SOLKREM

Dette må du vite før du kjøper solkrem til ansiktet

Det er flere fordeler ved å kjøpe en egen solkrem som kun er egnet til ansiktet

ULIKE TYPER: Det finnes flere forskjellige typer solkrem. Cliniderm og La Roche Posay er anbefalte merker som selges hos apoteket.
ULIKE TYPER: Det finnes flere forskjellige typer solkrem. Cliniderm og La Roche Posay er anbefalte merker som selges hos apoteket. Foto: GettyImages
Publisert

Visste du at det er forskjell på solkrem til ansiktet og solkrem til kropp?

Fagredaktør Mia Meland i Apotek 1 forteller at du ikke nødvendigvis gjør noe galt ved å bruke den vanlige solkremen i ansiktet, men at det allikevel finnes fordeler med en egen ansiktskrem.

– For det første er solkremer til kropp gjerne rike i konsistensen og kan føles fete i ansiktet, som kan føre til forverring av kviser, blank hud og store porer, forteller Meland.

Med en egen krem til ansiktet kan du kjøpe en krem som er tilpasset hudtypen din, som for eksempel hvis du har en sensitiv hud.

Les også: Dette kan hjelpe mot pigmentflekker

UVA og UVB

SPF 50: Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal bruker alltid spf 50 i ansiktet.
SPF 50: Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal bruker alltid spf 50 i ansiktet. Foto: Anton Soggio

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved hudklinikken Jon Langeland, forteller at du er trygg så lenge du bruker en solkrem som har bredspektret beskyttelse mot både UVA og UVB, samt helst en spf på over 30. Hun er likevel enig med Meland om at det er flere fordeler med en egen solkrem til ansiktet.

– Solkremer til ansiktet er ofte lettere i konsistens og absorberes hurtig. Jeg anbefaler ca en teskje solkrem til ansikt og en håndfull til kropp, sier hun.

Hudlegen forteller at hun selv alltid bruker spf 50 i ansiktet, og at det er viktig å gjenta smøring gjennom dagen. Hun anbefaler alltid å bruke solkrem med UVA/UVB beskyttelse på daglig basis gjennom sommeren, selv om det er lett overskyet.

– Solen sender ut både UVA stråler som utgjør 95 prosent av strålingen som treffer jorda, og UVB som utgjør ca fem prosent. UVA er forbundet med aldring som vil si at de bidrar til nedbryting av kollagen i huden som fører til rynker. UVB gir brunfarge og solbrenthet. Begge typer kan føre til skade i DNA som øker risiko for hudkreft.

Solkrem mot kviser

Det finnes også en rekke ulike typer solkrem til ansiktet, som for eksempel gel, lotion, krem, pudder eller sprayform.

– Dersom du får mye akne av solkrem, anbefaler jeg en krem som er tilpasset akne hud og gjerne merket "anti-comedogenic" som skal hindre tilstoppede porer. Husk også å vaske av solkremen på kvelden!

– Noen kan også oppleve allergier på solkrem, dette er sjeldent, men er som regel ved bruk av kjemisk filter. Har du veldig sensitiv hud anbefaler jeg å bruke fysisk filter i solkrem, forteller Nordal.

Hudlegen informerer om at solkrem, sammen med klær, solbriller og pauser fra sola, er det viktigste vi kan gjøre for å beskytte oss mot hudkreft, og vil i tillegg også beskytte mot aldringstegn som pigmentflekker, sprukne blodkar og rynker.

– Ansiktet er alltid eksponert for sola når vi er utendørs, så derfor er det særlig viktig å beskytte med blant annet solkrem. Husk også ører og hodebunn dersom du er tynn i håret.

Les også: Jo blekere, jo bedre var moten. Så skjedde det noe

Butikk eller apotek?

Når det kommer til hvor du bør handle inn solkremen din er det opp til deg og ditt behov.

– Forskjellen på solkrem i matbutikken og på apotek er at du har et større utvalg av solkremer spesielt til ansikt på utsalgssteder for hudpleie, blant annet på apotek. Du har også mulighet for kyndig veiledning for å finne en solkrem tilpasset din hudtype eller dine behov, sier Nordal.

STERK SOL: Hudspesialist Lena Myhre forteller at det er sterkest sol mellom klokken 11-14 på dagen.
STERK SOL: Hudspesialist Lena Myhre forteller at det er sterkest sol mellom klokken 11-14 på dagen. Foto: Privat

Hudspesialist ved Follo hudlegesenter Lena Myhre, forteller at det også er viktig å vite at de fleste hudtyper har ulikt behov for solbeskyttelse.

– Rødhårede og blonde individer bør beskytte huden mest. Sol er en avgjørende faktor for utvikling av de fleste former for hudkreft, og både solbrenthet og langvarig soleksponering har betydning for utviklingen av kreft. Spesielt er huden i ansiktet og halsen tynnere og mer sensitiv enn på andre deler av kroppen, og trenger derfor høyere faktor, sier Myhre.

Ikke farlig å bruke solkrem

Solkremene som selges i Norge er strengt regulert av EU når det kommer til ingredienser, så finnes det egentlig noen farlige stoffer i solkremer her i landet?

– Det er viktig å huske på at det er begrensede deler av året vi bruker solkrem på kroppen, og ansiktet utgjør en veldig liten del av kroppsoverflaten hos voksne. Jeg vil derfor vurdere at det er trygt, forteller Nordal.

– Det har skjedd en enorm utvikling av solkremer de siste årene. Å beskytte huden mot sol er veldig viktig for å forebygge hudkreft. Tallene som avspeiler økningen av hudkreft i Norge er urovekkende. Derfor er bruk av solkremer og andre metoder veldig viktig, og ikke noe man bør stille spørsmål ved, avslutter Myhre.

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2021.

Les også