Slik beholder du sommerfølelsen

Gruer du deg til å gå på jobb etter en lang og deilig ferie? Her er ti tips for å droppe hverdagsstresset i høst.

TENK POSITIVT: Det verste man kan gjøre etter ferien er å fokusere på at det er lenge til neste sommerferie.
TENK POSITIVT: Det verste man kan gjøre etter ferien er å fokusere på at det er lenge til neste sommerferie. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

1. Legg ikke ekstraplaner for kveldene.

Fri og hvile er en ferskvare som man ikke kan lagre. Dét at du kjenner deg ekstra trett når du kommer tilbake til hverdagen igjen etter en lang og rolig ferie er altså helt naturlig. Det tar faktisk litt tid å venne seg til arbeidsrutiner og tidlige morgener igjen. spesielt den første uken på jobb kan være tøff, så pass på at den er (helt) uten kveldsaktiviteter.

2. Innse at du har ferie hver uke.

En uke har 168 timer. Så hvis du jobber 40 av disse timene, reiser i fem timer, sover i 49 timer og gjør husarbeid i 35 timer. Da har du enda 39 timer fri! Dessverre har våre hjerner en tendens til å fokusere på alt vi ikke rekker å gjøre, noe som gjør at vi ikke riktig forstår hvor mye fritid vi egentlig har. Nyt i stedet for å ergre deg!

3. Få balanse mellom jobb og fritid.

Det absolutt verste du kan gjøre den første arbeidsdagen etter ferier er å tenke at "ja, nå er det 47 uker til neste sommerferie." Fokuser i stedet på at det faktisk bare er fem dager igjen til en lang, og skjønn augusthelg. En lang sammenhengende fritid gir selvsagt anledning til tiltrengt innhenting, men det er enda viktigere å finne en balanse mellom jobb og fritid som fungerer året rundt.

4. Lev i nuet.

Unngå å legge planer for hver eneste kveld og helg, vær i stedet litt feriespontan, selv om høsten. Lyst til å grille med naboene i kveld? Gjør det, da! Man må ikke invitere flere uker i forveien og vaske huset rundt før gjestene kommer. Og å sitte oppe sent en kveld er helt all right - så lenge du tar igjen den forsømte søvnen allerede neste natt.

5. Blås i feriepratet.

På første dag etter ferien pleier det å bli et langt maraton i feriefortellinger. Da er det lett å tenke at alle de andre har rukket å gjøre så mye mer enn en selv, men slik er det sjeldent. Blås i hva de andre har gjort, helt enkelt.

6. Sorter papirene dine.

Mange blir møtt av papirberg på skrivebordet sitt etter ferien. Forsøk å ikke gjør noe med alt med en gang. Kast så mye du kan og sorter resten i tre bunker: "må gjøre nå", "må gjøre siden" og "kanskje gjøre ved anledning". Bare det absolutt nødvendigste skal havne i den første bunken. På den måten får du kontroll i stedet for kaos.

7. Blås i informasjonsglippen.

I løpet av ferien har du vært borte fra kontorets interninformasjon, dagsavisene og naboens skvaldring. Nå vil du ta igjen all informasjonen du har gått glipp av. Stopp! Stopp! Det er bare stressende. Du kan ikke holde rede på alt som har skjedd, og er det noe du virkelig må vite, så kommer du garantert til å få rede på det.

8. Legg shoppingen på is.

For mange har ferien gjort store innhugg i økonomien, noe som lett kan bli en stressfaktor. Det finnes bare én løsning: Ikke shop! Det absolutt siste du skal gjøre er å ta opp forbrukslån. Se det i stedet fra en positiv vinkel: når du ikke springer i butikker eller på kaféer, får du mye tid som du kan bruke til for eksempel å lese de bøkene du ikke har rukket å lese i ferien eller lime inn feriebildene i album.

9. Planlegg lyspunkter for høsten.

Å planlegge morsomme aktiviteter for høsten er en strålende idé. du får noe å se frem til og reduserer dessuten stresset over at "alt" morsomt må man rekke å gjøre på sommerferien. Det behøver ikke å være store greier - hvorfor ikke en sopptur eller en tur til et Badeland med barna? Men legg ikke planer for hver høsthelg.

10. Ta spaserturer uten konkrete mål.

Tid til å "bare være" er veldig viktig for ens velbefinnende. Våg å sette av noen timer der du ikke skal være noe effektiv. En utmerket måte å bruke tiden på er å ta en spontan spasertur uten mål - for å rense hjernen.

Kilde: stressdoktor Tomas Danielsson

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også