Slik kan du (kanskje) unngå influensa

Bør du unngå å klemme ungene dine?

KOMMER KASTENDE PÅ: Årets influensa gir ingen forvarsler, men inkubasjonstiden er kort.
KOMMER KASTENDE PÅ: Årets influensa gir ingen forvarsler, men inkubasjonstiden er kort. Foto: Jonas Ekströmer / Tt / Ntb Scanpix (NTB Tema)
Publisert

(SIDE2): Det er mye fravær på arbeidsplassene om dagen.

Om du ikke sitter og frykter influensaen, har kanskje omgangssyken kommet kastende på deg.

Nå er influensaen her

Sikkert er det at influensaen er noe ingen av oss vil ha. Denne uken viste Google Trends at Google-søk etter influensa har gått opp med 200 prosent.

Det er mest i vest og øst og midt-Norge der det søkes som verst. Det antydes dermed at det er her influensaen har rammet først.

 - Symptomene kommer brått, med feber, muskelsmerter og hodepine, fortalte lege Karine Nordstrand i Folkehelseinstituttet til Side2.

Inkubasjonstiden er kort. Det tar kun to dager fra du blir smittet til du merker at influensaen har tatt deg. Du får det om du blir hostet på eller nyst på av en som er smittet.

Men viruset lever også utenfor kroppen. Viruset kan leve et par timer utenfor kroppen og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander, opplyser Folkehelseinstituttet på sine sider.

Vask hendene!

Så til spørsmålet i ingressen - det er få som klarer å unngå og sitte med en syk unge i armkroken. Du kan også forsøke å bygge opp immunforsvaret med solhatt og sitrusfrukter. Men alt i alt er det kun to ting som gjelder.

God håndhygiene er et av de beste tiltakene mot influensaen. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen
God håndhygiene er et av de beste tiltakene mot influensaen. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

God håndhygiene og god hostekultur. Med andre ord, ikke host noen rett opp i ansiktet, men host inn i armkroken slik at du ikke sprer virusene rundt deg.

Og er du rundt personer som er smittet, så pass på å vaske hendene ofte med rikelig med såpe.

Det siste er også et godt råd for om du har omgangssyke i vente.

Dropp trøstematen

Det er imidlertid en ting du kan gjøre for å hjelpe deg selv litt på veien både før og etter du eventuelt blir rammet. Og det er å hjelpe immunforsvaret en god del på vei.

Mange har nedsatt matlyst under sykdomsperioden, men forskning viser at immunforsvaret fungerer best når vi spiser lite, men sunt. Følgende er spesielt gunstig:

- Frisk grønnsaks- og fruktjuice (usøtet)
- Buljong, særlig kyllingbuljong
- Ovnsstekt fisk, mildt krydret
- Supper, spesielt kylling- og grønnsaksupper
- Sitrusfrukter

Men altså aller best - vask hendene og host for deg selv.

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2016.

Les også