"Personlig trener" er ingen beskyttet tittel, så i prinsippet kan hvem som helst bli det, men de fleste sentre ser etter personer med en seriøs og grundig fagbakgrunn.

Det får du enten hos Norges Idrettshøyskole, som gir offentlig godkjente studiepoeng, eller hos Akademiet for personlig trening (AFPT), som er høyt ansett i miljøet.

- Her får du ikke studiepoeng, men vi streber for å holde et like høyt nivå på undervisningen, sier Espen Arntzen, daglig leder i AFPT.

Dette kreves

Utdannelsen består av 10 samlinger à 3 dager. Den varer i ca. et halvt år med undervisning i helgene. En seks timers skriftlig eksamen, samt testing av praktiske ferdigheter, avslutter kurset.

En god personlig trener har:

  • Grundig kunnskap om anatomi og fysiologi, ernæring og treningslære.
  • Både styrke, utholdenhet, koordinasjon og balanse.
  • Kunnskap om hvordan man tilpasser treningen til den enkelte.
  • Innblikk i strekkteknikker, belastningslidelser og idrettsskader.
  • Et ønske om å hjelpe mennesker til å bli den beste utgaven av seg selv.
  • Helst litt bakgrunn i trening og helse, selv om det ikke er et krav.

- Det er viktig å huske at man som personlig trener er et forbilde. Da er det lurt å tenke litt på hvordan man oppfattes, både fysisk og psykisk. Du søker ikke pengeråd fra en som alltid er blakk, for å si det sånn, smiler Espen.

Pris: Hele utdannelsen, inkludert alt kursmateriale, Exor Live, førstehjelp fra Norsk Luftambulanse og en eksamen, koster 30 900 kr.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!