Thea Steen får Kreftforeningens hederspris

6000 flere unge kvinner har tatt celleprøve etter Thea Steen var med på å lansere #sjekkdeg-kampanjen.

FIKK EN VEKKER: Silje Fålun sjekket seg for celleforandringer på bakgrunn av Thea Steens blogg, og fikk en sjokkbeskjed.
FIKK EN VEKKER: Silje Fålun sjekket seg for celleforandringer på bakgrunn av Thea Steens blogg, og fikk en sjokkbeskjed. Foto: TV 2
Publisert

(SIDE2): Mer enn ett år har gått siden Thea Steen (26) fikk kreftdiagnosen. Hun var 25 år, bodde i New York og levde drømmelivet.

På kun få dager var livet snudd på hodet. Hun måtte pakke kofferten og forlate New York til fordel for å tilbringe våren på Haukeland sykehus. Der fikk hun strålebehandling og cellegiftbehandling i åtte uker.

Etter kreftbehandlingen skrev hun dette:

- Jeg føler at alt bare forsvinner rundt meg.

Lenge så det ut til at Thea hadde respondert godt på behandlingen. I september lanserte hun kampanjen #sjekkdeg, der hun, i samarbeid med Kreftforeningen og Det Nye, oppfordret kvinner til å ta celleprøve.

Nå mottar Thea Steen (26) mottar Kreftforeningens hederspris for sitt arbeid med å få jenter til å ta celleprøve og sjekke seg for livmorhalskreft, skriver TV 2.

20 prosent flere tar celleprøve

Ifølge Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, har Theas kampanje hatt stor effekt. 6000 flere unge kvinner har testet seg, hvorav 500 hadde celleforandringer. I aldersgruppen 25-29 år har antall kvinner som har tatt celleprøve økt med 20 prosent.

Av de som ble sjekket oppdaget 150 stykker svært alvorlige celleforandringer.

En av dem er Silje Fålun. Theas historie og blogg gikk veldig innpå henne, og da hun senere kom over #sjekkdeg-kampanjen, bestilte Silje time for å ta celleprøve.

- Hadde ingen symptomer

I dag er hun veldig takknemlig for det. Legen oppdaget nemlig grove celleforandringer i livmorhalsen, og Silje fikk beskjed om at det uviklet seg raskt.

FLERE SJEKKER SEG: Anne-Lise Ryel i Kreftforeningen sier Thea Steens blogg og arbeid har ført til en kraftig økning av kvinner som tar celleprøver. Av 6000 fant man 150 uoppdagede, alvorlige celleprøver.
FLERE SJEKKER SEG: Anne-Lise Ryel i Kreftforeningen sier Thea Steens blogg og arbeid har ført til en kraftig økning av kvinner som tar celleprøver. Av 6000 fant man 150 uoppdagede, alvorlige celleprøver.

- Jeg var nettopp blitt 25 år, jeg hadde ingen symptomer. Så hvorfor gå og sjekke seg nå? Det var ikke før Theas historie at jeg tenkte på det, sier Silje Fålun til God morgen Norge.

Onsdag var Thea og Silje på God morgen Norge, sammen med Kreftforeningens Anne Lise Ryel.

Steen innrømmer at bloggen og #sjekkdeg-kampanjen krever sitt, men at arbeidet absolutt er verdt det.

- Jeg bruker mye krefter på det, krefter jeg ikke alltid har, men så får jeg igjen så sinnsykt mye for det, sier Thea.

CELLEGIFT: Thea Steen fikk livmorhalskreft som 25-åring. Nå mottar hun Kreftforeningens hederspris for sitt arbeid med å få unge jenter til å ta celleprøve.
CELLEGIFT: Thea Steen fikk livmorhalskreft som 25-åring. Nå mottar hun Kreftforeningens hederspris for sitt arbeid med å få unge jenter til å ta celleprøve. Foto: Privat (Thea Steen)

Kan ha reddet livet til Silje

I tillegg til å ha lansert kampanjen #sjekkdeg, har Thea hele tiden blogget om sykdommen. 

Silje sier  at hun er veldig takknemlig for at Thea valgte å blogge om sykdommen sin, og er overbevist om at det var #sjekkdeg-kampanjen og Theas blogg som gjorde henne klar over konsekvensene ved å ikke sjekke seg.

-  En jente jeg ikke kjenner har kanskje reddet livet mitt. Hadde jeg ikke sjekket meg, så hadde det kanskje kommet enda lenger. Jeg er utrolig takknemlig og veldig lykkelig for at Thea har stått sånn på, sier Silje til TV 2.

Tilbakefall

Thea er fortsatt syk. Det viste seg dessverre at behandlingen ikke fungerte slik legene ønsket, og i desember 2015 fikk hun beskjeden hun hadde fryktet: Tilbakefall.

- Jeg kjenner denne sykdommen så godt nå, en fiende jeg har levd tett på over lang tid. Så kjenner den vel også meg. Det er lenge siden jeg kjente den nærme seg meg igjen, i flere uker har kroppen min fortalt meg det, skrev hun på bloggen sin.

Nå prøver legene å finne en ny kur til Thea.

LES OGSÅ: Thea Steen: - Det skal vel egentlig ikke være så big deal å være hårløs i 2016, skal det?

TABU: I april fjernet Thea Steen de siste hårfjonene etter cellegiftbehandlingen, og sier hun føler seg sterkere og vakrere uten hår.
TABU: I april fjernet Thea Steen de siste hårfjonene etter cellegiftbehandlingen, og sier hun føler seg sterkere og vakrere uten hår. Foto: Theasteen.com

LES OGSÅ: Dette lurer vi på om livmorhalskreft

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2016.

Les også