- Det drypper fra hele kroppen

Side2 testet HOT YOGA.

Lite klær er en fordel når du trener HOT YOGA!
Lite klær er en fordel når du trener HOT YOGA! Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Vi er på Raw Yoga Oslo, som holder til på Frogner i Oslo.

Det er en grå, sur og regnfull dag i hovedstaden så vi gleder oss til å komme inn i varmen for å trene litt.

 - Når det er kaldt ute så går mange av oss med høye skuldre og spenner oss, sier yogainstruktør og eier av yogastudioet, Tina Åkerblom.

Hun viser oss rundt i studioet, som minner mer om en koselig leilighet enn et treningsstudio, med tredører, peis og varm atmosfære.

 - Å trene yoga i 40 grader med 40-50 prosent luftfuktighet gjør at man svetter store mengder,  varmen øker mobiliteten og åpner kapillærene slik at man får ekstra god blodgjennomstrømning, sier Åkerblom.

Tina Åkerblom eier RAW Yoga Oslo på Frogner.
Tina Åkerblom eier RAW Yoga Oslo på Frogner. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Mer mobil i varmen

Hun mener fordelen ved å trene yoga i 40 graders varme er at du kan gå lenger i øvelsene enn du ellers hadde klart, mye fordi varmen gjør deg mer mobil.

 - Mange som sliter med leddplager eller for eksempel revmatisme kommer også hit for å trene i varmen, forteller Åkerblom.

Journalist Silje Bjørnstad som testet timen fullt ut er i utgangspunktet en «yoga-skeptiker». Ikke fordi hun ikke liker yoga som treningsform eller har tro på treningseffekten, mer fordi hun aldri helt har kommet inn i yogasonen, at hun føler seg stiv og at det er andre treningsformer hun liker bedre.

 - Det gjør ingenting, sier yogainstruktør Åkerblom. Bikramyoga er for absolutt alle og ofte må du gå fire-fem ganger for å komme inn i yoga. Noen er kanskje redde for at de er for stive og at alle andre er myke, men slik er det ikke. I yoga jobber du alltid ut fra ditt eget utgangspunkt og det er fantastisk når du virkelig merker effekten etter hvert. For min del tok det fire ganger med hot yoga, før jeg elsket det. Varmen er for de fleste litt overveldende i starten, kanskje opplever du at instruktøren snakker fort og at du ikke henger helt med. Men så blir det bare bedre og bedre, mener hun.

To svette journalister....Og dette er omtrent ti minutter inn i timen...
To svette journalister....Og dette er omtrent ti minutter inn i timen... Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Føler deg ren etterpå

Å svette heftig har også mange fordeler, mener Åkerblom.

 - Følelsen av å svette mye gjør at du føler seg ren etterpå. Det er som giftstoffene forlater kroppen. Å trene i en slik varme gjør også at du fokuserer bedre på øvelsene. Heldigvis så er det slik at alle har noe å jobbe med i yoga, uansett hvilket nivå du er på, dessuten byr yoga på en pause fra «resten av verden» og det i seg selv gir et skikkelig energikick når du er ferdig.

Hun forteller at mange kan være nervøse for hot yoga i begynnelsen fordi det er nytt og litt uvant, men at dette slipper fort taket etter noen ganger.

Vi føler oss ikke veldig myke, nei...
Vi føler oss ikke veldig myke, nei... Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Drikk nok vann!

Viktig når du trener yoga i 40 graders temperatur er å drikke nok.

 - I begynnelsen er det lurt å drikke 1-2 liter vann før treningen starter, 1 liter vann under selve treningen og 1 liter vann kort tid etter treningen.

Noen svetter elvsagt mer enn andre, men det er bedre å drikke litt mer enn du tor du trenger, for å unngå hodeverk grunnet dehydrering i etterkant.

 - Nå kjenner jeg kroppen min godt og har jo trent hot yoga en stund, så nå vet jeg omtrent hvor mye jeg må drikke, sier Åkerblom. Og slik er det for de fleste etter hvert.

Yogainstruktør Tina Åkerblom
Yogainstruktør Tina Åkerblom Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

I bikramyoga jobber man mye med å åpne opp fronten av kroppen. Du trener hele kroppen og alle muskler både styrkes og strekkes.

 - I dag, hvor mange sitter foran PC på jobb får vi lett korte brystmuskler og i bikramyoga kontrer vi disse bevegelsene og åpner opp frontpartiet. Intensiteten i øvelsene bidrar til å trene hjertemuskelen og ved hjelp av en rolig, kontrollert pust og kontrollerte bevegelser ivaretas roen. Vi skaper en balanse i nervesystemet, forteller Åkerblom.

Dette er Bikramyoga:

  Serien består av 26 klassiske Hatha Yoga posisjoner utført i 40 graders varme i totalt 90 minutter.

Hver øvelse er en oppvarming til neste, og tilsammen komplementerer de hverandre for å trene hele kroppen. Klassen kombinerer styrke, fleksibilitet og utholdenhet.

