Test av porsjonsgrøt: - Denne ville gitt meg en dårlig start på dagen

Vi har testet ulike havregrøter som blandes med vann eller melk.

ULIKE GRØTVARIANTER: Det finnes mange raske grøtløsninger på markedet.
ULIKE GRØTVARIANTER: Det finnes mange raske grøtløsninger på markedet. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Noen av de nye grøtblandingene som har kommet i butikk koster opptil 45 kroner for ett beger, som vil si èn porsjon.

Til sammenligning koster en original pose med Bjørns Havregryn på 1,1 kilo rundt 20 kroner.

Flere i vår uhøytidelige grøttest reagerer på den høye prisen for en frokost:

«Og prisen?! 45 kroner for et pappbeger med en porsjon grøt?!» skriver en i testpanelet.

Se hele testen lenger ned på siden.

Det har de siste årene kommet en rekke nye grøter på markedet av typen porsjonsgrøt du kan blande med vann eller melk.

I mai kom det flere nye mat- og drikkeprodukter, inkludert slike porsjonspakninger med grøt. Blant annet lanserte Supernature tre nye «Supergrøt»-produkter som alle er økologiske, glutenfrie, veganske og uten tilsatt melk.

LES OGSÅ: Dette er vårens matnyheter

- Grøt er trendy og et bra valg

Vi i Side2 har testet 14 ulike typer der vi blandet alle med varmt vann.

Stem på din favoritt nederst i artikkelen!

Noen av porsjonsgrøtene oppgir næringsinnholdet kun per 100 gram i tørrvare, mens andre oppgir næringsinnholdet både per 100 gram tørrvare samt per porsjon blandet med vann.

Dette gjør det vanskelig å sammenligne hver enkelt grøt opp mot hverandre, men vi har fått Side2-journalist og ernæringsfaglig rådgiver, Silje Bjørnstad, til å gi en generell kommentar om de ulike grøtene.

- Grøt er trendy og særlig havregrøt i ulike varianter har blitt et populært måltid for mange de siste årene. Alle disse porsjonspakningene er et ok valg som grøt-på-farten-alternativ og ernæringsmessig er det et mye bedre mellommåltidsvalg sammenlignet med mange andre kjappe løsninger på markedet.

Vi har også vurdert frokostblandinger til barn. Se vår video under:

(Artikkelen fortsetter under)

Screen9v2

Dette skiller de ulike typene

- Det som skiller de ulike grøtposene er blant annet om det er brukt hele eller finmalte korn, innhold av tilsatt sukker og smakstilsetning, og om porsjonsposen kommer med topping eller inneholder frø, forklarer Bjørnstad.

- Dette vil gi små forskjeller på næringsinnhold og kalorier per porsjon, men generelt er både havre og bygg sunne kornsorter som blant annet er en god kilde til fiber. Begge de to kornsortene er rike på betaglukaner. Enkelt forklart er dette en type fiber som er kolesterolsenkende og som har vist god effekt for å forebygge livsstilssykdommer.

Mer protein

Noen av grøtposene inneholder tilsatt sukker, noe ernæringsrådgiveren ser på som heller unødvendig.

- Havregryn i seg selv har en naturlig nøtteaktig søtsmak. I tillegg så er det flere av grøtene som har topping og smakstilsetning som gir en rundere og naturlig søtere grøtsmak, som for eksempel tørket frukt og bær, sier Bjørnstad.

- Velg gjerne de variantene som ikke inneholder tilsatt sukker. Så er det mange som føler at grøt laget på finmalte havregryn og havremel gir dårligere metthetsfølelse enn de grøtene som har helkorn og grovere konsistens.

Ernæringsrådgiveren mener det også kan være lurt å øke innholdet av protein og fett for å et mer komplett måltid som kan bidra til en mer langvarig metthetsfølelse.

- Tilsett for eksempel cottage cheese, gresk yoghurt eller kesam i havregrøten for å øke proteininnholdet. Bruker du hakkede nøtter og frø øker dette innholdet av sunne fettsyrer. Mange liker også å bruke melk i stedet for vann når de lager havregrøt fordi de føler dette metter mer. I tillegg bidrar melk med flere vitaminer og mineraler, samt protein, tipser hun. 

Bjørnstad påpeker at man fint kan kjøpe en pose havregryn som du selv porsjonerer ut i matbokser eller små poser sammen med for eksempel rosiner, hakkede nøtter eller fruktbiter.

- Dette vil helt klart være et billigere alternativ. Husk også at det ikke er noen forskjeller på næringsinnholdet per 100 gram når det gjelder malte havregryn (havremel), lettkokte gryn og store havregryn.

LES MER: Vet du forskjellen på disse havregrynene?

45 kroner for Supergrøt

Når det gjelder «Supergrøt» som inneholder såkalte «supermat-ingredienser» som for eksempel hvetegress og chiafrø, så mener Bjørnstad at dette ikke nødvendigvis er noe sunnere valg enn vanlig tradisjonell havregrøt.

