Ny forskning

Forskere fant kobling mellom posting av selfies og narsissisme

Kanskje ikke så overraskende?

SELFIE: Kim Kardashian er glad i selfies, og har faktisk gitt ut en helt egen bok med slike bilder. NB! Kim Kardashian er ikke et eksempel på en person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse, hun er kun brukt som illustrasjon til saken fordi hun er verdenskjent for selfiene sine og delvis lever av å ta bilder av seg selv.
SELFIE: Kim Kardashian er glad i selfies, og har faktisk gitt ut en helt egen bok med slike bilder. NB! Kim Kardashian er ikke et eksempel på en person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse, hun er kun brukt som illustrasjon til saken fordi hun er verdenskjent for selfiene sine og delvis lever av å ta bilder av seg selv. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix
Sist oppdatert

Om man tar en titt i Instagram-feeden eller Snapchat-arkivet til de aller fleste av oss, finnes det nok et par (eller tusen) selfies der.

Skal vi tro ny forskning fra fagtidsskriftet Computers in Human Behavior, finnes det en link melllom selfies og narsissisme.

Narsissisme defineres som «sykelig eller skadelig selvnytelse», ifølge Store Norske Leksikon. En person som har disse trekkene kan oppfatte seg selv som unormalt enestående, mangle empati og krever beundring fra andre, ofte for å dekke over dårlig selvtillit.

I studien har forskerne ønsket å avdekke forholdet mellom selfies og narsissisme. Og det fant de, ifølge tidsskriftet, som dekker samspillet mellom mennesker og datamaskiner.

Forskerne målte de narsissistiske trekkene og selfiepostingen til 470 amerikanske og 260 libanesiske studenter, skriver Dazed, som har gjengitt funnene i den nye forskningen.

Les også: De som tar treningsselfier har narsissistiske trekk

Forskerne fant ut at studentene fra det nordøstlige USA postet mer selfies enn de som kom fra midtvesten og Libanon.

Dw fant også en sammenheng mellom mellom posting av selfies på Instagram og selfies og såkalt «grandios narsissisme», som kjennetegnes av et oppblåst ego og en følelse av at man er selv er svært viktig. Narsissistiske trekk finnes imidlertid på et spektrum, og det er mulig for en person å ha visse trekk uten å ha en fullstendig personlighetsforstyrrelse.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2020, og sist oppdatert 29/01 2020.

Les også