Rigmor Galtung

Åpen om sykdommen: – Har lært meg å leve med den

I hele fjor sommer var Rigmor Galtung nede i et dypt, mørkt hull i sitt eget sinn.

<b>VIL HJELPE ANDRE: </b>Rigmor Galtung håper at hennes åpenhet rundt den bipolare lidelsen kan være til hjelp for andre. – Det er forskjell på å ha det vanskelig i livet, og alvorlig psykisk sykdom. Det er mye fordommer og uvitenhet knyttet til psykiske lidelser, poengterte hun.
VIL HJELPE ANDRE: Rigmor Galtung håper at hennes åpenhet rundt den bipolare lidelsen kan være til hjelp for andre. – Det er forskjell på å ha det vanskelig i livet, og alvorlig psykisk sykdom. Det er mye fordommer og uvitenhet knyttet til psykiske lidelser, poengterte hun. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Dette har vært så gøy! Det er fantastisk moro å få lov til å være kreativ igjen, og på en helt annen måte. Jeg håper jeg kan fortsette med dette, for nå koser jeg meg, sa Rigmor Galtung (54), etterfulgt av en hjertelig latter.

Den kjente komikeren åpnet i fjor høst nok en gang sitt hjem i Tønsberg for publikum. Denne gangen hadde hun påtatt seg rollen som kurator for sin gode kunstnervenn Monica Tselentis (58).

Med over 60 gjester i hus og hage som ønsket å se kunstutstillingen, ble det hele en suksess. Rigmor underholdt med sang og komikk fra hage-scenen, slo av en prat med gjestene og bød på snacks og drikke.

Titt og ofte hørtes den rungende latteren hennes under samtalene. Det var nesten ikke til å tro at det bare var få uker siden Rigmor var innlagt på sykehus grunnet en tung depresjon som satte henne helt ute av spill.

– Rett etter at jeg har vært syk, så får jeg alltid veldig mye overskudd og energi. Det er «gaven» med sykdommen, at jeg går inn i en kreativ fase etterpå. Sånn er det hver gang.

– Første gang jeg fant ut at jeg skulle arrangere sommershow i egen hage var også rett etter en depresjon. Da kommer de briljante ideene og et rush av kreativitet og skapertrang. Jeg har mer energi enn jeg pleier, og da fant jeg ut at jeg ville holde kunstutstilling hjemme, fortalte Rigmor.

<b>AKTIVITET SOM TERAPI:</b> De store forberedelsene til kunst-utstillingen holdt Rigmors humør oppe etter friskmeldingen i fjor høst. Her sammen med kunstnervennen Monica Tselentis.
AKTIVITET SOM TERAPI: De store forberedelsene til kunst-utstillingen holdt Rigmors humør oppe etter friskmeldingen i fjor høst. Her sammen med kunstnervennen Monica Tselentis. Foto: Morten Bendiksen

Bipolar lidelse

54-åringen har levd med en bipolar lidelse i mange tiår, og har alltid vært åpen om sykdommen. Medisiner har vært til stor hjelp for å holde lidelsen i sjakk, men sykdommen vil alltid være en del av henne.

I fjor sommer var Rigmor i full gang med siste innspurt til det nye sommershowet «På gravens rand» i hjembyen Tønsberg, men rett før premieren sa det stopp.

Det overveldende mørket kom brått på komikeren, og hun måtte avlyse alle oppsatte forestillinger. For standupkomikeren var det vondt å kjenne på følelsen av å skulle skuffe publikummet sitt.

– Det er jo aldri gøy å avlyse noe. Folk hadde kjøpt billetter, jeg hadde skrevet og jobbet så lenge med showet. Men siste ord er ikke sagt i denne saken. Forestillingen kommer, og det kan godt hende den kommer fortere enn folk tror, understrekte Rigmor da vi møtte henne i høst.

Rigmors dype depresjon varte i åtte uker, og i fire av dem var hun innlagt. «En nødvendighet», fortalte hun.

– Når jeg er deppa, klarer jeg ikke å knyte skolissene mine omtrent. Jeg blir så dårlig at jeg ikke er i stand til å ivareta meg selv, og trenger innleggelse. Jeg får veldig høyt symptomtrykk. Men rett etterpå får jeg ny energi, og det er fantastisk. De siste ukene har jeg hatt det kjempegøy, smilte hun.

For like brått som depresjonene kommer, så blir Rigmor like fort bra igjen – nærmest over natten.

– Min lidelse arter seg sånn, men det er jo forskjellig fra menneske til menneske. Noen bruker lengre tid på å komme seg igjen, men hos meg kommer og forsvinner det like brått, forklarte hun.

Les også: Rigmor Galtung gikk ned 53 kilo: – Jeg ble altfor tynn

Bipolar lidelse er en stemningslidelse hvor humøret svinger mellom å være veldig oppstemt (mani) til å være veldig nedstemt (depresjon). Mellom episodene kan man ha stabile perioder med normalt stemningsleie som kan vare i alt fra uker til måneder.

En positiv side ved bipolare lidelser er at kunstnerisk kreativitet forekommer hyppigere enn ved andre psykiske lidelser. I hypomane perioder kan slike personer også oppnå mer og være mer grensesprengende enn «vanlige» mennesker, noe som kan komme fellesskapet til gode.

Den viktigste behandlingen av bipolare lidelser er ulike typer legemidler sammen med ulike former for samtaleterapi og
familiearbeid.

Trenger du noen å snakke med?

Mental helses hjelpetelefon:

Telefonnummer: 116 123
Fra utlandet: +47 911 16 123

SOS Krisetelefon:

Døgnåpen tjeneste: 22 40 00 40

Kilde: Snl.no

Se mer

Utdannet vernepleier

En stor trøst for Rigmor når livet butter imot, er vissheten om at hun har et stort og trygt nettverk av venner og familie som støtter henne.