- Det er fint med flere valgmuligheter og ulike smaker, men du trenger ikke å spise «supergrøt» for å spise en næringsrik og sunn grøt! Helt vanlig havregrøt og havregryn er sunt, kjapt og enkelt. Mange omtaler jo havregryn som naturlig supermat, så det er ikke noe magisk med «supergrøt».

I tillegg er det flere i testpanelet som reagerte på den veiledende prisen som er oppgitt på Supergrøt-boksene. Én boks koster 45 kroner.

- Å bruke 45 kroner på en boks med havregrøt med litt supermat ser jeg på som en relativt dyr og unødvendig matvane da man fint kan lage sin egen «supergrøt» med vanlig havregryn og topping som for eksempel cottage cheese, frø, hakkede nøtter og biter av frukt og bær, sier kostholdsrådgiver Bjørnstad.

LES OGSÅ SAKEN: Supermat-shots: - Det virker meningsløst å bruke penger på dette

Marthe Kaasa Færø, PR- og kommunikasjonsansvarlig i Midsona, sier at prisen blant annet skyldes høye krav til ingredienser og emballasje.

- Supernature-grøtene er grøter satt sammen for å gi forbruker et sunt og praktisk måltidsalternativ med høye krav til ingredienser og emballasje, noe som selvsagt vil være et dyrere alternativ, sier Kaasa Færø til Side2.

- Alle ingredienser er økologiske og naturlig glutenfrie og grøtene inneholder i tillegg supermatingredienser som chia-frø, hvetegress, gojibær og morbær samt andre ingredienser som tranebær, puffet hirse og kokosblomstsukker. Dette er ingredienser som er dyre, men som bidrar til å øke næringsverdien i grøten. Vi mener også at grøtene metter ekstra godt med havre-chia-kombinasjonen i forhold til ren havregrøt, fortsetter hun.

- Grøtene kommer også i praktisk grøtskål, Det er naturlig nok dyrere enn porsjonsposer. I tillegg er emballasjen resirkulerbar og skjeen nedbrytbar.

LES OGSÅ: Dette er misforstått om supermat

Slik testet vi

Kriteriene for vår uhøytidelige test er smak og konsistens og de ulike grøttypene har fått et gjennomsnittlig terningkast der 1 er lavest score og 6 er høyest score.

Ingen av grøtproduktene fikk et gjennomsnittlig terningkast 1 eller et gjennomsnittlig terningkast 6.

To grøtprodukter fikk et gjennomsnittlig terningkast 2 og havner derfor på delt sisteplass i smakstesten. Dette er God Start Havregrøt med havrekli fra REMA 1000 og Supergrøt Daddel og Kakao fra Supernature.

Tre grøtprodukter fikk et gjennomsnittlig terningkast 5 og deler dermed topplasseringen. Dette er Bjørn Havregrøt fra Axa, Havregrøt med rosiner, eple & kanel fra Toro og Havregrøt Eple, kanel, mandler og rosiner fra Eldorado.

Se testen med terningkast og utvalgte kommentarer under:

God start Havregrøt med havrekli

REMA 1000
Pris: 6,50 kroner
Hovedingredienser: Havregryn, havrekli.

- Det smaker tradisjonell havregrøt. God konsistens, men jeg vil ha mer smak i havregrøten.

- Kjedelig smak. Ingen ettersmak.

- Smaker ingenting, men er likevel vond.

Terningkast 2

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Supergrøt Daddel & Kakao

Inneholder også havre og chia.
Pris: 45 kroner

- Bitter, søt smak som oppleves helt merkelig. Rett og slett en smak jeg ikke har smakt før og som jeg må si jeg ikke liker i det hele tatt.

- Vond smak, ekkel kakaosmak som ikke passer inn.

- Det smaker bitter supermat-kakao, noe jeg ikke tror alle setter pris på. Og prisen?! 45 kroner for et pappbeger med en porsjon grøt?!

- Veldig spesiell smak.

Terningkast 2

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Supergrøt Hvetegress & Morbær

Inneholder også havre, chia og kokos.
Pris: 45 kroner

- Helt ok på smak, men er ikke glad i hvetegress så dette er ikke grøten for meg. Smaken av hvetegress var ikke veldig påtrengende, men det holdt til at jeg ikke liker smaken. Fin konsistens ellers.

- Nei, denne ville gitt meg en dårlig start på dagen. Kvalmende, men smakløs.

- Positivt overrasket med tanke på hvetegresset, men den grønnfargen ser jo ikke særlig appetittelig ut. Likte denne, men det er nok ikke alle som gjør det. God konsistens.

- Grønn grøt? Denne frister absolutt ikke og lukter heller ikke særlig innbydende...

Terningkast 3

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Havregrøt Tranebær, jordbær og eple

Eldorado
Pris: 21,90 kroner

Hovedingredienser: Havregryn, skummetmelkpulver

Topping: Søtede tranebær, tørkede eplebiter, frysetørkede jordbærbiter.

- Helt ok, men alt for dyr denne også. Vet folk at de kan kjøpe lettkokte havregryn til typ 20 kroner? Det holder jo i mange uker...

- Smaker ingenting av grøten, men sammen med topping funker den til nød. Lager heller havregrøt selv!

