- Det kan være veldig smertefullt

Vet du egentlig hva en «foam roller» skal brukes til?

MASSASJERULLE: Uavhengig om du trener styrke eller kondisjon, så kan en massasjerulle være et godt verktøy.
MASSASJERULLE: Uavhengig om du trener styrke eller kondisjon, så kan en massasjerulle være et godt verktøy. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Fitness Xpress, Storo (SIDE2): Har du sett noen som ligger på gulvet og «ruller» på treningsstudioet?

Da er det stor mulighet for at han eller hun har brukt en «foam roller», «rumble roller», eller en massasjerulle som det også kalles. 

Få tips til «massasjerulle-program» lenger ned i artikkelen!

Trend?

- En massajerulle er en hylseformet rulle laget av skum, gummi eller pvc-rør med ulik hardhet, sier Ulrik Ask Fossum til side2. Han er utdannet personlig trener og jobber på treningssenteret Fitness Xpress ved Storo i Oslo.

PERSONLIG TRENER Ulrik Ask Fossum.
PERSONLIG TRENER Ulrik Ask Fossum. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Det kan virke som en slik massasjerulle har blitt mer og mer populært de siste årene og Ulrik forteller at de fleste treningssentrene i dag har en eller flere slike massasjeruller. 

Men er det egentlig alle som vet hvordan og hvorfor denne kan være et godt hjelpemiddel for kroppen?

- Den brukes til å utføre triggerpunktsmasasje eller egenmasasje. Har man for eksempel en stiv og stram muskel kan man bruke rullen til å løse den opp og å øke blodgjennomstrømningen og leddsutslaget, forklarer den personlige treneren.

- Om man har en muskelknute kan man jobbe med den med en massasjerulle eller et annet hardt objekt som en golfball eller en dørkarm, så vil forhåpentligvis knuten løsne.

FLERE ALTERNATIVER: Massasjerullene kommer i både ulike lengder, «hardhet» og med og uten tagger.
FLERE ALTERNATIVER: Massasjerullene kommer i både ulike lengder, «hardhet» og med og uten tagger. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Han påpeker også at en massasjerulle kan brukes som en generell oppvarming sammen med dynamisk mobilitet for å øke leddutslag før en treningsøkt eller øke restitusjon etter trening.

- De aller fleste som ikke har brukt en slik før vil lett kunne finne både stramme muskler, annet bindevev, og antagelig noen knuter, mener PTen.

- Må ikke glemme placeboeffekten

Kim Svalde som er personlig trener ved SatsElixia Lillestrøm er enig om at egenmassasje i treningsøkten fungerer fint som en del av oppvarming i tillegg til dynamisk bevegelighetstrening.

- Denne teknikken kalles på engelsk for self myofascial release som ofte forkortes SMR. «Foam rolling» er en form for SMR, og har blitt et vanlig syn på treningssenter rundt om i verden, også i Norge, sier Svalde til Side2. 

- Fordelen med denne teknikken er at mange kjenner en rask forbedring i bevegelighet, og det finnes studier som støtter den påstanden. Enkelte rapporterer at SMR også lindrer smerte, og det er vel og bra for dem, men vi skal være forsiktige med hva vi påstår at SMR faktisk gjør. Vi må ikke glemme placeboeffekten opp i alt dette, understreker den personlige treneren. 

PERSONLIG TRENER Kim Svalde.
PERSONLIG TRENER Kim Svalde. Foto: (SatsElixia)

- Mitt inntrykk er at mange bruker skumrulle og SMR fordi de har sett noen andre som bruker det, eller de har lest en ny artikkel på nett, og kopierer det til sitt eget bruk. Det er for så vidt ikke noe galt i det, men jeg vil oppfordre alle til å tenke gjennom hvorfor de gjør de tingene de gjør, sier Svalde.

Han forteller at man også kan bruke andre lignende gjenstander i egenmassasje. PTen nevner blant annet tennisballer og golfball som kan brukes for å skape nok trykk på de aktuelle musklene og «problemområdene».

- I utgangspunktet kan alle bruke en skumrulle eller lignende, men jeg vil anbefale alle å starte lett og bli komfortabel med øvelsene før man går videre til for eksempel golfballer.

Samtidig påpeker Kim at man skal unngå å rulle på åpne sår, områder med fraktur og han anbefaler at man går til en profesjonell behandler hvis man har mye vondt.

Vondt, men godt

Det finnes flere ulike varianter av massasjeruller. Noen har tagger og er også litt hardere sammenlignet med de glattere rullene uten tagger.

Ulrik anbefaler at man lager seg en rutine hvor man ruller over hele kroppen, men påpeker at mange synes det er både vondt og sårt første gangen man legger kroppen sin oppå en massasjerull.

- Ulempen med egenmasasje er at det kan være veldig smertefullt i starten og når man er støl, sier han, men legger til at det blir bedre etter hvert.

- Man vil merke en fremgang og det kan man merke ved det blir mindre smertefullt å rulle, musklene blir mindre stive, leddet får større utslag og du føler deg mindre anspent. 

ULRIK SITT TIPS til løpere og andre som driver utholdenhetsidrett: - Rull godt over leggen i flere vinkler, it-båndet og hofta etter harde økter for å unngå skader.
ULRIK SITT TIPS til løpere og andre som driver utholdenhetsidrett: - Rull godt over leggen i flere vinkler, it-båndet og hofta etter harde økter for å unngå skader. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
ETT ELLER TO BEIN: Kjenn etter selv om du ønsker å løfte begge beina eller ha det ene beinet i bakken når du ruller. Med det ene beinet plassert på gulvet blir det «mindre» vondt på grunn av mindre «trykk» og belastning.
ETT ELLER TO BEIN: Kjenn etter selv om du ønsker å løfte begge beina eller ha det ene beinet i bakken når du ruller. Med det ene beinet plassert på gulvet blir det «mindre» vondt på grunn av mindre «trykk» og belastning. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
- Du må gjerne rulle en gang om dagen, evntuelt før eller etter økter, sier Ulrik Ask Fossum.
- Du må gjerne rulle en gang om dagen, evntuelt før eller etter økter, sier Ulrik Ask Fossum. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
PÅ SIDEN: Ikke glem «lats».
PÅ SIDEN: Ikke glem «lats». Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
FREMSIDE lår. Om det er første gangen du prøver en massasjerulle, så start med en myk rulle. Legg deg på magen med rullen nesten ved kneet. Legg det ene benet over det andre, med mindre det kjennes så vondt at du må dele vekten på begge bena. Prøv å slappe av i muskelen mens du dytter fra bakken slik at du ruller opp til hofta. Gjenta 8-10 ganger, gjerne med litt ulik vinkel per drag. Om du kjente noen punkter det var helt forferdelig på, hold rulla der i cirka 20 sekunder, mens du slapper av i muskelen for så å finne et nytt punkt.
FREMSIDE lår. Om det er første gangen du prøver en massasjerulle, så start med en myk rulle. Legg deg på magen med rullen nesten ved kneet. Legg det ene benet over det andre, med mindre det kjennes så vondt at du må dele vekten på begge bena. Prøv å slappe av i muskelen mens du dytter fra bakken slik at du ruller opp til hofta. Gjenta 8-10 ganger, gjerne med litt ulik vinkel per drag. Om du kjente noen punkter det var helt forferdelig på, hold rulla der i cirka 20 sekunder, mens du slapper av i muskelen for så å finne et nytt punkt. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
RUMPE og bakside lår.
RUMPE og bakside lår. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
INNSIDE lår.
INNSIDE lår. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2014.

Les også