Sånn får du gratis HPV-vaksine

Sjekk ut om du kvalifiserer til gratis vaksinering og hva du kan gjøre hvis du vil vaksinere deg, men ikke er omfattet av tilbudet.

Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo.
Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Publisert

HPV er den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjonen vår, og er et virus som gir infeksjon i hud og slimhinner. Det finnes totalt rundt 200 forskjellige typer HPV og 12 av dem kan knyttes til utvikling av kreft. De to vanligste kreftfremkallende typene HPV er 16 og 18. 

I denne artikkelserien tar Side2 opp HPV, HPV-vaksinen og livmorhalskreftproblematikken. Vi har stilt Folkehelseinsitituttet spørsmål som unge kvinner lurer på om HPV. 

Les mer: Hva er HPV?

Er du ung kvinne og født 1991 eller senere, kvalifiserer du til tilbudet om gratis HPV-vaksine gjennom det toårige vaksinasjonsprogrammet som startet i november 2016. 

HPV-vaksinen er også gratis for alle jenter på 7. trinn i barneskolen. 

Så hvordan går man frem hvis man ønsker å ta HPV-vaksine? 

- Alle på 7. trinn får tilbud gjennom skolehelsetjenesten. For unge kvinner som er født 1991 eller senere, kan de se på www.fhi.no/hpv for å finne ut hvor de kan ta vaksinen eller gå inn på nettsiden til kommunen der de oppholder seg, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstuttet, til Side2. 

Les også: Over 62.000 unge kvinner har tatt HPV-vaksinen etter at den ble gratis

- Hvis man ønsker å vaksinere seg, men ikke kvalifiserer til vaksinasjonsprogrammet som er gratis – hva gjør man da?

HPV-infeksjon forekommer hyppigst blant unge seksuelt aktive personer. Tilbudet er derfor rettet mot kvinner som er født 1991 og senere. Kvinner født i 1990 og tidligere kan ta kontakt med fastlegen sin for å få vaksine, men må dessverre betale for denne selv, sier overlegen. 

Foto: Ntb Scanpix

Les også: Dette lurer vi på om livmorhalskreft

Slik funker HPV-vaksineringen

HPV-vaksinen er gratis for unge kvinner fordi den kan beskytte mot kreft som er forårsaket av HPV. 

Den beskytter mot infeksjon med to typer HPV som hyppigst forårsaker HPV-relatert kreft (HPV 16 og 18). Livmorhalskreft er den vanligste HPV-relaterte kreftformen og skyldes alltid HPV, men HPV-relatert kreft kan også gi kreft i ytre kjønnsorganer, analkreft og kreft i munn og svelg hos både kvinner og menn. 

- Vaksinen settes med sprøyte i overarmen. Vaksinasjonen av kvinner over 15 år består av tre doser som gis i løpet av 6–12 måneder, forteller Margrethe Greve-Isdahl. 

HPV-vaksine fra Cervarix. Denne vaksinen tilbys gratis til kvinner som er født 1991 eller senere. 
HPV-vaksine fra Cervarix. Denne vaksinen tilbys gratis til kvinner som er født 1991 eller senere.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Gir den dårligere beskyttelse enn vaksinasjonen man kan betale for? 

- Nei, det er vist like god beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft, som er den sykdommen det foreligger mest dokumentasjon for. 

Les også: Dansk overlege advarer unge jenter mot sterk trening før HPV-vaksinen

Overlegen forteller at det finnes tre forskjellige typer HPV-vaksiner. Alle beskytter mot infeksjoner med HPV type 16 og 18. 

- Vaksinen som tilbys gratis til unge kvinner nå - Cervarix - har vist at den også beskytter mot andre HPV-typer enn de to som er i vaksinen og gir dermed litt bredere beskyttelse enn forventet. Hos kvinner som tidligere ikke har hatt HPV-infeksjon, har denne vaksinen vist å gi 90 prosent beskyttelse mot alvorlige forstadier til livmorhalskreft uavhengig av HPV-type, sier hun. 

Les også: Få alvorlige bivirkninger av HPV-vaksine

Det tilsvarer samme beskyttelse som den nyeste vaksinen, som man kan kjøpe selv, gir - selv om den inneholder flere HPV-typer. Den nye vaksinen, Gardasil 9, har vist å gi nær 100 prosent beskyttelse mot HPV-typene som er ansvarlig for 90 prosent av livmorhalskrefttilfellene. 

- Vaksinen som tilbys gratis gir imidlertid ikke beskyttelse mot kjønnsvorter som er forårsaket av HPV type 6 og 11. Begge vaksinene man kan kjøpe selv (Gardasil og Gardasil 9) beskytter også mot disse HPV-typene.

Livmorhalskreft 300 kvinner hvert år

Livmorhalskreft rammer 300 norske kvinner hvert år, og de fleste rammes i alderen 35-39 år. 70 kvinner dør av sykdommen hvert år. I tillegg vil 4000 kvinner trenge behandling for alvorlige forstadier til livmorhalskreft. All livmorhalskreft er forårsaket av HPV. 

Margrethe Greve-Isdahl oppfordrer alle jenter til å vaksinere seg gjennom barnevaksinasjonsprogrammet i tillegg til alle unge kvinner som er født 1991 og senere og som har gratis tilbud gjennom det toårige vaksinasjonsprogrammet. 

Lurer du på noe om HPV eller livmorhalskreft? Send mail til Astrid-Helen i Side2 (du er selvfølgelig anonym), så kanskje vi lager en oppfølgersak med Folkehelseinstituttet om akkurat ditt spørsmål!

Les mer om HPV på Folkehelseinstituttets nettsider her.

Les også: Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2017.

Les også