- Smakløs grøt, og for mye tranebær for min smak.

Terningkast 3

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Gullbygg Bygg- og havregrøt

Coop
Pris: 9 kroner

Hovedingredienser: Byggflak, havregryn, skummet melk, havremel, byggfiber, salt.

- Perfekt grøtkonsistens!

- Digg med litt kraftig byggsmak.

- Klumpete og smakløs! Klissete.

- Sikkert god med litt friske bær ved siden av. Fin konsistens.

Terningkast 3

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

God start Havregrøt med havrekli røde bær

REMA 1000
Pris: 6,70 kroner

Hovedingredienser: Havregryn,havrekli, frysetørket jordbær, frysetørket bringebær.

- Sur og klissete. Smaker ikke bær, men sitron. Klumpete...

- Vel syrlig, men helt ok på smak. Men føler ikke dette er den beste starten på dagen.

- Bare sur og ekkel. Forventet rund og god smak. Denne kommer jeg til å holde meg unna.

- Ikke god. Syrlig smak, men grøten er likevel alt annet enn frisk.

Terningkast 3

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Opplagt Havregrøt Original

Møllerens
Pris: 7,80 kroner
Hovedingredienser: Havregryn, havremel, sukker.

- Smaker tam havregrøt, verken mer eller mindre.

- Kjedelig og litt melete konsistens.

- Helt ok, men trenger litt frukt og bær. Tar forøvrig heller på dette selv enn å betale 45 kroner for grøt med bær i, så ville heller kjøpt denne fremfor en dyrere type.

Terningkast 3

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Havregrøt med gresskarkjerner, tranebær & bringebær

Toro - Rett i koppen
Pris: 22,90 kroner

Hovedingredienser: Havregryn, skummetmelk, solsikkekjerner, eplepulver, rapsolje, linfrø.

Topping: Gresskarkjerner, tranebær, bringebær.

- Veldig tam smak, men god og tykk grøtkonsistens slik jeg liker det.

- Helt ok. God topping, men helhetsopplevelsen er sånn midt på treet.

- Denne karakteriseres best av bare ok.

Terningkast 3

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Supergrøt Goji & Tranebær

Inneholder også havre, chia og hirse.
Pris: 45 kroner

- Nam, absolutt best av supergrøten. Søt, god, fin konsistens. Denne kunne jeg gjerne spist som mellommåltid eller til frokost.

- Den beste av supergrøtene, men ville ALDRI brukt 45 kroner på en av disse.

- God konsistens og smak, men er liksom noe som mangler... Og prisen er drøy!

Terningkast 4

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Havregrøt Blåbær

Axa
Pris: 12,50 kroner

Hovedingredienser: Havregryn, tørkede blåbær, sukker, salt, blåbæraroma.

- Søtere enn mange av de andre, godt med blåbærene!

- Positivt overrasket for liker egentlig ikke blåbær, men likte godt smaken på denne grøten. Fin konsistens også.

- God smak, fin konsistens og god blåbærsmak.

- Fin og fyldig grøt.

Terningkast 4

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Havra Grøt med frø og kardemomme

Møllerens
Pris: 8,90 kroner

Hovedingredienser: Havregryn, havremel, linfrø, solsikkekjerner, salt, kardemomme.

- Litt smakløs og merkelig ettersmak. Tommel opp for kardemomme, men kunne smakt mer av det.

- Smaker godt kardemommekrydderet og må si jeg liker grøt med kanel bedre.

- Denne er for de spesielt interesserte.

- Bra konsistens. Passe søt og god. Denne spiser jeg ofte.

Terningkast 4

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Bjørn Havregrøt

Axa
Pris: 9,50 kroner

Hovedingredienser: Havregryn, skummet melk, sukker, salt.

- Kjenner at denne har tilsatt sukker og jeg syns smaken og konsistensen er digg!

- Smaker litt vanilje? God!

- God! Smaker slik grøt skal smake og fin konsistens.

- Kjempegod. God søtsmak, fin konsistens.

Terningkast 5

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Havregrøt Eple, kanel, mandler og rosiner

Eldorado
Pris: 21,90 kroner

Hovedingredienser: Havregryn, skummetmelkpulver

Topping: Rosiner, røstede hakkede mandler, tørkede epleterninger, kanelnibs, melis.

- Elsker kombinasjonen. God grøt og god topping!

- Synes denne var søt uten å være for søt.

- Veldig god!

- Deilig konsistens og god smak uten å være for søt.

Terningkast 5

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Havregrøt med rosiner, eple & kanel

Toro - Rett i koppen
Hovedingredienser: Havregryn, skummetmelk, solsikkekjerner, eplepulver.

Topping: Rosiner, eple,kanel

Pris: 22,90 kroner

- Elsker kombinasjonen med kanel og eple i grøt. Litt klumpete, men en av mine favoritter.

- Skulle gjerne ha hatt en finere og jevnere konsistens, men smaken er absolutt god!

- Denne er supergod! Deilig smak av kanel.

- Akkurat riktig smakssatt med fin fylde.

Terningkast 5

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2016.

Les også