- Spiser morkaka for å oppnå helsefordelene

- Det er utrolig hva tro kan gjøre, tro kan jo flytte fjell, sier fødselslege.

MORKAKE: Natasha Hamilton venter sitt fjerde barn. Det er hennes første med kjæresten Ritchie Neville. Fra før av har hun sønnene Josh (11), Harry (9) og Alfie (4).
MORKAKE: Natasha Hamilton venter sitt fjerde barn. Det er hennes første med kjæresten Ritchie Neville. Fra før av har hun sønnene Josh (11), Harry (9) og Alfie (4). Foto: Splash News (All Over Press)
Publisert

(SIDE2): En fødsel kan komme med flere komplikasjoner, som kan gjøre tiden etter at nurket har kommet til verden tung. Flere av underholdningsstjernene har den siste tiden sverget til noe som skal hjelpe for å unngå blant annet fødselsdepresjoner - de spiser morkaken.

Sist ut er Atomic Kitten-stjernen Natasha Hamilton. Til vanlig holder den 32 år gamle popsangeren lav profil, men nylig gikk hun ut og fortalte at hun har planer om å spise morkaken – i pilleform - etter at hun har født sitt fjerde barn. Årsaken er helsefordelene det skal medføre.

Morkake i pilleform

Hun innrømmer at tanken på å spise morkaken var ekkel i starten, men at det å tørke den og ha den i kapsler, ble løsningen.

- Jeg ble fortalt at det raskere hjelper mot tapet av hormoner, det hjelper mot fødselsdepresjon og det øker melkeproduksjonen. Den ekle delen av det er borte og man få i stedet en daglig vitaminpille. Det frister helt ærlig mye mer enn å ha rå morkake i en smoothie, sier hun til dailymail.co.uk.

Pillene slipper Hamilton lage selv, det er det et selskap som gjør.

- Det fristet ikke å ta med morkaken hjem i en tupperware-boks og tørke den og dele den opp selv.

Tore Henriksen, fødselslege ved Rikshospitalet, sier til Side2 at det ikke finnes medisinske bevis for at det å spise morkaken har effekt.

- Skal man være vitenskapelig litt streng, så måtte dette undersøkes slik man gjør med andre medikamenter. Noen får medikamentet, noen får narremedisin, og så kan man sammenligne effekten. Og det finnes ingen slike studier på morkake.

Forbud?

Firebarnsmoren Hamilton har tidligere lidd av fødselsdepresjon, samt at hun sleit med å produsere nok melk i tidligere barselsperioder.

- Jeg forsøker det som ellers er harmløst, for å slippe en fødselsdepresjon igjen, sier hun om det å spise morkaken.

Hun er ikke alene – også skuespillerne January Jones og Alicia Silverstone har spist morkake etter fødsler. Sistnevnte kalte det lykke-pillen sin, og forteller at hun ble trist den dagen det ikke var flere igjen.

Men snart kan det bli forbudt – det europeiske mattilsynet vurderer å forby slike morkakepiller.

- Jeg forstår at det er snakk om hygiene, men selskapene som lager disse pillene er da fullt klar over hvordan de må oppbevare en morkake, sier Hamilton, som mener egen kropp er noe man selv må ha råderett over.

LES også: De mest ekstreme diettene
Spiser sin egen morkake

Vitenskap vs tro

Henriksen sier at det blant mennesker ikke er vanlig å spise morkaken, men derimot hos flere dyrearter.

- Vi ser i dyreverden at morkaken spises, men det er noe annet. Selv dyr som til daglig ikke spiser kjøtt, for eksempel antiloper, spises morkaken. Det kjøttet tar de. Men for dyr går det på at morkake inneholder mye energi, vitaminer og næringsstoffer – så de får en gratisporsjon.

At kvinners egen tro på at det kan hjelpe mot fødselsdepresjon, avviser han ikke.

- Tar man inn noe og tror på at det kan ha virkning, så er det for så vidt greit. Men ut fra objektive kriterier så er det ingen dokumentasjon på at det hjelper. Men det er utrolig hva tro kan gjøre, tro kan jo flytte fjell, sier han og legger til at selv om det ikke finnes noen dokumentasjon på det, så kan han heller ikke si at det ikke vil komme slik dokumentasjon i fremtiden.

Foto: Rex/broadimage (All Over Press)

Ikke farlig

Selv har fødselslegen aldri møtt kvinner som har spist morkaken.

- Det har jeg aldri hørt, og jeg har vært i faget i 35 år. Jeg ha aldri hørt at en kvinne har lyst å ta med morkaken hjem og spise den. Men jeg vet om de som har begravd den i hagen, som har tørket den og tatt vare på den i noen uker. Men det er mer religiøse handlinger, mer en helhet i forhold til det å ha født.

- Men det er jo en mulighet for at noen har gjort det uten at de har fortalt meg om det.

At det skal være farlig, avviser han.

- Jeg vil ikke tro det. Så sant morkaken er frisk, uten infeksjoner eller bakterier, er det et vev uten særlig innhold av giftstoffer, så er det neppe farlig.

- Fødsel er en naturlig ting, men skjønner du at folk synes det er ekkelt?

- Jeg tror de færreste synes det er ok, man skal ha sterke meninger for å gjøre noe slikt.

- Hvis noen finner på det, så må det gå på eget ansvar – men jeg ville sikret meg at det ikke er bakterier i den, man må tenke på det mathygieniske ved det. Det er opp til hver enkelt – men det er ikke farlig, det er det ingen grunn til å hevde.

Denne saken ble første gang publisert 20/08 2014.

Les også