DETTE SYNS VI:

Helle:  - Jeg elsker yoga, men det var ikke før for noen år siden at jeg begynte å like det godt. Før det fikk jeg ikke helt feelingen for det, ble rastløs og klarte ikke å fokusere skikkelig på øvelsene. Tankene vandret ofte og jeg likte bedre dansetimer, timer med høy musikk og høyt tempo. De siste årene har jeg fått mersmak for yoga i ulike former og kanskje har det også med at  den meditative delen av yoga gir meg mer nå hvor hverdagen går mer i ett. Jeg bruker ofte pusten til å fokusere meg tilbake til å tenke på øvelsene og ikke alt mulig annet, og syns timene er en reise ut av virkelighetens mas og jag på en deilig og effektiv måte. Jeg er ikke spesielt myk i utgangspunktet, men merker hvor mye mer fleksibel kroppen blir når man følger opp yogatrening.

 - Jeg var dessverre litt småsyk da vi skulle teste yoga og var derfor bare med den første halvtimen, før jeg måtte ut av varmen.  Allikevel fikk jeg en smakebit på hva Hot yoga dreier seg om og svetten begynte å piple etter bare fem minutters trening. Varmesjokket var stort i begynnelsen, men etter hvert gikk det seg til og jeg følte virkelig at dette er noe jeg vil fortsette med. På klassisk yoga uten varmen er det ikke mye svetting involvert og det har jeg på en måte savnet så det var herlig å kjenne seg svett samtidig som kroppen er varm og mer mobil. Dagen etter følte jeg meg til og med bedre i formen og kanskje hjalp både varmen og den lette treningen for tette bihuler og bryst. Det er en stund siden jeg har trent yoga og jeg er blitt rimelig stiv igjen, da hjalp varmen godt og jeg fikk god inspirasjon til å trene mer yoga igjen.

Helle svett i skjegget...
Helle svett i skjegget... Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Silje:  - Jeg har dessverre aldri vært noen stor yoga-entusiast, så jeg skal innrømme at 90 minutter med «Bikram Yoga» i 40 varmegrader ikke akkurat var noe jeg gledet meg veldig til, men samtidig så ville jeg jo møte opp med åpent sinn. Det er nok flere grunner til at jeg ikke er fan av Yoga. Jeg vet jeg ikke er noe spesielt myk og jeg vet at jeg blir fort utålmodig og at tankene mine ofte blir fullt opp av «ting jeg burde ha gjort og møter som må avtales» og så videre, når man egentlig skal være på sitt mest avslappende. Og er jeg i badstu klarer jeg maks 3 minutter før jeg må ut igjen. Samtidig så liker jeg best å styre treningen min «sjæl», men likevel liker jeg alltid å prøve nye gruppetimer og ulike treningsformer. Det er jo gøy med variasjon.

 - Ja, det er hett med en gang man kommer inn i yoga-rommet og etter 10 minutter var de fleste allerede gjennomvåte av svette, altså det drypper fra både ansikt, armer og skuldre. Likevel er det ikke varmen som blir den største utfordringen for min del, det er rett og slett min ikke-myke og ikke-fleksible kropp som kjenner det svir bare jeg forsøker å nå tærne mine når jeg står med strake ben. Likevel er det ingen som ser rart på deg og det er tydelig at her er alle velkomne, uansett form og fleksibilitet. Det gir en god følelse. Instruktøren er flink til å gi instrukser og hjelper deg hvis det ikke er noe du forstår, men når jeg gleder meg til hver eneste «pause» (som er at man ligger rett ut på gulvet bare ser opp i taket), så skjønner jeg at dette ikke er noe jeg kommer til å gjenta med det første. Jeg klarer bare ikke å finne den «roen» og «balansen» i Yoga-timer og blir i stedet mer opptatt av å tenke på «alt det andre jeg kunne ha brukt denne tiden til». Det handler ikke om at jeg er rastløs eller utålmodig, men at jeg har rett og slett har andre treningsformer som passer best for meg og som derfor gir meg den kjente endorfinrusen og som får meg til å slappe av etter endt økt.

 - Ja, det var varmt og klamt, men for meg var det ikke en varme som gjorde meg kvalm og uvel. Det var ikke akkurat behagelig heller, men du blir så fokusert på de øvelsene som skal utføres, så etter en stund hadde i alle fall jeg klart å komme over den «verste kneika» og hovedfokuset var på å utføre øvelsene og ikke «hvordan skal jeg overleve det varmehelvete her». Samtidig så var jeg så innstilt på å «holde ut» hele timen så selv om ikke alle Yoga-posisjonene ble like flott utført, så fikk jeg uansett en mestringsfølelse når timen var over, rett og slett fordi jeg hadde klart å være inne i et rom med 40 varmegrader i 90 minutter.

Silje etter 90 minutters trening i 40 varmegrader.
Silje etter 90 minutters trening i 40 varmegrader. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

SE BILDER FRA BIKRAM HOT YOGA UNDER:

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2014.

Les også