Test av solide klokker for turbruk

Den beste klokken i testen har stormvarsel

Vi har testet solide klokker med kompass, høydemåler og barometer.

TEST: DinKropp.no har testet syv outdoorklokker til trening.
TEST: DinKropp.no har testet syv outdoorklokker til trening. Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Kalibrering

Et moment som er viktig å merke seg er at sensorer, for eksempel høydemåler som baserer seg på lufttrykk, må kalibreres med jevne mellomrom - gjerne flere ganger på en heldagstur. Dette fordi forandringer i været (lufttrykk) vil gi innvirkning på målingene. Digitale kompass må også kalibreres. Når en kalibrerer f.eks høydemåleren, stiller en inn sensoren på et gitt punkt i terrenget hvor du med sikkerhet vet høyden over havet. Dette kan du f.eks finne på et kart.

Nøyaktighet

Om du trenger eksakt nøyaktighet bør du nok bruke andre instrumenter enn en slik klokke, men til vanlig friluftsliv er dette nyttige hjelpemidler. Under enkelte tester fikk vi noen avvik i nøyaktighet - spesielt på høydemåling var det ikke alle klokkene som var like nøyaktige, men ingen avvik var av en slik betydning at de hadde stor praktisk betydning med tanke på vanlig friluftsliv.

Utvalg

Det er ikke så mange merker på det norske markedet som fører klokker i dette segmentet. Likevel finnes det et par merker til som kunne vært aktuelle i denne testen, men det var et par leverandører som ikke klarte å levere aktuelle modeller i rimelig tid til testperioden. Vi satte som krav at klokkene som skulle være med i testen skulle som minimum ha høydemåler og/eller kompass innebygget. Vi satte også et pristak på rundt 4000 - 5000 kroner.

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt de fleste klokkene tilgjengelige i teamet over en periode på tre måneder. Alle klokkene er brukt praktisk i minimum 3 uker. De er rotert innad i teamet. Klokkene er brukt til daglig, på ulike turer og på ulike aktiviteter. Testerne har gjort sine egne notater og klokkene er til slutt blitt vurdert når de har været samlet. Vi har gått gjennom bruksanvisningene og utført innstillinger og kalibreringer som en som bruker vanligvis må i gjennom.

Det er noe over to år siden vi sist gjorde en test på klokker i outdoorsegmentet .

Enkelte modeller har holdt stand siden sist og er fortsatt noen av de beste alternativene, men det er også kommet til noen nye og enkelte klokkemodeller er blitt forbedret.

Som forrige gang hevder Suunto seg i toppen med flere gode modeller.

Del

Det er ikke så mange klokker i dette segmentet og de aller fleste som er aktuelle på den norske markedet er tøffe, solide og de har mange av de samme funksjonene.

Det som imidlertid skiller ganske mye er design.

Det er også noen forskjeller på brukervennlighet. Selv om vi har kommet ganske likt ut med tanke på karaktersetting, er det noen forskjeller og vi har prøvd å trekke fram styrker og svakheter på hver enkelt modell.

Oppsummering av klokketesten

Klokka fra Garmin er noe mer ensidig rettet mot trening enn de andre klokkene i denne testen, men også denne har egenskaper og kvaliteter som gjør at den hevder seg godt i dette selskapet.

Selv om pulsklokkespesialisten Polar har klokker rettet mot outdoorsegmentet, blant annet deres toppmodell RS800CX, gjør mangel på navigasjonsfunksjoner at vi ikke har den med i denne testen.

RS800CX har imidlertid høydemåler og mulighet til rutemapping. Test av denne klokka kan leses her.

Casio har noen av de røffeste klokkene og er spekket med ulike funksjoner som kan være til god hjelp både på tur i fjellet og på reise generelt, men de er ganske store og enkelte vil nok oppleve at de tar litt for mye plass på håndleddet.

Suunto leverer både rene outdoorklokker , rene puls-/treningsklokker og klokker som kombinerer disse to segmentene på en god måte. Dette samtidig som de er veldig konkurransedyktige på pris.

Til slutt har vi en relativt rimelig GPS-klokke som har en del funksjoner rettet mot geotagging, rutelogging og enkel navigering, med denne klokken har sine klare begrensninger når det gjelder blant annet brukervennlighet.

Gjør egne vurderinger

Vi har gjort våre vurderinger ut fra at vi er ute etter tøffe klokker til generelt friluftsliv, men leserne må også selv gjøre sine egne vurderinger ut fra sine egne behov og ikke minst egne preferanser med tanke på design.

Et par momenter en må ta stilling til er om en trenger eller ønsker muligheten til å koble til eksterne sensorer som for eksempel pulsmåler og om en liker en klokke med visere eller digital visning.

Testteamet kom etter en del diskusjoner fram til at vi ville valgt en klokke med minimum høydemåler og kompass. Digital visning eller urvisere blir smak og behag.

Likevel - for å få en «fullblods» outdoorklokke bør en som et minimum ha kompass, høydemåler og barometer.

Hvilke utfyllende funksjoner en trenger av klokken ut over dette bør speile hva en skal bruke klokken til.

LES OGSÅ:

Sjekk formen din her

Test av 8 pulsklokker med GPS

De beste hodelyktene

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også