54-åringen er selv utdannet vernepleier med bakgrunn fra rusinstitusjon og psykiatri, og vet godt at ikke alle er like heldige. Hun ønsker derfor å bruke sin offentlige stemme og erfaring på å fokusere på forbedringer innenfor psykiatrien.

<b>IMITATOR:</b> Rigmor var Norges første kvinnelige standupkomiker. Hun er særlig kjent for sine mange parodier av kjendiser og politikere. Her som Erna Solberg.
IMITATOR: Rigmor var Norges første kvinnelige standupkomiker. Hun er særlig kjent for sine mange parodier av kjendiser og politikere. Her som Erna Solberg. Foto: NTB

– Jeg har en kronisk psykisk sykdom, og jeg har lært meg å leve med den. Samtidig har jeg ufattelig mange gode venner, og en fin familie. Det er jeg takknemlig for. Altfor mange med psykiske lidelser kjenner på ensomhet, og får ikke hjelpen de trenger. De har ikke like sterke ressurser som meg.

– Midt oppi alt det vonde, så tenker jeg at det er greit at det er jeg som har denne sykdommen. For jeg har en stemme som blir lyttet til litt mer enn mange andres. Jeg merker at det er blitt viktigere for meg å bruke den, erkjente Rigmor.

Les også: (+) Vi var på hytta da jeg merket at noe var alvorlig galt med mannen min

<b>KOMIKER: </b>Rigmor og skuespilleren Dennis Storhøi under et humorinnslag for «Sommeråpent» i 2001.
KOMIKER: Rigmor og skuespilleren Dennis Storhøi under et humorinnslag for «Sommeråpent» i 2001. Foto: Anne Liv Ekroll

Vennskapet med Finn Schjøll

En av hennes mange sterke støttespillere er TV-profilen Finn Schjøll (75), som var blant hagegjestene under utstillingen. Kjendisduoen har vært venner i snart 30 år.

– Jeg ble pitchet til et prøveprosjekt en gang i tiden, og da var Rigmor den artisten jeg spurte om å få lov til å ha med. TV-programmet ble aldri noe av, men vennskapet mellom oss har holdt. Jeg er med i heiagjengen hennes, og synes det er gøy å følge med på det hun driver med, fortalte Finn, og la til at han beundrer åpenheten hennes rundt egen sykdom.

– Jeg tenker at det er nødvendig. Du kommer ikke et skritt videre i livet hvis du ikke snakker med folk. Du må snakke om det! Rigmor er et veldig godt menneske, og hun har en troverdighet når hun forteller. Uten troverdighet er det ingen du kan hjelpe, fastslo Blomster-Finn.

<b>STØTTESPILLER:</b> Rigmor og Finn bor i nabobyene Tønsberg og Åsgårdstrand. Med 12 kilometers avstand er det ikke langt til kaffebesøk. – Det er så deilig å komme et sted hvor det er så uhøytidelig som hos Rigmor, sier Blomster-Finn.
STØTTESPILLER: Rigmor og Finn bor i nabobyene Tønsberg og Åsgårdstrand. Med 12 kilometers avstand er det ikke langt til kaffebesøk. – Det er så deilig å komme et sted hvor det er så uhøytidelig som hos Rigmor, sier Blomster-Finn. Foto: Morten Bendiksen

Rigmor satte stor pris på rosen fra sin gode venn, og fortalte at Finn har vært til inspirasjon for henne.

– Han er som meg, veldig åpen og direkte. Finn har kjent livet på godt og vondt selv. Han er 75 år, homofil, har barn og barnebarn, og har satt mange av de tabuene på kartet i en tid da dette ikke var så vanlig.

– Han har også vært åpen om egen sykdom, som kreft og hjerneslag. Der er han et forbilde for meg. Han er et foregangsmenneske og han er modig. Jeg er veldig glad i Finn, fortalte komikeren.

Les også: Finn Schjøll: – Jeg svarte at det ikke kunne gå, jeg var jo homofil. Da sa Toppen det peneste noen har sagt til meg i hele mitt liv

<b>ALLSIDIG: </b>Rigmor var fast inventar på TV, radio og standup-scenen på 90- og 2000-tallet. Her sammen med Tande-P. i NRK programmet «Hodejegerne» i 2003.
ALLSIDIG: Rigmor var fast inventar på TV, radio og standup-scenen på 90- og 2000-tallet. Her sammen med Tande-P. i NRK programmet «Hodejegerne» i 2003. Foto: NRK

Drømmer om konsert

Med støtte fra familie og venner i ryggen, har Rigmor mange spennende planer hun ønsker å gjennomføre. Det avlyste showet skal opp å stå igjen.

Hun drømmer om å holde en konsert og å ha flere kunstutstillinger hjemme. 54-åringen ønsker også å engasjere seg enda mer i psykiatri-debatten i håp om å gjøre en forskjell.

<b>ORIGINAL:</b> Komikeren bruker ofte sin egen hage som arena for forestillinger. Her sammen med komikervenninnen Marianne Krogness i 2021 i forbindelse med showet «Hagelatter».
ORIGINAL: Komikeren bruker ofte sin egen hage som arena for forestillinger. Her sammen med komikervenninnen Marianne Krogness i 2021 i forbindelse med showet «Hagelatter». Foto: Svein Brimi

– Akkurat der har jeg fått ny giv. Det sprenger på med ideer fordi livet er så bra! Nå mangler jeg egentlig bare en kjæreste, sa Rigmor lattermildt.

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2024, og sist oppdatert 31/01 2024.

Les også