=

FUTURISTISK: Utsikten mot toppen av kabinettet er som hentet fra ""2001: en romodyssé"". © Foto: Hapro

Solariumskjeden Brun og Blid installerer i disse dager 10 såkalte slankesolarier på filialene sine rundt omkring i landet.

Del på Twitter

Del på Facebook DelLes mer: Den viktigste treningsøvelsen

I utprøvingsfasen

- Vi er spente på mottagelsen fra kundene våre, sier administrerende direktør Thorbjørn Frantzen i Brun og Blid.

- De tilbakemeldingene vi har fått så langt, er gode.

De har foreløpig installert slankesolarium i Bergen (Sotra, Bryggen, Åsane og Nesttun), Oslo og Stavanger får sine i ukene som kommer.

Frantzen har selv prøvd solariumet, og kan rapportere om gangsperre dagen etter.

- Du merker godt at du har trent!

Råd ved bruk av solarium

  • Bruk alltid beskyttelsesbriller. Solarier gir ofte mindre synlig lys enn naturlig sol og trenger derfor ikke å være ubehagelig å se på
  • Fjern kosmetikk i god tid på forhånd og ikke bruk noen form for solkrem
  • Unngå eksponering ved bruk av medisiner som øker følsomheten for ultrafiolett stråling. I tvilstilfeller, oppsøk lege eller annen medisinsk ekspertise
  • Vent minst 48 timer mellom de to første gangene du tar solarium
  • Ikke sol deg ute og i solarium på samme dag
  • Følg anbefalt solingstid, eksponeringsintervall og bruksavstand
  • Oppsøk lege eller annen medisinsk ekspertise dersom vedvarende hevelser, klumper eller sår oppstår, eller hvis pigmenterte føflekker forandrer seg
  • Dersom du skal bruke solarium, dra på et som Statens strålevern har godkjent (se info i artikkelen)

Kidle: Kreftforeningen.no

Slik virker det

Solariumet er et ståkabinett, og du står på en vibrasjonsgym - lignende PowerPlate og VibroGym. Denne produseres i Italia, og har tre innstillinger - velvære, slanking og trening.

Vibrasjonstrening ble først brukt av russiske romfarere for mer enn 40 år siden, og er senere blitt adoptert av idretten.

"Treningseffekten oppstår ved at vibrasjonen som genereres i plattformen blir overført til kroppen når en står eller utfører øvelser på den."

I tillegg til dette vil den vertikale, hurtige vibrasjonen trigge muskel- senespole- refleksen", skriver VibroGym på sine nettsider.

Les også: Vi har prøvd PowerPlate

Nedgang for vibrasjonsapparater

- Det har vært en nedgang i interessen rundt vibrasjonstrening, selv om det er et bra produkt, sier Anders Olborg, divisjonssjef i Medinor, som har brukt VibroGym i fysikalsk trening.

Flere forskningsrapporter indikerer at slike treningsapparater har en effekt på både vektreduksjon og cellulittbehandling dersom de produseres og brukes korrekt.

Les også: Slik får du perfekt selvbruningsresultat

=

VIBRASJONSTRENING: En vibrasjonstreningsmasklin utgjør gulvet i solkabinettet, og har tre innstillinger. © Foto: Hapro

Ville ha ståkabinett

Bakgrunnen for at Frantzen og Brun og Blid vil kombinere soling med vibrasjonstrening, er at de ønsket seg ståkabinett på kundenes vegne.

Slike er enklere å bruke for dem med mild klaustrofobi eller vansker med å komme opp og ned av en solseng.

- Men på grunn av lovgivningen, som begrenser effekten i norske solarier, er det ikke mulig med tradisjonelle ståkabinett. Når du må sole deg i 15-20 minutter for å få effekt, blir det for anstrengende for ryggen å stå rett opp og ned - dessuten blir det veldig kjedelig, sier direktøren.

Løsningen ble da å kombinere trening og soling.

Ideen til sol- og treningskombinasjonen kommer ifølge Adressa.no fra USA. Det har vært forskjellige aktører innen solmarkedet som hevder å være først ute med slike i Norge, blant annet Powertan Norway og Soltron.

- For oss er det ikke viktig om noen andre kom på dette først. Det som er viktig for oss er å kunne tilby kunder å sole seg stående, tross lang soletid i Norge grunnet de strenge reglene. Da er dette en løsning, sier Frantzen.

=

SOL- OG TRENINGSKABINETT: Det vertikale solapparatet ser ut som et avansert dusjkabinett. © Foto: Hapro

Les også: Populært med korsett for menn

Advarsler

Selv om effekten på de norske solariene er lav sammenlignet med andre land, skal en utvise forsiktighet ved denne typen soling (se solvettregler i faktarammen).

Les mer på Kreftforeningens sider

Les også: Solvettreglene du må kunne

Kreftforeningen anbefaler alle som vil ta sol å gå inn på denne siden og sjekke at solariumet er godkjent.

Les mer:

Flat mage på fire uker

I koma etter selvbruning

Her er oppskriften på sprettrumpe

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!