Stress hindrer deg fra å bli gravid

Forskjellen mellom de stressede og de som ikke var det, var markant.

GRAVID: Nye studier viser at det er en fysisk sammenheng mellom mentalt stress og evnen til å bli gravid.
GRAVID: Nye studier viser at det er en fysisk sammenheng mellom mentalt stress og evnen til å bli gravid. Foto: (PHOTOPQR/NICE MATIN)
Publisert

(SIDE2): De fleste som ønsker å bli gravide og ikke blir det relativt fort, opplever gjerne å bli stresset av tanken.

Du regnes imidlertid ikke som klinisk infertil før du har forsøkt aktivt i ett år.

Gir opp - blir gravide

Ifølge The Telegraph fant forskerne ved Ohio State University at de kvinnene som hadde flest stresshormoner i spyttet var de samme kvinnene som ikke var blitt gravide innen ett år var gått.

Forskerne mener at det kan forklare hvorfor så mange kvinner blir gravide etter at «de har gitt opp å prøve» eller venter på assistert befruktning.

- For første gang har vi funnet at dette faktisk er en fysisk sammenheng, sier legen Courtney Denning-Johnson Lynch som har ledet prosjektet.

Legen sier hun anbefaler alle kvinner som ønsker å bli gravide, men opplever at det tar tid, å lære seg stressmestringsteknikker. Samtidig påpeker hun at stress som regel ikke er den eneste faktoren i infertilitetspørsmålet.

Redusér stresset med en gang

National Institute of Child Health and HumanDevelopment i USA sier imidlertid at de tror at en reduksjon av stress kan forkorte prøvetiden.

Studien fulgte 373 kvinner mellom 18 og 40 år som nettopp hadde bestemt seg for at de gjerne ville ha barn.

Kvinnene ble fulgt i et drøyt år eller til de ble gravide og stresshormonene ble målt i samme tidsrom. Kvinnene som hadde sterkest stressutslag minsket sine sjanser for å bli gravid med 29 prosent.

Funnene er publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2014.

Les også