enkelt, sier informasjonsansvarlig i SATS, Andreas Bakke.

Anita mener at Anders har mer å gå på under trening.

- Hun kommer nok til å bruke dette mot meg nå og kjøre meg ekstra hardt på trening fremover, smiler Anders.

Han er uansett glad for å bli presset litt på trening for å yte litt ekstra noen ganger i uken.

Christian er synlig stolt og glad, men også overrasket over resultatet.

- Selv om jeg visste at jeg har en veldig aktiv hverdag, trodde jeg ikke forskjellen skulle være så enorm til Anders, sier han.

Christian kan på grunn av aktivitetsnivået sitt spise veldig mye sunn mat uten at det går ut over vekta hans.

- Hvis alle mennesker i verden hadde hatt dette aktivitetsnivået, hadde det ikke vært noen overvektige, sier Anita.

I aktiviteten søvn derimot er det kontormedarbeideren som gruser snekkeren.

Noen netter ligger Christian i senga i syv timer, men sover så lite som fem. Anders derimot ligger i senga seks timer, men får litt over fem og en halv times søvn for det. Han har derfor mer effektiv og bedre søvn enn snekkeren.

- Dette kan han forskjellige grunner. Christian driver eget firma, kanskje tenker han for mye på det før han skal sove, lurer Anita.

Selv er Christian veldig overrasket.

- Jeg trodde at jeg sov syv timer hver natt. Men det er kanskje sant, at man ligger og grubler litt før man sovner. Dessuten tar det tid å roe systemet etter at man kommer hjem fra jobb, sier snekkeren.

Kan oppdage søvnproblemer med armband

Harald Dragsund er markedsansvarlig i ResMed Nordic som importerer armband til Norge.

- SATS er den eneste som kan tilby en slik måling for "hvermansen", men også forskere og sykehus bruker båndet. Vi kan nå måle det som ikke har vært mulig å måle før, og amband er også en veldig brukervennlig metode, sier Dragsund til klikk.no.

Han sier at søvnmålingen er viktig.

- Søvn kan spille inn på prestasjon både på jobb og i idrett. Mange vet ikke at de har så store problemer med søvn som de har. Noen av de som har fått registrert svært urolig søvn med armband er henvist videre til søvnregistrering, og har funnet ut at de lider av søvnapnea, sier Harald Dragsund.

HARDKJØR: Anders Gulbrandsen tror at personlig trener Anita Bøgh kommer til å kjøre ham hardt på trening fremover etter at han har tatt livsstilsanalysen. - Jeg tror han fortsatt kan ta seg ut enda litt til, sier Anita.

HARDKJØR: Anders Gulbrandsen tror at personlig trener Anita Bøgh kommer til å kjøre ham hardt på trening fremover etter at han har tatt livsstilsanalysen. - Jeg tror han fortsatt kan ta seg ut enda litt til, sier Anita. Foto: ATLE DALEN

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning